Termékek Menü

Búcsú a ráncoktól 1. rész - A bőr biológiája

A ráncok kialakulásának története és legyőzésük receptje..

A tükörbe nézve gyakran szembesülünk a szomorú ténnyel: egyre markánsabbá válnak az arcunkon található ráncok, akár már huszas éveinkben is (később pedig egyre élénkebbé válik a ráncosodás folyamata). Néhány apró életmódbeli tanáccsal és HELIA-D kozmetikummal azonban csökkenthetjük a ráncok kialakulásának valószínűségét, ráadásul az eddig kialakult barázdákat is száműzhetjük bőrünkről. Lássuk, mi áll a ráncok kialakulásának hátterében és mit tehetünk az eltünetetésük érdekében!

Bőrünk folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédjen minket a külvilág támadásaitól, a felszínét károsító fenyegetésektől. Az idő kihívásaival azonban bőrünk is nehezen birkózik meg, a működésében fellépő lassulás egyre nagyobb teret enged a ráncok kialakulásának.

A ráncok keletkezésében kulcsszerepet játszik az epidermis, a bőr külső rétege, ami állandóan változik. Az epidermis belső rétegeiben születnek az új bőrsejtek. Ezeket egy sajátos fejlődésfolyamat jellemzi: a friss bőrsejtek idővel érettebbé válnak, az epidermis felszíni rétegére emelkednek, majd hámlani kezdenek. Az epidermis állandóan változik, 28 naponta teljesen újjászületik. Ez a dinamikus változás biztosítja bőrünk egészségét, ám öregedésünkkel összhangban az epidermis bőrmegújító folyamata is lelassul, ezzel "szinkronban" egyre több aggasztó ránc jelenik meg bőrünk felszínén.

Mi áll a ráncosodás hátterében? A bőrünk szerkezetéért felelős kollagénrostok és elasztinrétegek megváltozása. A kollagénrostok hálószerű szerkezetetek képzésével gondoskodnak a bőr szilárdságáról, az elasztinnak pedig bőrünk rugalmasságát, lágyságát köszönhetjük. Éveink gyarapodásával egyre nehezebbé válik az epidermis bőtsejttermelése, gyengébb lesz bőrünk szerkezete, csökken a kollagén és elasztinrostok termelése.

A dermisben, a bőr költőszövetében fürge fibroblaszt sejtek tevékenykednek, melyek biológiai futószalagokon szüntelenül kollagén és elasztinrostokat termelnek. Öregedésünk során azonban a fibroblaszt "sejtgyár" termelékenysége is egyre lomhábbá válik. Bőrünk kötőszövete évről évre veszít feszességéből és rugalmasságából, így az idő előrehaladásával ráncok jelennek meg bőrünkön. A bőr kiszárad, nehezen tartja meg többé a nedvességet, feltűnően elvékonyodik. Ha nem vigyázunk, bőrünk olyan lesz, mint a Sziklás-hegység: hasadékok, repedések, szakadékok által barázdált felszínűvé válik, ami már teljesen elveszítette a kapcsolatot eredeti simaságával, bársonyos puhaságával. A bőrünk időről időre kevesebb faggyút termel, apró elszíneződések jelennek meg rajta- ezeket a kellemetlen fordulatokat csak a megfelelő kozmetikumokkal és néhány életmódbeli változással tudjuk kordában tartani.

 

Következő cikkünkben bemutatjuk a ránckeltő tényezőket, amik a legjobban ártanak a bőrnek!

Folytatása következik.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog