Termékek Menü

A stressz 5 meglepő (és aggasztó) hatása a szervezetedre

Akkor lesz csak igazán nehéz nem stresszelni, ha ezt elolvasod!

1. Fokozott sóvárgás

Stresszhormonként is szokták hívni a kortizolt, mely a stressztől szabadul fel az agyunkban és ha sokáig van jelen, fokozza az étvágyat. Ráadásul a magas kortizolszint még a preferenciánkat is megváltoztathatja, cukrosabb és zsírosabb ételek felé nyúlunk ilyenkor.
Ha ez pedig nem lenne elég, tudósok egy csoportja úgy hiszi, a kortizol növelheti a zsírszövetet is, különösen a has és fenéktájékon, még akkor is, ha egészségesen étkezünk egyébként.

2. Felgyorsítja az öregedést

Egy 2011-es kutatásból kiderül, hogy azok, akik folyamatosan krónikus stressznek vannak kitéve, rövidebbek a telomerei a fehér vérsejtekben, vagyis gyorsabban öregednek, mint a nyugodtabb emberek.

3. Beavatkozik a memóriádba

Több kutatás bizonyítja, hogy a stressz – fajtájától függően rossz vagy jó – hatással van a memória működésére. Az akut stressz, például amikor vizsgára tanulunk, elősegíti az információ tárolását és javítja a koncentrációs képességet, míg a krónikus stressz károsan hat az emlékezőtehetségre és a hatékonyságra, illetve balesetveszélyes, ezek pedig csak fokozódnak a kor előrehaladtával.

Az Iowa Egyetem kutatása azt találta, hogy akik agya hosszútávon, ismétlődve kortizolnak van kitéve, szinopszisai (melyek válogatják, tárolják és előhívják az információt) zsugorodnak és idővel eltűnnek, ami gyakori rövidtávú memóriazavarokat idéz elő.


Az akció június 14-ig tart.

 

4. Megzavarja az emésztésedet

Meglepő, de az agyunkat és az emésztőrendszerünket ugyanazok a hormonok és az idegrendszer azonos részei szabályozzák. Ennél fogva az ismétlődő vagy tartós stressz megzavarhatja az emésztést, ami megmagyarázza a gyomorgörcsöt, puffadást és székrekedést, ami egy családi tragédiát vagy a munkahelyeden egy óriási projekt előkészületeit kísér. Az irritábilis bél szindróma, a hasmenés és a gyulladásos bélbetegségek mind kapcsolatban állnak a megemelkedett kortizolszinttel.

5. Felboríthatja a szexuális életedet

A nemi vágy szintje a felnőttkor során folyton változik, de a stresszről bebizonyosodott, hogy akadályozza az orgazmus elérését. Amikor testünket elárasztja a kortizol, csökken az androgének vagy a férfi nemi hormon, a tesztoszteron (a női test kismértékben állítja elő) szintje, ami néhány kutatás szerint levertséghez és a szexuális érdeklődés hiányához vezethet.

Kép: Europress

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog