BLOG

Értékes hatóanyagok a szépségápolásban – kollagén és hialuronsav

2023.08.24 09:49
Értékes hatóanyagok a szépségápolásban – kollagén és hialuronsav

A kollagén és hialuronsav olyan kifejezések, amiket a többség már biztosan hallott itt-ott, de nem feltétlenül tudja, hogy melyik milyen anyagot takar és miért fontosak az egészség és a szépség megőrzésének szempontjából. Cikkünkben most ezt a témát járjuk körbe.

Mi a kollagén és mi a hialuronsav?

Kezdjük talán az elején, és nézzük meg, hogy milyen anyagokat rejtenek ezek a kifejezések. A kollagén egy olyan fehérje, amely meglehetősen magas arányban található meg az emberi testben. 

Nevezhetjük akár a szervezetünk “ragasztójának” is, hiszen ő felel a bőr, az inak, a porcok, az ízületek, a hajszálak, a körmök és a kötőszövetek rugalmasságáért. Ahogy öregszünk, a mennyisége egyre csökken, emiatt a bőr ráncosodni kezd, a haj töredezik, a körmök gyengébbek lesznek. Ezért fontos a rendszeres pótlása.

A hialuronsav szintén a test egyik természetes építőeleme, nagyobb mennyiségben a bőrünkben található. A legjobb tulajdonsága pedig az, hogy a saját súlyának akár az ezerszeresét is meg tudja kötni nedvesség formájában. Lényeges szerepet játszik tehát abban, hogy a bőr hidratált legyen, fokozza a vízmegtartó képességét, emellett erősíti a természetes védőrétegét és felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel szemben. 

Ám sajnos, ahogy öregszünk, szintén egyre kevesebb lesz belőle a testünkben, viszont mivel láttuk, hogy milyen sokrétű hatással bír, ezért célszerű gondoskodni a pótlásáról.

 

Milyen lehetőségeink vannak a kollagén és hialuronsav pótlására?

Szerencsére mindkét hatóanyagot lehet pótolni külsőleg, a bőrön keresztül és belsőleg, étrend-kiegészítő formájában egyaránt. Ez a két módszer akár kombinálható is a még hatékonyabb eredmény érdekében. Áruházunk kínálatában is többféle termék található erre a célra:

A tudatos bőrápolás szerepe

A fentieken kívül fordítsunk kiemelt figyelmet a bőrápolásra, ugyanis ezzel őrizhetjük meg leginkább a fiatalos kinézetünket. Építsünk fel egy személyre szabott rutint, ne feledkezzünk el az olyan fontos dolgokról mint a hidratálás és a fényvédelem, időnként pedig vegyünk részt professzionális kozmetikai kezeléseken is.