Termékek Menü

Ráncon innen, ráncon túl

Te mit gondolsz a ránctalanító krém már huszonévesen is vagy ráérsz vele 40 évesen? Mire elolvasod írásunkat, már pontosan tudni fogod a választ!

Jelszó: megelőzés

Ha szerencsés genetikával rendelkezel, lehet, hogy első ráncaid csak 35 éves korod körül kezdenek kirajzolódni, ha nem, akár már 25 évesen észreveheted magadon az öregedés első jeleit. A bőröd nem felejt, még akkor sem, ha jó géneket örököltél. A helytelen életmód – kevés alvás, túlzásba vitt napozás és szoláriumozás, egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány- és a rossz arcápolási szokások előbb-utóbb nyomot hagynak az arcon: megjelennek a pigmentfoltok, a kisebb-nagyobb szarkalábak és ráncocskák, bőröd veszít rugalmasságából, ragyogásából. Biztosan sokszor hallod, olvasod bőrgyógyászok, kozmetikusok egybehangzó tanácsát és mi is csak ezt tudjuk hangsúlyozni: előzd meg a ráncokat, tartsd egészségesen a tested, beleértve a bőrödet is!

Ráncanatómia

A szakemberek különbséget tesznek a dinamikus és statikus ráncok között. Az előbbiek, más szóval a mimikai ráncok, az érzelmek kifejezésekor jelennek meg az arcon pl. nevetés közben. Ezek a ráncok fiatalkorban még eltűnnek, idővel azonban nyugalmi állapotban is fennmaradnak.
A finomabb, statikus ráncok a vízhiányos, romló kötőszövetű bőrnél jelentkeznek. A kor előrehaladtával a bőr mindenképpen veszít rugalmasságából, ugyanis egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik, valamint a vízmegkötő képessége is csökken. A ráncokat teljesen eltüntetni és megelőzni nem lehet, de halványítani és késleltetni igen. Klinikai kutatások azt igazolják, hogy általában harminchoz közeledve kezd szemmel is láthatóvá válni a bőr öregedési folyamata: veszít ragyogásából, fakóvá és szárazabbá válik, mivel a sejtek oxigénellátása romlik, a mikrokeringés és a sejtek anyagcseréje, kollagén- és elasztintermelése folyamatosan lassul. Ráadásul sejtjeid regenerálódása egyre több időt vesz igénybe – akár ötször annyit - mint húszas éveid elején. Negyvenévesen pedig csökkennek a bőr sejtjeinek regenerálódását, a kollagén- és elasztinrostok megújulását serkentő aminosavak, peptidek és fehérjék. A bőr veszít a rugalmasságából és feszességéből, hajlamos lesz a kiszáradásra.

Tennivalók

Idejében el kell kezdened gondoskodni a bőrödről! A legfontosabb teendőd, hogy egészséges életmódra váltasz: vitaminban, rostban és nyomelemekben gazdagon táplálkozol, megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről gondoskodsz, rendszeresen eljársz mozogni és nem égeted magad szénné a napon.
Bőröd fiatalságának megőrzésében és az öregedést gyorsító szabadgyökök semlegesítésében segítenek a különféle hatóanyagokat tartalmazó krémek és szérumok. Azonban ezekkel sem árt óvatosan bánni! Kerüld a mesterséges illatanyagokat, színezékeket és parabéneket tartalmazó kozmetikumokat, mert még ha nem is vagy allergiás ezekre az összetevőkre, hosszútávon a bőröd károsodhat és egyre érzékenyebbé válhat.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog