BLOG

5 egyszerű, de hatásos tipp ráncok ellen

2022.01.03 12:03
5 egyszerű, de hatásos tipp ráncok ellen

A bőr öregedésével járó ráncok megjelenése bár természetes, mégis szeretnénk a lehető legtovább késleltetni a felbukkanásukat.

Szerencsére nem csak a plasztikai műtét jöhet szóba, ugyanis számos otthon is bevethető, hatásos praktika létezik a ráncok ellen. Nézzünk is meg néhányat.

Tudatos bőrápolás a megfelelő kozmetikumokkal

Talán ez mindennek az alapja. A bőrünk ugyanis meghálálja a törődést, így egy gondosan felépített, rendszeresen alkalmazott arcápolási rutinnal nagyon sokat tehetünk a ráncok ellen. Persze a rutint alkotó kozmetikumok kiválasztása sokszor nem egyszerű feladat, hiszen figyelembe kell vennünk a bőrtípusunkat, az életkorunkat és a ráncosodáson kívüli esetleges bőrproblémákat (például pattanások, tág pórusok, rosacea stb.)

A bőrápoláshoz használt kozmetikumaink között feltétlenül szerepeljenek ránctalanító hatású készítmények: főként krémek és szérumok. A krémek a hidratáláson felül segítenek simábbá és puhábbá tenni a bőrt, a szérumok pedig azért fontosak, mert magasabb a hatóanyagtartalmuk, ezáltal növelik a ráncok elleni küzdelem hatékonyságát; a retinol és a retinal például remek anti-aging hatóanyagok, ezért bátran használjuk, amennyiben a bőrünk is tolerálja. 

 

Fényvédelem minden nap

Sokan nem is gondolnák, hogy a bőr öregedésében ezzel együtt a ráncok megjelenésében mekkora szerepet játszik a napfény. Az UV-sugárzásnak ugyanis több káros hatása is van a bőrre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy tilos a napra menni, csupán a bőrünket kell megóvni, fényvédő kozmetikumokkal.

Az arc esetében pedig ez különösen fontos, hiszen az arcbőrt még akkor is éri a napfény, ha tetőtől-talpig fel vagyunk öltözve; a tévhitekkel ellentétben pedig UV-sugárzás télen, illetve borult időben is van, valamint az ablaküveg sem szűri meg.

Ezért az év minden egyes napján indítsuk a reggeli bőrápolást egy legalább 30-as faktorszámú fényvédő arckrémmel, ezzel kivédve az egyik legerőteljesebb bőröregítő tényezőt, az UV-sugarakat. 

 

Rendszeres hámlasztás

A bőr természetes megújulási folyamatának serkentése szintén hatékony módszer a ráncok ellen. Azonban óvatosan a bőrradírokkal, ugyanis az érdes szemcsék felsérthetik a bőrt. Helyettük válasszuk inkább a gyengédebb, ugyanakkor hatásosabb kémiai hámlasztókat, melyek egyszerűen feloldják az elhalt hámsejteket, ahelyett, hogy ledörzsölnék őket.

Ráncosodó bőr esetén kifejezetten ajánlott az AHA-savas hámlasztók használata, ugyanis ez a hatóanyag serkentően hat a kollagéntermelésre, a kollagénről pedig tudjuk, hogy elengedhetetlen szerepe van a bőr fiatalságának megőrzésében. Mivel azonban az AHA-sav érzékenyebbé teszi a bőrt a napfényre, ezért különösen ügyelni kell a fényvédelemre! 

 

Elegendő pihenéssel a ráncok ellen

A megfelelő kozmetikumok alkalmazásával bár szép eredményeket lehet elérni, ugyanakkor nem becsülhetjük le az életmódbeli tényezők szerepét sem. A fáradtság tünetei már rövid idő alatt is meglátszanak a bőr állapotán, ha viszont állandósul az alváshiány, az a bőr öregedésének felgyorsulásához vezet.

Persze alkalomadtán egy-egy éjszakázás még nem okoz visszafordíthatatlan következményeket, ám a mindennapokban törekedjünk a legalább 7-8 órás pihentető alvásra. 

 

Egészséges táplálkozás, bőséges mennyiségű folyadék

“Az vagy, amit megeszel” - ugye ismerjük a mondást? Egy megfelelő étrenddel szintén sokat tehetünk a ráncok ellen. Fogyasszunk antioxidánsokban és vitaminokban gazdag élelmiszereket, és igyunk meg naponta legalább 2-3 liter folyadékot, ami ne üdítő, hanem ásványvíz, gyógytea vagy házi gyümölcslé legyen.