Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

Az egyik legjobb arctisztító kozmetikum: a micellás víz jelentése, és egyéb fontos tudnivalók

2022.12.06 10:13
Az egyik legjobb arctisztító kozmetikum: a micellás víz jelentése, és egyéb fontos tudnivalók

“Mi a micellás víz jelentése? Mikor érdemes használni? Le kell mosni? Kiváltható vele a tonik vagy az arctisztító?” Olyan kérdések ezek, melyek gyakran felmerülnek a szépségápolásban kevésbé járatosak körében.

Nincs semmi szégyellnivaló abban, ha valaki kezdőként még nincs tisztában a mostanság egyik legnépszerűbb kozmetikum jellemzőivel kapcsolatban. Kisokosunkban azonban elmagyarázzuk a leglényegesebb tudnivalókat!

 

Először is: mi a micellás víz jelentése?

A micellás víz egy többnyire átlátszó, víz állagú kozmetikum, amelyet arctisztításra használnak. Különlegessége, hogy olyan speciális molekulákat tartalmaz, melyek magukhoz vonzzák a zsírokat, olajokat.

Ezek vizes közegben kis gömbökké állnak össze, ám amikor a bőrrel érintkeznek, akkor kinyílnak, és magukhoz vonzzák a bőrfelszínen található faggyút és szennyeződéseket, majd újra bezárulnak. Mindez azt eredményezi, hogy a micellás víz egy olyan arctisztító, amivel gyengéden, mégis hatékonyan távolíthatóak el a bőrön lévő szennyeződések. 

 

Hogyan kell használni a micellás vizet?

Mi sem egyszerűbb: mossunk kezet (ezt egyébként mindig tegyük meg, mielőtt az arcunkhoz nyúlunk), majd nedvesítsünk át egy vattakorongot micellás vízzel, és óvatosan töröljük át vele az arcunkat, beleértve az állat, az ajkakat és a szemkörnyéket is! A készítmény hatékonyságát a saját szemünkkel is látni fogjuk, ha megnézzük, mennyire elszíneződött a vattakorong. 

Tulajdonképpen ennyi az egész! A micellás vizet ugyanis nem szükséges leöblíteni, így az arctisztítás művelete nagyon leegyszerűsíthető, ami egy rohanós hétköznapon vagy egy hosszúra nyúlt este után roppant előnyös. 

 

A micellás víz és a tonik helyettesíthető egymással?

Bár az állagukat tekintve valóban hasonlóak, ám a válasz egy határozott NEM, ugyanis a funkciójuk nagyban különböző. A micellás víz célja az arc tisztítása, emellett hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik. Vagy önmagában, vagy a dupla tisztítás első lépéseként használják.

Ezzel ellentétben a tonikot már tiszta bőrre, lemosás után kell felvinni, ugyanis a célja nem a szennyeződések eltávolítása, hanem a pórusok összehúzása, a bőr pH-értékének helyreállítása, és mivel általában alkoholt is tartalmaz, ezért enyhén szárít is. Tehát nem helyettesíthetőek egymással, hanem a javasolt sorrend: először micellás víz, majd opcionálisan arclemosó és tonik használata. 

 

A micellás vízzel le lehet mosni a sminket?

Ez függ attól, hogy milyen sminkről és persze milyen típusú micellás vízről beszélünk. Egy kevés alapozóval és szemceruzával egy normál termék is elbánik, azonban a hosszantartó rúzs és a vízálló szempillaspirál eltávolításához már kétfázisú, olajos micellás vízre lehet szükség, ami a tartós sminket is leszedi. 

 

Napközben is lehet használni?

A micellás víz jelentésén és az alapvető alkalmazásán túl érdemes ismerni a legnagyobb előnyét is: hogy bárhol, bármikor bevethetjük! Hisz napközben, a munkában is szükség lehet arra, hogy kijavítsuk az elkenődött sminkünket, vagy a nyári melegben felitassuk a verejtéket a bőrünkről. 

Mindezekre pedig kiváló a micellás víz! Csak tegyünk egy flakonnal a táskánkba néhány vattakorong és egy kis tükör társaságában, és bárhol, bármikor megtisztíthatjuk az arcunkat víz és lemosó nélkül. Csupán arra ügyeljünk, hogy a kezünket mossuk meg vagy fertőtlenítsük előtte! Ami pedig még ennél is egyszerűbb megoldás, az micellás nedves törlőkendők használata.

Amennyiben pedig megtaláltuk a számunkra tökéletes micellás vizet, szerezzünk be még néhány jó minőségű kozmetikumot is!