Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

A Helia-D márka története

2019.11.13 16:07
A Helia-D márka története

A napraforgószáras ránctalanító krém a nyolcvanas években maga volt „a” magyar kozmetikum itthon és külföldön egyaránt.

Azóta sincs másképp, mióta a márka a 2000-es évek közepén újjászületett, legfeljebb a Helia-D név alatt elérhető kínálat sokkal gazdagabb, modernebb.

Az első nagy korszak: a napraforgószár kivonatától a Helia-D világsikeréig

A hetvenes évekbe visszanyúló eredettörténet olyan különleges, hogy sokszor nevezték már tündérmesének is. A Szigethalmon élő Nedeczky Jenőné Margit néni észrevette, hogy a napraforgószár természetes kivonata rendkívüli hidratáló hatással bír, a kézen és arcon is. (Érdekesség, hogy Patiencia néven hajszeszt is fejlesztett, melyet a Skála Áruház forgalmazott.)

A felfedezés nyomán krém született, amely olyannyira népszerű lett, hogy Margit néni a televízióban és rádióban is nyilatkozott róla. Ő maga volt a krém első reklámarca, idős korához mérten meglehetősen üde, fiatalos bőre láttán mindenki tudni szerette volna a titkot és krémet vásárolt volna tőle, sokan keresték fel otthonában is.

A krémre felfigyelt a debreceni Biogal Gyógyszergyár vezérigazgatója, sőt, a remek befektetési lehetőséget látva a Magyar Nemzeti Bank Innofinance nevű kockázati alapja is.

Az alkotóelemeket a debreceni és szegedi egyetemen is laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, majd elindult a gyártás Debrecenben. Ekkor, a tudományos elemzések kapcsán vált világossá, hogy mi is állhat a hidratáló, ránctalanító hatás hátterében. Más értékes növényi összetevők mellett az auxin nevű hatóanyag, mely a napraforgószár rugalmasságért, szilárdságáért felel.

 

A Helia-D gyártása

 

A Helia-D forgalma egyre nőtt, köszönhetően annak is, hogy az első márkák egyike volt Magyarországon, amelyet mai szemmel is profinak mondható marketinggel támogattak. (Az sem volt véletlen például, hogy a bevezetés 1981 karácsonya előtt történt, az ünnep előtti bevásárláshoz kötődő időpont jó ötletnek bizonyult.)

Fontos része volt a márkaépítésnek az 1984-ben nívódíjat kapott csomagolás is, amelynek egyediségéhez nemcsak az elegáns tégely, de a jellegzetes betűtípus is hozzájárult. A márkanév is maradandónak bizonyult, egyes források szerint a Helia a napraforgó latin nevéből jön (Helianthus annuus), a D-betű pedig Debrecenre, a Biogal Gyógyszergyár városára utal.

Már kezdetben sem csupán egyetlen Helia-D-krém létezett, hanem egyszerre egy egész termékcsalád született, amely 1987-re már 18 tagot számlált. Az 1990-es évek elején 160-féle termék tartozott palettához, köztük arc-, test- és hajápolók, naptejek, professzionális készítmények, de még férfikozmetikumok is. Az eladások száma éves szinten több millió doboznyi volt.

A Helia-D a nemzetközi kiállításokon, vásárokon a szakma elismerését is kivívta. „A nemrég lezajlott Incheba nemzetközi vegyipari kiállításon ezek a termékek nagy sikert arattak (két aranyérem és egy oklevél)” – adta hírül 1987-ben A Hét című lap. A Helia-D valóban betört „az igényes kapitalista piacokra” , ahogyan fogalmaztak. Szingapúrtól Új-Delhin át az USA-ig és Svájcig mindenhol ismerték a márkanevet.

A Helia-D még egy korabeli influencert is magáénak tudhatott. Nem más népszerűsítette a krémeket, mint maga Gábor Zsazsa, a magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmsztár. Egy interjúban nem mulasztotta el megjegyezni, hogy bőre szépségét a magyar márkának köszönheti, ami kiváló hírverésnek bizonyult. A márka egyszerre tűnt hamisítatlanul magyarnak és izgalmasan nemzetközinek.

A korabeli hirdetések ma már a magyar reklámtörténet részei, a naptejek plakátjaihoz például Baricz Katalin fotóművész készítette a fotót , a Napról-Napra fősor ma is megállná a helyét. De ugyanezt el lehet mondani az egykori Örök szépség szlogenről is.

