Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

6 kérdés, 6 válasz az arcszérumok használatával kapcsolatban

2022.07.25 15:50
6 kérdés, 6 válasz az arcszérumok használatával kapcsolatban

Az arcszérumok használata manapság egyre népszerűbb, hiszen ezek a készítmények koncentráltabb formában tartalmazzák a hatóanyagokat mint a krémek, így általában hatékonyabbak. Viszont csak akkor, ha a megfelelő típust helyesen használjuk, ezért nézzünk is pár gyakran felmerülő kérdést!

A szérumok minden bőrproblémán segítenek?

A szérumok többféle bőrproblémán is segítenek, de persze nem mindegyiken ugyanaz a termék. Nincs ugyanis egyetlen univerzális szérum, ami mindenre jó lenne, hanem ezeknek a kozmetikumoknak is több típusa létezik, melyek más-más hatóanyagokat tartalmaznak.

A retinolféléket tartalmazó szérumok például ránctalanító, kollagéntermelést serkentő hatásukról ismertek, így öregedő bőrre ajánlottak. A Niacinamide-os szérum a zsíros bőrűeknek lehet nagy segítség, ugyanis szabályozza a faggyútermelést, és összehúzza a pórusokat. A C-vitamint tartalmazó arcszérum használatával halványíthatóak a pigmentfoltok. A hyaluronsavas szérum pedig a vízhiányos bőr hidratálásában jeleskedik.

Látható tehát, hogy minden szérumnak megvannak a maga előnyös tulajdonságai, ezért mindig aszerint válasszunk, hogy milyen bőrproblémát szeretnénk orvosolni vele.

 

Az arcszérumok használata helyettesíti a hidratálókrémeket?

Nem, a szérumoknak bár fontos helye van az arcápolási rutinban, ugyanakkor nem helyettesítik a 3 alapvető terméket, a lemosót, a fényvédőt vagy a hidratáló krémet. Hisz nem mindegyik szérumnak a hidratálás a feladata, ezért a használatuk után mindenképp vigyük fel a bőrünkre a megszokott hidratálónkat is! A szérum csupán hatásosabbá teszi, kiegészíti a bőrápolást.

 

Miért drágább egy szérum, mint egy arckrém?

Szimplán azért, mert több hatóanyagot tartalmaz, és sokszor az előállításuk is bonyolultabb és költségesebb. Ez azonban senkit se tántorítson el tőlük, ugyanis ezekből a termékekből elegendő alkalmanként csak pár cseppet használni, így a kisebb kiszerelés ellenére is gazdaságosak. Könnyen előfordulhat, hogy napi használat mellett is gyakrabban kell például lemosót vagy hidratálót vásárolni, mint arcszérumot.

 

Egy rutinban többféle arcszérum is használható?

Igen, bár fontos, hogy két készítmény közt várjunk pár percet, amíg beszívódik, és csak utána vigyük fel a következőt! Egyszerre maximum 2-3 féle szérumot használjunk olyan módon, hogy a könnyedebb, vizesebb formulájúaktól haladjunk a testesebbek, olajosabbak felé!

Egyébként az is jó módszer, ha felváltva alkalmazzuk őket, például retinolos szérumot este, C-vitaminos változatot reggel, hyaluronost minden másnap, szalicilsavas darabot pedig 2-3 naponta. 

 

Le kell mosni a bőrről az arcszérumokat?

Nem, az arcszérum a krémekhez hasonlóan a “leave-in” vagyis bőrön maradó kozmetikumok közé tartozik, így nem kell lemosni, hisz akkor nem tud megfelelően beszívódni és kifejteni a hatását. Ez alól egy kivétel van: ha irritációt tapasztalunk, a bőr égni kezd vagy kipirosodik, akkor azonnal mossuk le a terméket, mert lehet, hogy valamilyen hatóanyagra érzékeny a bőrünk!

Hogyha retinolos szérum okozott irritációt, akkor célszerű fokozatosan hozzászoktatni a bőrt, alacsonyabb koncentrációval és ritkább használattal kezdeni!

 

Hány éves kortól érdemes arcszérumot használni?

Természetesen nincs kifejezett korhatár, egy pattanások elleni szérumot akár tinédzserkorban is lehet már alkalmazni, míg a ránctalanító hatóanyagot tartalmazók inkább 30 éves kor felett ajánlottak. 

A lényeg, hogy az arcápolási rutin ne csak szérumokból, hanem egyéb jó minőségű kozmetikumokból is álljon, amik együttes erővel teszik egészségessé és ragyogóvá a bőrt.