Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

A Matrixyl hatóanyagcsalád története

Matrixyl 3000

 

A Matrixyl hatóanyagcsalád története

A kozmetikai ipar talán legnagyobb presztízsű ránctalanító hatóanyagcsaládjának története több, mint 30 éve a Párizsi Biológiai Társaság reimsi szekciójának tudományos cikkével kezdődött. A cikk 1999-ben jelent meg, és a szerző csapat vezetője a képen látható Francois-Xavier Maquart Professzor volt, aki a Reimsi Egyetem Orvosi Karának kutatójaként dolgozott. Elsősorban az foglalkoztatta és foglalkoztatja mind a mai napig, hogy hogyan tud a bőr meggyógyulni és regenerálódni a sérülések után. Neki köszönhetjük a „matrikine” fogalmát.

 

Francois-Xavier Maquart Professzor

Forrás: http://www.febs-mpst2017.upatras.gr/invited-speakers/113-iubmb-lecture

Mi az a Matrikine?

Azt tudjuk, hogy szervezetünknek vannak jelzőrendszerei. Ezek közül a hormonokat már mindenki ismeri, de talán már sokan hallottak a citokinekről és a növekedési faktorokról is. Ezek úgy működnek, hogy a sejtjeink üzenetet küldenek egymásnak különböző anyagok kibocsátásával - elsősorban fehérjékkel - majd ezt érzékeli a többi sejt. Maquart Professzor felfedezte, hogy nem csak az élő sejtek, hanem az úgy nevezett sejtközötti állomány - sejt közötti matrix- is küld üzeneteket a sejteknek. Az „üzenetek” kisebbek, mint a fehérjék, csak fehérje részecskék, vagyis peptidek. Ezeket a professzor Matrikine-nek nevezte.

 

Hogyan hatnak a Matrikinek?

A bőrben a sejtközötti állomány elsősorban kollagénből, elasztinból és proteoglikánokból épül fel. Ha a kollagén lebomlik valamilyen ok, például sérülés miatt, akkor részekre szakad. A kollagén egy fehérje, így a belőle kialakuló részecskék peptidek. Ezek a részecskék, vagyis „matrikine” peptidek eljutnak környező sejtekhez, például a kollagént előállító fibroblaszt sejtekhez, és jelzik nekik, hogy kollagént kell termelniük, hogy pótolják, ami lebomlott.

 

Fibroblaszt

 

Felfigyel a kozmetikai ipar

Maquart Professzor eredményei gyorsan felkeltették a kozmetikai ipar figyelmét. A bőr látványos öregedéséért elsősorban a sejtközötti állományban lévő kollagén folyamatos, évi kb. 1 %-os leépülése a felelős. Sérülések után azonban a bőr illetékes sejtjei, a fibroblasztok tudják pótolni a megsemmisült kollagént. Ha ezt a mechanizmust sikerül elindítani vagy felerősíteni abban az esetben is, ha nincs sérülés, akkor lehetséges a kollagén folyamatos csökkenésének gátlása vagy lassítása.

 

Bőr felépítése (kollagén, fibroblaszt)

 

A spanyol Sederma cég megjelenik a legendás Matrixyl hatóanyaggal

Immár több mint 20 éve, hogy Maquart Professzor eredményeit sikerült a gyakorlatba is átültetnie a spanyol Sederma nevű cégnek. Sikerült izolálni, majd kifejleszteni egy olyan matrikine-t, vagyis jelző peptidet, amivel a fibroblaszt sejteket jelentős kollagén termelésre tudták serkenteni.

 

Egy kis molekula nagy sikere

A legendás peptid pontos neve Palmitoyl pentapeptide-4 (Pal-KTTKS) l. Mindössze 5 aminosavból áll, de a kísérletek kimutatták, hogy a sejtközötti állomány, vagyis az extracelluláris mátrix mindhárom fontos elemének, a kollagénnek, az elasztinnak és a glukosaminoglokánoknak a termelését is serkentette. A Matrixyl nagy sikere után a legtöbb kozmetikai hatóanyag fejlesztő megkezdte a matrikine működési elve alapján ható különböző peptidek fejlesztését, de a matrixylhez hasonló sikert keveseknek sikerült megközelíteni.

 

Matrixyl 3000

A Sederma cég 2015-ben jelent meg a Matrixyl új változatával, a Matrixyl 3000-rel. Az új Matrixyl már két különböző peptidet tartalmaz: palmitoyl oligopeptidet és palmitoyl tetrapeptid 7-et. Az első az eredetihez hasonló elven működik, vagyis a fibroblaszt sejtet kollagén termelésre ösztönzi. A másik peptid, a palmitoyl tetrapeptid 7 egy új funkcióval egészíti ki a hatóanyagot: gyulladásgátlással. A bőr fibroblaszt és keraconita sejtjei ugyanis olyan anyagot is termelnek (Interleukin-6), amik gyulladást okoznak, és a gyulladások a kollagén gyorsabb lebontását eredményezik. Ráadásul a két peptid egymásra erős szinergikus hatással bír. A szinergia azt jelenti, hogy ha az egyik hatóanyag 10 %-kal csökkenti a ráncokat a másik 5-tel, akkor összesen több mint 15 %-kal tudják a ráncokat csökkenteni. A Matrixyl 3000 gyártója, a Sederma szerint a bőr sejt közötti mátrixát in-vitró tesztek (kémcsőben végzett) során 3 szorosára sikerült növelni. A cég egy in-vivő (emberi tesztalanyokkal) kutatást is végzett, amik nagyon meggyőző eredményekkel jártak: a ráncok mélysége 15 %-kal, a ráncok által elfoglalt terület sűrűsége 37 %-kal pedig csökkent. Míg a bőr tónusa 15 %-kal javult.

 

Matrixyl 3000

forrás: http://healthwhite.com/matrixyl-3000-complex-review-what-it-is-products-side-effects/