BLOG

Alapvető kérdések és válaszok a retinol használata kapcsán

2021.03.24 09:33
Alapvető kérdések és válaszok a retinol használata kapcsán

Akit érdekel a tudatos bőrápolás, ezen belül is az anti-aging, az biztosan hallott már a retionolról, ami az egyik legnépszerűbb és leghatásosabb “bőrfiatalító” hatóanyag.

Azonban mint mindent, a retinol használatát is tanulni kell, hiszen a bőrünknek csak úgy tudjuk megadni a megfelelő gondoskodást, ha tudjuk, hogy mit, mikor, hogyan érdemes rá használni. Ezért mai bejegyzésünkben megválaszoljuk a retinollal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Mi az a retinol?

A retinol a retinoidok, azaz A-vitamin származékok családjába tartozik. Szoros “rokonságban” áll a retinolsavval, a retinallal és a HPR-rel. Közülük a legerősebb hatással a retinolsav rendelkezik, viszont emiatt vényköteles gyógyszerhatóanyagnak számít. Maga a retinol a tiszta A-vitamint jelenti, és manapság számos kozmetikumban használják. 

Mit tesz a bőrrel a retinol?

A retinol azért ennyire közkedvelt hatóanyag, mert rengeteg tanulmány alátámasztja a bőrre gyakorolt pozitív hatásait. A bőrbe jutva ugyanis retinolsavvá alakul, ez pedig már egy olyan aktív molekula, amely csökkenti a ráncokat, megőrzi a bőr simaságát és feszességét, fokozza a bőr kollagéntermelését. 

Mindemellett hidratál, segít a pattanások, pigmentfoltok és tág pórusok leküzdésében, antioxidáns tulajdonságának köszönhetően pedig a meglévő kollagén lebomlását is képes lassítani. Egyszóval egy olyan hatóanyag, amely szinte minden bőrproblémára megoldást nyújt, így a retinol használata tulajdonképpen mindenkinek ajánlott. 

Milyen erősségű retinolt használjak?

A retinolos termékekből többféle erősségű létezik; aki még sosem próbálta, annak érdemes egy gyengébbel vagy közepessel kezdenie, aki pedig már tapasztaltabb, az próbálkozhat a koncentráltabb termékekkel is. 

Természetesen a bőr egyedi adottságait is figyelembe kell venni, de általánosságban elmondható, hogy a gyengébb retinolos kozmetikumok akár mindennap használhatóak, míg az erősebbek legfeljebb heti 3-4 alkalommal. Túl gyakran alkalmazva ugyanis irritációt okozhat!

Retinol használata – milyen formában?

Az előbb említett szérum mellett a retinol ránctalanító kozmetikumokban is fellelhető, például a Cell Concept 55+ arckrémek is tartalmazzák - persze kisebb mennyiségben, hogy a mindennapi használat se okozzon problémát.

Mennyi idő múlva lesz észrevehető a változás?

Ahogy más hatóanyagok esetében, úgy a retinol használatától sem szabad rögtön csodát várni. A bőrnek ugyanis néhány napnál vagy hétnél több időre van szüksége ahhoz, hogy látványosan megújuljon. Mindenesetre még a gyengébb retinolos készítmények alkalmazásával is 3-6 hónap után már látszik a változás, a bőr simább és feszesebb lesz, a ráncok elhalványulnak, a pattanások eltűnnek. A türelem és a kitartás tehát kulcsfontosságú.

Mikor és mivel használjam együtt a retinolos készítményt?

Mivel a retinol egy olyan instabil hatóanyag, amelynek fény hatására jelentősen csökken a hatékonysága, ezért mindenképp este érdemes használni. Mivel növeli a bőr fényérzékenységét, ezért nappalra nem szabad megfeledkezni a fényvédőről.

Arclemosóval, tonikkal és hidratálókrémmel minden gond nélkül lehet együtt alkalmazni, ám a kémiai hámlasztók esetében érdemes egy kicsit várni a két termék alkalmazása között, vagy azt az elvet követni, hogy reggel hámlasztás, este retinolozás.