Termékek Menü

Tényleg 7 évente lecserélődik a hajunk?

Vagy ez csak valami városi legenda, hogy a haj cserélődés 7 évente esedékes?

szépségápolás, természetes kozmetikumok, egészséges bőr, arcápolási rutin, fiatal bőr, natúrkozmetikum, hajápolás, hajhullás, hajhullás ellen, kopaszodás, hajnövekedési ciklus, helia-d, hajcserélődés,

Sokszor hallottuk már, hogy amint az ízlésünk, úgy a hajunk is megváltozik hétévente. Gyakorlatilag lecserélődik. A hajunk valóban folyamatosan formálódik életünk során, amit magunk is észrevehetünk, de valóban van ennek egy ilyen konkrét 7 éves ciklusa?

Bevált tippek a hajhullás ellen - Ezeket próbáld ki!

A válasz egyszerre igen és nem. Ugyanis a hajszálaknak valóban létezik egy 2-7 éves életciklusa, de ezek a szálak soha nincsenek egyszerre mind ugyanabban a ciklusban. Szóval az nem fordulhat elő, hogy a hajunk minden hetedik évben egyszerre és teljesen lecserélődjön. Az egész eredetét és magyarázatát a biológiában kell keresni, a lényege pedig az, hogy fejbőrünkön a hajszálak folyamatosan növekednek, megpihennek, majd kihullanak és ez így normális.

szépségápolás, természetes kozmetikumok, egészséges bőr, arcápolási rutin, fiatal bőr, natúrkozmetikum, hajápolás, hajhullás, , hajhullás ellen, kopaszodás, hajnövekedési ciklus, helia-d

A fejbőrünkön átlagosan 100-150 ezer hajszál található, melyek a haj 3 életszakaszának egyikében vannak. Ezek közül az első és a leghosszabb az aktív növekedési fázis, ebben van hajszálaink 85-90 százaléka. Ez az állapot tart 2-7 évig és ezalatt a szálak folyamatosan épülnek, ellátja őket tápanyagokkal a szervezetünk. Ezután jön a 3-4 hetes átmeneti fázis, amikor a hajszál elkezd fokozatosan elszakadni a szőrtüszőtől, majd bekerül a harmadik, vagyis alvó fázisba. Ilyenkor már nem növekszik, hanem folyamatosan kifelé tolódik a szőrtüszőből úgy, hogy alatta már nőhet az új szál. 2-4 hónapig van így, még végül kihullik. Ez a hajunk 10-15 százaléka általában, ami napi 40-80 hajszál kihullását eredményezi.

Egy szőrtüsző a fejbőrünkön olyan 10-20 alkalommal tudja megismételni a hajszálak életciklusát, és nagyon különböző lehet az, hogy kinél, meddig tart pontosan egy-egy ilyen életciklus. Befolyásolhatja a genetika, a táplálkozás, betegségek és az egész életvitelünk is. Ahogy öregszünk, úgy a hajunk életciklusa is csökken, már nem tud olyan nagy mennyiségben és olyan hosszúra megnőni, ezért tapasztalhatjuk később azt, hogy a haj elvékonyodik és kevesebb lesz.

5 nagy hiba, ami hajhulláshoz vezet!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog