BLOG

Bakuchiol, a természetes fiatalító szer

2021.07.21 09:10
Bakuchiol, a természetes fiatalító szer

Bár mindenki szeretné megőrizni bőre fiatalságát és feszességét, és erre ma már nagyszerű kozmetikumok léteznek, de sajnos előfordul, hogy valakinek a bőre egyik vagy másik összetevőt nem tolerálja.

Ilyen esetben nincs más megoldás, mint keresni valamilyen alternatívát. Vegyük például a bakuchiolt, ami a retinol nagyszerű helyettesítője.

Mi az a bakuchiol?

A bakuchiol egy olyan növényi kivonat, amit a malájtea nevű gyógynövény (latin nevén Psoralea Corylifolia) leveleiből és magjából nyernek ki. A hagyományos kínai orvoslásban már régóta használják, de nemrégiben felfedezték, hogy a hatása megegyezik a retinoléval, így annak természetes alternatívájaként tekinthető.

Kutatások során arra az eredményre jutottak, hogy ugyanúgy képes hatni a bőrre, mint a retinol, viszont nincsenek negatív mellékhatásai, így a bakuchiol tartalmú termékeket azok is nyugodt szívvel használhatják, akik idegenkednek a “kémiai” retinoloktól, esetleg a bőrük túlzottan érzékeny rá.

 

Kíméletes ránctalanítás a bakuchiol segítségével

A bakuchiol rendkívül erős antioxidáns hatással rendelkezik, mégis gyengéd a bőrhöz. A retinolhoz hasonlóan javítja a bőr textúráját, serkenti a kollagéntermelést, ezáltal halványítja a ráncokat, fiatalosabbá teszi a bőrt. Mindemellett hatékonyan száll szembe a pattanásokkal is.

Egy ilyen remek hatóanyag előnyeit kár lenne nem kihasználni, ezért a hamarosan megújuló Helia-D Botanic Concept termékcsalád alkotóelemei között is szerepelni fog. A készítmények rövidesen teljes megújuláson esnek át, vegán összetételűek lesznek, és természetesen a bakuchiol is kiemelt helyet kap majd az összetevők között. 

A bakuchiol hatásosságát klinikai tesztek bizonyítják, melyek arra az eredményre jutottak, hogy hatékonyan szépíti és fiatalítja a bőrt, hosszú távon alkalmazva pedig látványosan csökkenti a ráncok számát és mélységét. Jelenleg a leghatásosabb természetes ránctalanító anyag.

 

Mikor érdemes retinol helyett bakuchiolt használni?

Akik már próbálkoztak a retinollal, azok jól tudják, hogy körültekintően kell használni, és fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrt. Először a gyengébb készítményekkel érdemes kezdeni, melyeket akár minden nap lehet használni, az erősebb koncentrációjú termékeket viszont csak hetente 3-4 alkalommal, különben irritálhatják a bőrt.

Aki pedig eleve érzékeny bőrtípussal rendelkezik, annak lehet, hogy még egy gyengébb retinol is problémát okozhat. A bakuchiolnál viszont nem kell irritációtól tartani, noha ugyanolyan hatással rendelkezik, mégis sokkal kíméletesebb, így bátran lehet használni, akár koncentráltabb, szérum formában is. 

A retinollal kapcsolatos másik gyakori aggály, hogy fény hatására csökken a hatékonysága, ráadásul fényérzékenyebbé teszi a bőrt, így csak este célszerű alkalmazni, nappalra pedig nem szabad megfeledkezni a fényvédőről. A bakuchiolra szerencsére ez sem jellemző, nincs rá hatással a fény, ezért igény szerint reggel és este is alkalmazható. Ettől függetlenül a fényvédő kozmetikumok használata továbbra is erősen ajánlott, hiszen az UV-sugarak bizonyítottan károsítják a bőrt!

A bakuchiol további pozitív tulajdonsága, hogy a retinollal ellentétben akár közvetlenül a kémiai hámlasztók után is lehet alkalmazni, így nem kell miatta megváltoztatni a jól bevált arcápolási rutinunkat vagy lecserélni az eddig alkalmazott kozmetikumokat.

Összességében elmondható, hogy a bakuchiol egy gyengéd, bőrbarát alternatívája a retinolnak, amelyet mindenkinek érdemes használnia, aki szeretné megőrizni bőre szépségét, fiatalságát.