BLOG

Mit érdemes tudni az AHA-hámlasztókról?

2020.10.26 15:23
Mit érdemes tudni az AHA-hámlasztókról?

Mindenki vágyik az üde, ragyogó arcbőrre, ennek ellenére sokan szenvednek attól, hogy a bőrük élettelen, fakó, száraz vagy épp túlságosan zsíros, hámlik, esetleg egyenetlen a bőrfelszín.

Szerencsére ezen némi odafigyeléssel és egy megfelelő AHA-hámlasztó használatával nem is olyan nehéz javítani.

Mik azok a kémiai hámlasztók?

A bőrünknek van egy természetes megújulási folyamata, melynek következtében naponta több millió elhalt hámsejttől szabadul meg, és újakat növeszt helyettük. Ez a folyamat azonban nem megy mindig zökkenőmentesen: a bőr öregedése, a túl sok napsugárzás és a genetikai hajlam miatt lelassulhat. Ilyenkor a bőr elveszti üde frissességét, hiszen nem tudja eltávolítani az elhalt sejteket. 

Bár sokan a bőrradíroktól remélik a megoldást, egy durva mechanikai peeling használatával azonban előfordulhat, hogy csak rontunk a helyzeten, így érdemes inkább kémiai hámlasztókkal próbálkozni. 

Ezeknek 3 fő típusa létezik, nézzük meg ezeket röviden: 

  • Az AHA-hámlasztók elsősorban az öregedő vagy pigmentfoltos bőrre ajánlottak, hiszen a bőrmegújítás mellett simítják a ráncokat, és serkentik a kollagéntermelést. 
  • A PHA-hámlasztók szintén hasonló tulajdonságokkal bírnak, viszont gyengédebbek, ezért olyanok is használhatják, akiknek az AHA-hámlasztót nem bírja a bőrük.
  • A BHA-hámlasztók pedig a pattanásos, mitesszeres bőrre javasoltak, hiszen behatolnak a pórusok mélyére, és segítenek megakadályozni az eltömődésüket. 

 

Hogyan kell használni az AHA-hámlasztót?

Akárcsak az arcápolás többi területén, a hámlasztásnál is kiemelt figyelmet kell fordítani a bőr egyedi sajátosságaira. Lehet, hogy az a hámlasztó, amiről mások ódákat zengenek, nekünk nem válik be, vagy pont egy olyan terméket fog szeretni a bőrünk, amit nem sokan ajánlottak. 

A hámlasztás gyakorisága is a bőrtípustól függ. Akinek nem érzékeny a bőre, és “hozzáedződött’ már az AHA-hámlasztókhoz, az akár minden nap használhatja őket, míg aki még kezdő, annak ajánlott a heti 1-2 alkalomnál maradni. A Geek&Gorgeous Smooth Out hámlasztó alkalmazása olyan egyszerű, akár egy toniké: elegendő csupán egy vattakorongra vagy a tenyérbe csepegtetni belőle, majd alaposan eloszlatni az arcon, ügyelve arra, hogy kihagyjuk a szemkörnyéket. 

Amikor magas AHA-tartalommal rendelkező terméket használunk, akkor előfordulhat, hogy enyhe bizsergést érzünk, ez azonban teljesen normális, és pár perc alatt elmúlik. Amint a készítmény beszívódott a bőrbe, használjuk a megszokott hidratáló arckrémünket. 

Mire kell odafigyelni a hámlasztás során?

Nagyon fontos, hogy az AHA-hámlasztást csak fokozatosan szabad elkezdeni, nem ajánlott rögtön a legerősebb szereket beépíteni a mindennapi szépségápolási rutinba. Kezdőként próbálkozzunk alacsonyabb koncentrációjú termékekkel, és ahogy a bőrünk hozzászokik, folyamatosan növelhetjük a készítmények erősségét és a használat gyakoriságát. 

Az AHA-hámlasztók érzékenyebbé teszik a bőrt a napsugárzással szemben, ezért mindig használjunk minimum SPF 30-as fényvédőt, ha napra megyünk! Bár ezek a termékek valóban rengeteget javítanak a bőr állapotán, azonban tilos alkalmazni sebes, gyulladt vagy ekcémás bőrön! Ilyenkor várjunk a hámlasztással addig, amíg egy kicsit rendbe jön a bőrünk. 

 

A hámlasztók használatával az arcbőr megőrizheti feszességét, fiatalosságát, viszont önmagában nem elég ahhoz, hogy megfelelő ápolást nyújtson. Ezért ne feledkezzünk meg az egyéb kozmetikumok rendszeres használatáról sem!