BLOG

Férfi arcápolás – szükség van rá?

2021.02.22 14:56
Férfi arcápolás – szükség van rá?

A különféle “kencék” használatát sokan női hóbortnak tartják, hiszen egy férfinak mi szüksége lenne például ránctalanításra vagy hámlasztásra?

Holott nekik is fontos a külső megjelenés, hiszen ők is szeretnének elégedetten nézni a tükörbe. Ezért a férfi arcápolás ma már cseppet sem ördögtől való, ugyanis semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki az erősebbik nem tagjaként is igényes a külsejére.

Miben különbözik a férfiak és a nők arcbőre?

A legszembetűnőbb különbség természetesen az, hogy a férfiaknak nő arcszőrzete, míg a nőknek nem. Ezenkívül valamivel nagyobbak a bőrben található verejték- és zsírmirigyek, illetve a bőr alsó rétege (a dermis) vastagabb a férfiak esetében. Illetve még egy olyan tulajdonság, amit a legtöbb nő irigyel: a férfiak bőrében később kezd el csökkeni a kollagénszint, ezért a ráncok is később jelennek meg náluk. Persze ezt az életmód és a bőrápolás is nagyban befolyásolja.

Alapvetően viszont nincsenek olyan eltérések a két nem bőrtípusa között, ami miatt a férfiaknak ne lenne szükségük arcápolásra. Hiszen az ő bőrük is ugyanúgy lehet száraz, zsíros, küzdhetnek pattanásokkal vagy mitesszerekkel. 

 

“For men” termékek a tökéletes eredményért?

Manapság egyre több márka kínálatában jelennek meg a “for men” felirattal ellátott termékek, amelyek többek között a férfiak arcápolását hivatottak megcélozni. A “női” készítményektől eltérően ezek általában sötétebb színű csomagolásban kaphatóak, és jellegzetes, férfias illattal rendelkeznek. 

Viszont egy-egy férfi termékcsaládon belül általában nincsenek külön kozmetikumok száraz vagy zsíros, esetleg érettebb bőrre… holott nem csak a nőknél léteznek különböző bőrtípusok. A választék tehát sokkal kisebb, és előfordulhat, hogy valakinek a bőre egyáltalán nem tolerálja a férfiaknak készült termékeket, mert például érzékeny a benne lévő erőteljes illatanyagokra. 

A Helia-D termékek túlnyomó többsége viszont univerzális, tehát nemtől függetlenül bárki használhatja őket. Így a férfiaknak sem kell leragadniuk a “for men” termékeknél, hanem bátran kísérletezgethetnek, hogy megtalálják a bőrtípusuknak megfelelő kozmetikumokat. 

 

Egyszerű férfi arcápolási rutin a mindennapokra

Tény, hogy a férfiak nem szeretnek annyi időt tölteni a fürdőszobában, mint a nők, de napi néhány perc nem túl nagy áldozat a sármos, vonzó megjelenésért. Az alábbi 4 lépéses férfi arcápolási rutin a zsúfolt mindennapokban is könnyedén kivitelezhető.

  1. Tisztítás: a szappanos vizes lemosás helyett válasszunk egy kíméletesen, mégis alaposan tisztító arclemosó készítményt. Igény szerint lehet hab vagy gél állagú, esetleg arctej.
  2. Borotválkozás: akár a teljesen sima arcbőr a cél, akárcsak a szakáll vagy a bajusz megigazítása, ez az arcápolás legférfiasabb része. Itt megint csak ki-ki a saját ízlése szerint használhat hagyományos vagy elektromos borotvát. 
  3. Ápolás: a borotválkozás után nagyon fontos megnyugtatni az irritált bőrt, amihez a legtöbben az after shave-re esküsznek. Aki viszont szeretne a nemkívánatos szőrszálak mellett az elhalt hámsejtektől is megszabadulni, azok használhatnak mellette hámlasztót is.
  4. Hidratálás: legvégül ne feledkezzünk meg a nappali ránctalanító vagy hidratálókrém használatáról sem, amely mindig a bőrtípusnak megfelelő legyen. Hogyha az adott termék fényvédőt is tartalmaz, az még jobb. 

A fenti férfi arcápolási rutin első és utolsó lépését esténként is ajánlott elvégezni, viszont ekkor a nappali arckrémet cseréljük le éjszakaira.