Termékek Menü

Ezek a leggyakoribb fóbiák

Ha ezek közül valamelyik téged is érint, ne aggódj, nem vagy egyedül!

A kevésbé gyakori fóbiák között szerepel például az katoptropfóbia, a tükröktől való félelem, ami elég nehézzé teszi már azt is, hogy az illető idegen helyen elmenjen mosdóba. Szerencsére ez azonban nem annyira gyakori, a listán szereplő félelmek a legelterjedtebb fóbiák.

10. Tripofóbia – lyukaktól való félelem

A tripofóbokat már attól kirázza a hideg, ha meglátják a korallokon, szivacsokon látható kis lyukakat vagy a méhlépen lévő hatszögletű sejteket, mindenféle kis lyuktól rosszul vannak, undorodnak.

9. Aerofóbia – repüléstől való félelem

A világ népességének 6,5%-át érinti ez a fóbia, és még a lista logikusabb fajta félelmei közé tartozik, gyakran kapcsolódik klausztrofóbiáhaz.

8. Mizofóbia – félelem a piszoktól és baktériumoktól

Túlzásba itt kézmosás és fürdés jellemzi a mizofób viselkedését. A tünetek között lehet az elszigetelődés, mert próbál kerülni mindenféle szociális helyzetet.


Az akció június 9-11. tart.
 

7. Klausztrofóbia – bezártságtól való félelem

Képzeld el, hogy bent ragadsz egy liftben vagy egy apró tárolóhelyiségben tíz napig! A klausztrofób ilyen helyzeteket képzel el és retteg tőlük.

6. Asztrafóbia – a mennydörgéstől, villámlástól, vihartól való félelem

Általában gyerekek szenvednek ebben a fóbiában, de van, akinél megmarad felnőttkorra is.

5. Kinofóbia – kutyáktól való félelem

Aki ebben a betegségben szenved, az semmiféle örömet nem érez, amikor meglát egy kiskutyát, ráadásul általában a macskákra is kiterjed a fóbiája.

4. Agorafóbia – nagy tértől, tömegtől való félelem

Elkerüli a plázákat, színházakat és stadionokat és mivel nem jár ki az otthonából olyan gyakran, mint mások, hajlamos a depresszióra.

3. Akrofóbia – tériszony, magastól való félelem

Ez annyira gyakori, hogy valószínűleg te is fel tudnál sorolni néhány ismerőst, aki szenved tőle.

2. Ofidiofóbia – kígyóktól való félelem

A kígyóbőr puszta látványától is libabőrös lesz az ofidiofób. Ez a félelem egyébként evolúciós eredetű, hiszen a mérgeskígyók elkerülése fontos a túlélés érdekében.

1. Araknofóbia – pókoktól való félelem

Szintén evolúciós eredetű, a pókok is lehetnek mérgesek, de sokaknál inkább a pókok nem túl bizalomgerjesztő kinézete lehet a ludas.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog