BLOG

Retinol, a sejtszinten ható bőrfeszesítő vitamin

2019.06.21 09:30
Retinol, a sejtszinten ható bőrfeszesítő vitamin

A korai bőröregedés elleni küzdelemben az egyik leghatásosabb segítőtársunk az antioxidáns hatással bíró, kollagénszintézist serkentő retinol, más néven az A-vitamin. Ráadásul jótékony hatásainak sora a ráncok csökkentésénél nem ér véget.

De mi is pontosan a retinol és hogyan érdemes alkalmazni a mindennapos szépségápolásban?

Egészségesebb bőr és kisimuló ráncok

A retinol a zsírban oldódó A-vitamin (retinoidok) egyik formája. Enzimek segítségével szabályozza a bőrsejtek működését, megújítja azokat, amelyek így ellenállóbbá válhatnak a káros környezeti hatásokkal (pl. az UV-sugárzás hatására keletkező szabad gyökökkel) szemben.

Az A-vitamin emellett nélkülözhetetlen a jó látáshoz, a szem egészségéhez vagy a körmök és a haj szépségéhez is. Hiánya többek között a bőr kiszáradásához vezet.

A bőrgyógyászatban is elismerik képességeit: a pattanásos bőr, a különféle hegek, a pigmentfoltok vagy súlyos napfénykárok eltüntetésére irányuló eljárások egyik fontos hatóanyaga is.

Az otthoni használatra alkalmas anti-aging arckrémek összetevőjeként a retinol a ráncok mélységének, hosszának, szélességének csökkentésében jeleskedik.

Ennek fő oka, hogy a sejtek szintjén fejti ki sokoldalú hatását.  Nemcsak hogy elősegíti a kollagén termelődését a bőr fibroblaszt sejtjeiben, de antioxidáns hatásának köszönhetően a fehérje lebomlását is lassítja, ezzel többszintű védelmet nyújt.


Retinolt már az első ráncoktól használhatunk

Tévhit, hogy retinolt tartalmazó arckrémet csak akkor érdemes alkalmazni, ha a bőr már megereszkedett. A bőr feszességéért, rugalmasságért felelős fehérje, a kollagén szintje az idő előrehaladtával egyre csökken, ahogyan a bőrsejtek regenerálódó képessége is. Úgy tűnhet, fiatalabb korban még elég lehet kevesebb támogatás is ahhoz, hogy elkerüljük a nem kívánatos ráncokat, szarkalábakat. A gyors megújulásra képes fiatal bőr sejtjei azonban a retinol nyújtotta segítséget is jobban kihasználják.

Egyáltalán nem túlzás már 30 év felett retinolt (is) tartalmazó arckrémet választani. A retinol az első, alig látható vonalakat és ráncokat is finomítja. Késlelteti a mélyebb ráncok megjelenését, megnyugtatóan enyhíti a környezeti károkat.

Természetesen a fáradt, megereszkedett, érett bőr kollagéntermelését is serkenti. Különösen, ha más, lifting hatású hatóanyagokkal egészül ki (például a Helia-D Professional C-vitaminos Lifting arckrémben a C-vitaminnal és az EPS Seefill nevű, tengeri planktonból készült összetevővel.)

Számos Helia-D termékben alkalmazunk előszeretettel retinolt, hiszen élen jár a ránctalanításban.

Helia-D Professional C-vitaminos Lifting krém retinollal Helia-D Age Control Complex nappali ránctalanító krém retinollal Helia-D Regenero Szépségvitamin retinollal Helia-D Age Control Complex éjszakai ránctalanító krém retinollal Helia-D Professional Tápláló krém Tokaji bor kivonattal és retinollal

Mivel az A-vitamin igen aktív hatóanyag, már kis mennyiségben is élvezhetjük áldásos hatását, túlzott használata könnyedén irritációt és más, kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Ez a veszély szerencsére a retinolt tartalmazó Helia-D arckrémekben nem fenyeget, már csak azért sem, mert a retinol eleve a retinoidok legszelídebb fajtája. Kozmetikumaink éppen annyi retinolt tartalmaznak, amennyire az otthoni szépségápolás részeként szükség van.

Tévhit az is, hogy a retinolos készítményeket csak éjszaka alkalmazhatnánk, mert napközben csökkenne a hatékonyságuk, vagy a hatóanyag túlzottan fényérzékennyé tenné a bőrt.

A bőrtípusnak és napszaknak megfelelő napvédelem ugyanakkor ettől függetlenül erősen ajánlott, hiszen a káros UV-sugárzás az egyik legnagyobb bőröregítő kockázat. Napvédelem hiányában a legprofesszionálisabb ránctalanító krém hatékonysága is gyengül. A Helia-D Age Control Complex Nappali Ránctalanító arckrém 15 faktoros UVA/UVB szűrőt is tartalmaz, így a napsugárzással szembeni védelemben is segít.

Az A-vitamin előnyeivel étrendkiegészítő formájában is élhetünk. Arckrémeink mellett a retinol a Helia-D Regenero Szépségvitamin formájában is elérhető, így a gondoskodás kívül és belül egyaránt garantált.

Frissítse fel arcbőrét sejtszinten ható retinollal!