Az újjászületés: Helia-D, a minőségi, modern kozmetikum

A rendszerváltás időszakában több hazai márkához hasonlóan a Helia-D története is fordulatot vett, a céget tulajdonosváltások után egy multinacionális vállalat vásárolta fel. A márka történetének ebben a korszakában a termékek száma erősen lecsökkent, száznál is többről mindössze négyre. A korábbi fényes sikerek helyett ez inkább a stagnálás, hanyatlás időszaka volt.

Mígnem 2004-ben akkori, nemzetközi tulajdonosától megvásárolta a márkát egy magyar befektetői csoport. Ezzel a tranzakcióval indult a márka reneszánsza, mely izgalmas fejlesztésekkel folytatódott.

„Az átvétel után 2005-ben elindítottuk a termékfejlesztés első hullámát. (…) az arcápoló termékeken kívül a többi kozmetikai kategóriában is megjelentünk. Majd beléptünk az úgynevezett professzionális piacra is, a magasabb hatóanyag-tartalmú termékekkel kimondottan a kozmetikusokat céloztuk meg.” – idézte fel a márka történetének folytatását egy interjúban Budaházy Péter, a Helia-D Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Újabb Helia-D termékek és felfrissült az arculat is, hogy a márka újabb és újabb generációk életének részévé válhasson.

• A negyvenes hölgyeké, akik még édesanyjuktól, nagymamájuktól örökölték a márka szeretetét – vagy épp most ismerkednek a minőségi magyar kozmetikumok szimbólumával.

• Az 50+ korosztályé, akik akár évtizedek múltán is hűségesek kedvenc arckrémjük megújult változatához, de nyitottak a márka jelenlegi innovációira is.

• És a harmincasoké vagy a még fiatalabbaké is, akik felfigyelnek egy-egy értékes növényi hatóanyagra – a növényi őssejt-kivonatokra vagy éppen Tokaji aszú eszenciára. Vagy arra, hogy a növényi hatóanyagokat rejtő Helia-D krémek parabén- és kőolajszármazék-mentesek, mesterséges színezékeket sem tartalmaznak és dermatológiailag teszteltek.

A megújult Helia-D termékeket nemcsak a hölgyek és a kozmetikusok fedezték fel, de nem maradtak szakmai elismerés nélkül sem, ezt tanúsítja a Magyar Terméknagydíj, a Superbrands és Magyar Brands elismerés vagy a Joy Prix de Beauté – A Szépség Nagydíja.

A jól bevált összetevők (a napraforgószár-kivonat vagy a kukoricacsíra-olaj) maradtak, de a folyamatos termékfejlesztés és kutatások révén újabb receptúrák és termékcsaládok születnek. A legelső termékcsalád újjáéledt formája, a Helia-D Classic tagjai a tradicionális napraforgószár-kivonat és kukoricafellevél-kivonat mellett hyaluronsavat, Q10-koenzimet, vagy tubarózsa-kivonatot is tartalmaz. Több bőrtípus számára is kiváló hidratáló, ránctalanító krémek.

Helia-D Botanic Concept termékcsalád hidratáló és ránctalanító arckrémeinek egyedülálló összetevője a Tokaji aszú és a bőrfeszesítő Vin-upLift bőrfeszesítő koncentrátum kombinációja.

A Helia-D Regenero termékcsalád a hajhullás elleni küzdelemben segít, alapja egy Regenero nevű komplex, mely 26-féle, egymás hatását erősítő gyógynövényt tartalmaz. A gyógynövényeket a fejbőr vérellátását fokozó, a hajhagymákat felébresztő koffein egészíti ki.

A Helia-D Aquaboom a vízhiányos bőrűek számára kifejlesztett, valóban „nagyot ütő”, zsír- és allergénmentes hidratáló. 20 és 40 év között mindenkinek ajánljuk, aki olyan krémet szeretne, amely gyorsan beszívódik, nem ragad, mégis erőteljesen hidratál.

A Helia-D Herba termékcsalád mindennapi bőrápolást szolgáló krémjei olyam gyógyszerkönyvi minőségű hatóanyagok magas koncentrációját tartalmazzák, mint a csipkebogyó, körömvirág, kamilla, fekete nadálytő és rozmaringot.

ÚJDONSÁGUNK a Helia-D Cell Concept termékcsalád 3 korosztály arcápolási igényeire kifejlesztett új ránctalanító termékcsalád nővényi őssejt kivonatokkal. Mottója: A szépség sokáig tarthat, ha vigyázunk rá!

 

Helia-D Cell Concept

 

Ritka az olyan kozmetikai márka a világban, amelynek egyszerre vannak évtizedes hagyományai és elismert innovációi. A legendává vált, de folyamatos megújulásra képes Helia-D éppen ilyen.