BLOG

Mit érdemes tudni az AHA-hámlasztókról?

2020.10.26 15:23
Mit érdemes tudni az AHA-hámlasztókról?

Mit érdemes tudni az AHA-hámlasztókról?

Mindenki vágyik az üde, ragyogó arcbőrre, ennek ellenére sokan szenvednek attól, hogy a bőrük élettelen, fakó, száraz vagy épp túlságosan zsíros, hámlik, esetleg egyenetlen a bőrfelszín. Szerencsére ezen némi odafigyeléssel és egy megfelelő AHA-hámlasztó használatával nem is olyan nehéz javítani.

Mik azok a kémiai hámlasztók?

A bőrünknek van egy természetes megújulási folyamata, melynek következtében naponta több millió elhalt hámsejttől szabadul meg, és újakat növeszt helyettük. Ez a folyamat azonban nem megy mindig zökkenőmentesen: a bőr öregedése, a túl sok napsugárzás és a genetikai hajlam miatt lelassulhat. Ilyenkor a bőr elveszti üde frissességét, hiszen nem tudja eltávolítani az elhalt sejteket. 

Bár sokan a bőrradíroktól remélik a megoldást, egy durva mechanikai peeling használatával azonban előfordulhat, hogy csak rontunk a helyzeten, így érdemes inkább kémiai hámlasztókkal próbálkozni. 

Ezeknek 3 fő típusa létezik, nézzük meg ezeket röviden: 

  • Az AHA-hámlasztók elsősorban az öregedő vagy pigmentfoltos bőrre ajánlottak, hiszen a bőrmegújítás mellett simítják a ráncokat, és serkentik a kollagéntermelést. 
  • A PHA-hámlasztók szintén hasonló tulajdonságokkal bírnak, viszont gyengédebbek, ezért olyanok is használhatják, akiknek az AHA-hámlasztót nem bírja a bőrük.
  • A BHA-hámlasztók pedig a pattanásos, mitesszeres bőrre javasoltak, hiszen behatolnak a pórusok mélyére, és segítenek megakadályozni az eltömődésüket. 

 

Hogyan kell használni az AHA-hámlasztót?

Akárcsak az arcápolás többi területén, a hámlasztásnál is kiemelt figyelmet kell fordítani a bőr egyedi sajátosságaira. Lehet, hogy az a hámlasztó, amiről mások ódákat zengenek, nekünk nem válik be, vagy pont egy olyan terméket fog szeretni a bőrünk, amit nem sokan ajánlottak. 

A hámlasztás gyakorisága is a bőrtípustól függ. Akinek nem érzékeny a bőre, és “hozzáedződött’ már az AHA-hámlasztókhoz, az akár minden nap használhatja őket, míg aki még kezdő, annak ajánlott a heti 1-2 alkalomnál maradni. A Geek&Gorgeous Smooth Out hámlasztó alkalmazása olyan egyszerű, akár egy toniké: elegendő csupán egy vattakorongra vagy a tenyérbe csepegtetni belőle, majd alaposan eloszlatni az arcon, ügyelve arra, hogy kihagyjuk a szemkörnyéket. 

Amikor magas AHA-tartalommal rendelkező terméket használunk, akkor előfordulhat, hogy enyhe bizsergést érzünk, ez azonban teljesen normális, és pár perc alatt elmúlik. Amint a készítmény beszívódott a bőrbe, használjuk a megszokott hidratáló arckrémünket. 

Mire kell odafigyelni a hámlasztás során?

Nagyon fontos, hogy az AHA-hámlasztást csak fokozatosan szabad elkezdeni, nem ajánlott rögtön a legerősebb szereket beépíteni a mindennapi szépségápolási rutinba. Kezdőként próbálkozzunk alacsonyabb koncentrációjú termékekkel, és ahogy a bőrünk hozzászokik, folyamatosan növelhetjük a készítmények erősségét és a használat gyakoriságát. 

Az AHA-hámlasztók érzékenyebbé teszik a bőrt a napsugárzással szemben, ezért mindig használjunk minimum SPF 30-as fényvédőt, ha napra megyünk! Bár ezek a termékek valóban rengeteget javítanak a bőr állapotán, azonban tilos alkalmazni sebes, gyulladt vagy ekcémás bőrön! Ilyenkor várjunk a hámlasztással addig, amíg egy kicsit rendbe jön a bőrünk. 

 

A hámlasztók használatával az arcbőr megőrizheti feszességét, fiatalosságát, viszont önmagában nem elég ahhoz, hogy megfelelő ápolást nyújtson. Ezért ne feledkezzünk meg az egyéb kozmetikumok rendszeres használatáról sem!

Ár Radar árösszehasonlító és piac shopalike.hu