BLOG

De miért éppen a napraforgó?

2019.12.02 15:13
De miért éppen a napraforgó?

A napraforgószár kivonata a Helia-D kozmetikumok ikonikus hatóanyaga. Erőteljes hidratáló, ránctalanító hatását a benne lévő auxinnak köszönheti.

Ez az anyag felel a növény hatalmas tányérját tartó napraforgószár kivételes rugalmasságáért és szilárdságáért. A gyulladáscsökkentő hatású kukoricafellevél-kivonat nem kevésbé fontos összetevő, az extra száraz, érzékeny bőrre ajánlott Helia-D Classic arcápoló készítményekben találhatjuk meg.

A napraforgószár diadalmenete

A Helia-D története azzal kezdődött, hogy az 1970-es években Nedeczkyné Margit néni, a gyógynövényeket igen jól ismerő idős, Szigethalmon élő hölgy felfedezte, hogy a napraforgó szárából nyerhető természetes kivonat kisimítja, felfrissíti a kéz- és arcbőrt. A kivonatból készített, hihetetlennek tűnő krémnek hamar híre ment. Valósággal a csodájára jártak, a feltaláló még a televízióban is szerepelt.

Nem sokkal ezután a debreceni Biogal Gyógyszertár vette át a gyártást és tudósaik tanulmányozni kezdték a napraforgószár kivonatát. A vizsgálatok igazolták, hogy a szárban lévő auxin az, ami a fiatal bőrre is jellemző rugalmasságért, szilárdságért felel. Megkezdődhetett a termékfejlesztés, immár tudományos háttérrel felvértezve. A napraforgó latin neve (Helianthus annuus) adta a Helia-D termékcsalád nevének első felét is.

A napraforgószár-kivonat azóta is a Helia-D Classic termékcsalád arcápoló krémjeinek hagyományos alkotóeleme, a folyamatos 21. századi kutatómunkának köszönhetően olyan összetevőkkel kiegészülve, mint a hyaluronsav vagy a Q10-koenzim. A Helia-D Classic hidratáló krémek megújítása során is megőriztük ezt az ikonikus alkotóelemet, csak éppen bio formulára cseréltük.

Helia-D Classic Nappali hidratáló krém normál bőrre - ÚJ Helia-D Classic Éjszakai hidratáló krém - ÚJ

De miért éppen a napraforgó?

Képzeljen maga elé egy virágzó, szépsége teljében lévő napraforgót. Lenyűgöző, napsárga tányérja büszkén fordul a Nap felé, a napraforgótáblák olyanok, mintha egy összefüggő sárga szőnyeget látnánk. Nem csoda, hogy amikor a növény az észak-amerikai kontinensről Magyarországra került a 17. században, a főúri udvarokban még sokáig dísznövényként termesztették.

Később azért felismerték, hogy sokoldalú haszon-, pontosabban olajnövény. Sokáig takarmányként hasznosították, jelenleg ez a legnépszerűbb magyar olajnövény. A népi gyógyászat a magokból hidegen sajtolt olajat és a virág forrázatából készült teát is ismerte – de a szár felhasználására nem gondoltak.

Az mindig is csodálat tárgya volt, hogy a napraforgó erős, rugalmas szárának köszönhetően képes megtartani a szár tömegéhez képest sokkal nagyobb termést. Az ősi Mexikóban állítólag tisztában voltak a napraforgószár számos jótékony hatásával is, de a tudományosan megközelített kozmetikai célú felhasználás egészen a múlt század végéig váratott magára, amikor a Helia-D megszületett.

 

Ma pedig már azt is tudjuk, hogy a napraforgószár nincs egyedül hatékony bőrápoló tulajdonságával…

A száraz és érzékeny bőr megmentője, a kukoricafellevél-kivonat

A napraforgószár-kivonat mellett két másik Helia-D termék, a Helia-D Classic Hidratáló Krém extra száraz bőrre és a Helia-D Classic Hidratáló krém érzékeny bőrre kukoricafellevél-kivonatot (Zea Mays Extract) is tartamaz. A titokzatos nevű „fellevél” nem más, mint a kukoricának az a több levélből álló része, amely a csövet burkolja be.

Az emberiség által több ezer éve ismert kukoricát ugyanúgy Amerika felfedezése sodorta Európába. A napraforgóhoz hasonlóan eleinte nem gyógy-, vagy kozmetikai hatása miatt kedvelték, ha nem is dísznövényként tartották, de elsősorban csemegeként gondoltak rá.

 

Helia-D Classic hidratáló arckrém érzékeny bőrre Kukorica fellevél Helia-D Classic hidratáló arckrém extra száraz bőrre

 

A napraforgó mellett a kukorica az első növények egyike volt, amely a Helia-D születésekor klinikai vizsgálatok és a termékfejlesztés fókuszába került.

Természetesen a kukorica a legújabb receptúrákból sem maradhatott ki – a kukoricafellevél-kivonat mellett kukoricacsíra-olaj formájában is használjuk számos készítményben. A hidegsajtolással nyerhető, jelentős E-vitamin-tartalmú kukoricacsíra-olaj ugyancsak gyulladáscsökkentő, regeneráló hatású.