Termékek Menü

5 dolog, amitől jobb napod lesz

Ha letorkollt a főnököd, lekésted a metrót, épp az orrod előtt zárt be a posta vagy egyszerűen csak hétfőnek érzed a mai napot, listánkban biztosan találsz olyasmit, ami jobb kedvre derít!

Fogadd el, hogy rossz kedved van/szorongsz!

Néha rosszabb küzdeni, mint elfogadni. Próbáld elfogadni az érzést, és biztosítsd magad afelől, hogy el fog múlni. Kisebb problémáknál segíthet, ha megkérdezed magadtól: egy év múlva is számítani fog, ami ma felbosszantott/elrontotta a kedvemet? A tudatosság már önmagában sokat segít. Ugyanez a módszer – meglepő, de – működik akkor is, ha nem tudsz elaludni. Ha elfogadod az ébrenlétet, lassan megnyugszol és visszaalszol.

Edz csoportban!

Kutatások bizonyítják, hogy többet és tovább bírod a mozgást, ha nem egyedül csinálod, és a több mozgás több endorfint is jelent! A rendszeres edzésnek egyébként az antidepresszánsokéhoz hasonló hatása van az agyra.

Változtass helyszínt!

Ha ugyanazt a négy falat bámulod egésznap, változtass rajta! Ha van rá lehetőséged, dolgozz egy kávézóból, a könyvtárból, egy barát nyaralójából! Mindegy, csak ne maradj ott tovább, ahol rosszul érzed magad.

Menj el sétálni!

Még jobb, ha süt a nap (kutatók a napfény kiváltotta boldogságszintet a morfium hatásához hasonlítják), de bármilyen időben kitisztítja a gondolataidat! Vigyél magaddal jegyzetfüzetet és egy szimpatikus padon írd ki a negatív gondolatokat a fejedből, akár össze is tépheted a lapot utána és kidobhatod egy kukába, nagy ereje lehet az ilyesfajta szimbolikus cselekedeteknek.

Beszélj magadhoz!

Ismételgesd magadnak, hogy „a dolgok nem állnak olyan rosszul, mint ahogy most érzem”! Még ha bután hangzik is, ártani nem árthat, az agynak pedig szüksége van a megerősítésre, hogy a körülmények nem olyan szörnyűek, és hogy te irányítod az érzelmeidet.
Tudnod kell, hogy a látszólag oknélküli rosszkedv kiváltója ugyanaz, mint a megoldás rá: a hited. Ha azt mondogatod magadnak és el is hiszed, hogy keveset érsz, eszerint is fogsz érezni, de ez fordítva is igaz! Emlékeztesd magad arra, hogy elég erős vagy, hogy bármilyen körülmények közt megálld a helyed, még ha rossz is a kedved közben!

Kép: Europress

Tartalomhoz tartozó címkék: blog