BLOG

Mi a rosacea jelentése? Hogyan kell ápolni a rosaceás bőrt?

2022.12.15 13:37
Mi a rosacea jelentése? Hogyan kell ápolni a rosaceás bőrt?

Nem létezik olyan ember, akinek a bőre tökéletes lenne, ám a megfelelő ápolással minden bőrtípusból ki lehet hozni a legjobbat. Mai bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy mi a rosacea jelentése, és mire kell ügyelni a mindennapos bőrápolásnál.

A rosacea jelentése dióhéjban

A rosacea egy olyan gyulladásos bőrbetegség, amely változatos tünetegyüttessel jelentkezik, a kialakulásának pontos okát pedig az orvostudomány még ma is kutatja. Legjellemzőbb ismertetőjegyei közé tartozik az orron, orcákon és az állon megjelenő tartós bőrpír, melyet olykor viszketés, érzékenység, égő érzés, illetve a hajszálerek duzzanata kísér. 

A megjelenése egy lassú folyamat, mely több szakaszra bontható:

  • Eleinte átmenetileg, foltokban jelentkezik a bőrpír, illetve a viszketés.
  • Később a piros foltok egyre lassabban tűnnek el, majd végül már állandósulnak, a bőrfelszín alatti hajszálerek megduzzadnak, láthatóvá válnak.
  • Ezt gyakran követi egy gyulladásos szakasz, melynek során a bőr begyullad, érzékennyé, fájdalmassá válik. 
  • Végső stádiumban pedig bőrkeményedések jelenhetnek meg, szövetszaporulat alakulhat ki, ami az orr megnagyobbodásával jár.

Bár mindez elég ijesztően hangzik, de érdemes tudni, hogy a rosacea csak ritka esetben válik súlyossá, az érintettek többségénél a betegség megáll a bőrpírrel járó, időnként gyulladásokkal tarkított szakaszban. Sajnos még nincs rá végleges gyógymód, viszont a megfelelő kezeléssel a panaszok csökkenthetőek.

Bár ilyenkor is érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki megállapítja, hogy valóban rosacea okozza-e a tüneteket, viszont a bőr állapota otthoni módszerekkel is javítható. 

 

Hogyan ápoljuk a rosaceás bőrt?

Mivel a rosaceás bőr alapvetően érzékeny, ezért nagy körültekintéssel kell eljárni a használt kozmetikumok megválasztásakor. Először építsünk fel egy alaprutint, és ha ezek a készítmények nem okoznak irritációt, akkor óvatosan bevezethetünk továbbiakat is.

Mindenekelőtt válasszunk egy gyengéd, mégis alaposan tisztító arclemosót a mindennapos szennyeződések eltávolításához! A tiszta arcbőrön pedig alkalmazzunk szérumot: a Helia-D Cell Concept regeneráló szérum aktív összetevői segítségével csökkenti a gyulladást, nyugtatja a bőrt. 

Ezt a hatást többek között az ázsiai gázló kivonatának köszönheti. A növényt az ősi kínai gyógyászat évezredek óta alkalmazza sebgyógyításra és gyulladáscsökkentésre, a hatékonysága tehát már sokszorosan bizonyított. A másik kiemelt hatóanyag pedig a PAD, amely viszonylag új, de annál ígéretesebb összetevő, ami enyhíti a bőrérzékenységet, és csökkenti a pirosságot. 

A szérum után pedig használjuk a Helia-D Professional vadgesztenyés krémet, ami szinte azonnal csökkenti a rosaceás bőr irritációját, rugalmasabbá teszi az érfalakat, és segít megakadályozni az újbóli kipirosodást. A készítmény elérhető nappali és éjszakai változatban is, az előbbi természetes fényvédő anyagokat is tartalmaz. 

 

Hogyan óvjuk meg a bőrünket?

Ahhoz, hogy a betegséggel járó tüneteket a lehető leghatékonyabban csökkentsük, nemcsak azzal kell tisztában lennünk, hogy mi a rosacea jelentése, hanem nagyon gondosan kell eljárnunk a mindennapok során is.

Alapvető tudnivaló, hogy rosaceás bőrrel tilos szoláriumozni és napozni, illetve télen-nyáron magas faktorszámú fényvédőt kell használni, ugyanis az UV-sugárzás hatására a panaszok súlyosbodhatnak. 

Új kozmetikumokat csak egyesével vezessünk be a rutinunkba, hogy könnyen kiszűrhessük, ha valamelyiket esetleg nem tolerálja a bőrünk. Érdemes igénybe venni rosaceás bőrre való professzionális kozmetikai kezeléseket is.