BLOG

A felső és alsó szemhéjduzzanat okai és kezelése

2024.04.30 11:25
A felső és alsó szemhéjduzzanat okai és kezelése

A felső, illetve alsó szemhéjduzzanat okai sokfélék lehetnek, melyek között akadnak olyanok, amik maguktól elmúlnak vagy otthoni módszerekkel is eredményesen kezelhetőek, de időnként akár orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

Cikkünkben néhány gyakori esetet gyűjtöttünk össze, de ha a tünetek néhány napon belül nem javulnak, akkor mindenképp javasolt szemész szakorvoshoz fordulni a pontos diagnózis felállítása érdekében. 

  • Árpa

Az árpa nevű betegség valójában nem más, mint a szemhéj gyulladása, melyet általában az okoz, hogy baktériumok jutnak be az olajos váladékot termelő mirigyekbe. Jellegzetes kemény tapintású, vöröses duzzanat alakul ki az alsó vagy felső szemhéj szélén, ami fájdalommal, idegentest-érzéssel, könnyezéssel is járhat.

A panaszok meleg borogatással enyhíthetőek, de emellett oda kell figyelni arra, hogy ne dörzsölgessük, piszkáljuk a szemünket (főleg piszkos kézzel), ne sminkeljünk és ne krémezzük az adott területet, míg az árpa fel nem szívódik. Kinyomni pedig szigorúan tilos! Ha egy hét alatt sem múlik el, vagy a fájdalom kezd elviselhetetlenné válni, akkor mindenképp keressünk fel egy szemorvost.

  • Allergia

Ez most különösen aktuális, ugyanis tavasz van, tombol az allergiaszezon. A pollenek sokaknál okoznak kellemetlen tüneteket, például orrfolyást, bőrkiütéseket vagy szemhéjduzzanatot, ami gyakran viszketéssel is párosul.

Sajnos ez ellen sokat nem tudunk tenni, próbáljuk meg kerülni azokat a helyeket, ahol nagy számban fordul elő az allergén anyag, illetve az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek, szemcseppek is enyhítik a panaszokat. 

  • Kialvatlanság

Olykor előfordulhat, hogy az alsó vagy felső szemhéjduzzanat oka szimplán csak a fáradtság. A puffadás csillapítható hideg borogatással, az esetleges sötét karikák pedig sminkkel elfedhetőek. 

A Helia-D Cell Concept szemkörnyék booster szérum szintén hatásos a puffadás ellen, hiszen koffeint és zöld tea kivonatot tartalmaz. Ezek élénkítik a vérkeringést az adott területen, feszesebbé és a fiatalosabbá teszik a bőrt. 

Ám ne feledjük, hogy ez csupán tüneti kezelés, mely nem pótolja az elegendő mennyiségű pihenést. Egy-egy átvirrasztott éjszaka persze még nem nagy gond, de az alvás hiánya hosszú távon az egész szervezetben károkat okoz. 

  • A felső és alsó szemhéjduzzanat okai a helytelen szépségápolási szokások is lehetnek

Lefekvés előtt gyakran megfeledkezünk a sminklemosásról, nem fordítunk különösebb figyelmet a kozmetikumaink higiénikus tárolására és használatára, netán azt sem szoktuk ellenőrizni, hogy meddig tart a készítmények szavatossága? Nos, akkor ne csodálkozzunk rajta, ha gyakran tapasztalunk puffadást vagy irritációt a szemhéjakon és a környékükön. 

A kozmetikumok helytelen használata és a nem megfelelő ápolás ugyanis gyulladást okozhat. Ez viszont könnyedén elkerülhető, ha betartjuk az alábbiakat:

  1. Mindig olvassuk el figyelmesen az egyes termékek leírását, és ha benne van, hogy ne használjuk szemkörnyéken, akkor ezt maradéktalanul tartsuk is be.
  2. Este alvás előtt mindig mossunk arcot, soha ne feküdjünk le úgy, hogy rajtunk van a napi smink vagy a fényvédő maradéka! A legjobb, ha dupla tisztítást alkalmazunk, vagyis először olajos, utána vízbázisú termékkel mossuk meg az arcunkat, amit egy alapos tiszta vizes öblítés követ.
  3. A sminkecseteket rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük, a tégelyes kozmetikumokba mindig csak kézmosás után nyúljunk.
  4. Ha egy készítmény szavatossági ideje lejárt, semmiképp se használjuk tovább. 

Végezetül arra is ügyeljünk, hogy csak jó minőségű kozmetikumokat használjunk, hiszen a silány termékek is árthatnak a bőrnek.