HELIA-D TUDÁSTÁR

Mindannyian aggódni kezdünk, ha a hajunk hullani kezd, hiszen vele a szépség és az egészség vész el. Az egészséges, dús haj minden kultúrában életerő, a szabadság, a fiatalság és a nők esetében a termékenység szimbóluma. Ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy akár nőként, akár férfiként dús, erős és egészséges hajra vágyunk.

"Amikor naponta átlagosan 100 vagy annál több hajszál marad a fésűben, és az elveszített szálak helyett nem nőnek újak, akkor hajhullásról beszélünk." – mondja Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász professzor, a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítményének klinikai vizsgálatát vezető szakorvos. Tekintsük át, melyek a hajhullás leggyakoribb okai.

Ha valaminek az életciklusáról van szó, legtöbbször egy görbe képe juthat eszünkbe, mely a csúcsot követően leszálló ágba kerül, ellaposodik. Szerencsére hajszálaink életciklusára a körforgás jellemző: képesek „újjászületni”. Miért hullik akkor mégis a hajunk?

Kevés kismama van, aki olyan szerencsés, hogy a szülést követő hónapokban nem észlel fokozott hajhullást. A jelenség aggasztó lehet, pláne, hogy hetekig, hónapokig is fennállhat, ám a legtöbb esetben átmeneti hajvesztésről van szó, amit hormonok okoznak.

A napsugarak káros hatásáról egyre több szó esik, azonban sokan nem tudják milyen tényezők állnak a figyelmeztetés mögött. Az arcunkra például nem elég a naptej, speciális védelemre van szüksége, hogy hosszú távon is egészséges, fiatalos és megfelelően hidratált maradhasson.

A bőr hidratálása minden életkorban fontos. Ez egy olyan alapvető bőrápolási rutin, amelyet naponta el kell végeznünk és egész életünkben elkísér minket, legyen szó arcápolásról vagy testápolásról.

A gyógynövények áldásos tulajdonságai már az ősemberek figyelmét is felkeltették: megfigyelték, hogy az egyes állatokon, ezen növények ösztönös fogyasztása következtében, jótékony hatások jelentkeznek.

Miért olyan érdekesek az őssejtek és mik azok tulajdonképpen? Bár, csak néhány évtizede robbant be a mindennapi köztudatba az őssejtek fogalma, a tudomány képviselőit már több, mint 150 éve tartja izgalomban.