HELIA-D TUDÁSTÁR

Hullik a hajam, mi lehet az oka?

2022.03.24 13:43
Hullik a hajam, mi lehet az oka?

"Amikor naponta átlagosan 100 vagy annál több hajszál marad a fésűben, és az elveszített szálak helyett nem nőnek újak, akkor hajhullásról beszélünk." – mondja Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász professzor, a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítményének klinikai vizsgálatát vezető szakorvos. Tekintsük át, melyek a hajhullás leggyakoribb okai.

 

 

Az intenzív hajvesztésnek számos oka lehet, utalhat betegségre, de előidézhetik életmódbeli szokások is.

Hormonális tényezők

A hormonális okból kialakuló hajhullás férfiakat és nőket is érinthet. Férfiaknál gyakori a nemi hormonhoz kötődő vagy öröklődő, úgynevezett androgén hajhullás, amely már fiatal korban jelentkezhet. Kialakulásában a tesztoszteron férfi nemi hormon tölt be jelentős szerepet, ugyanis annak aktív formája, a dihidrotesztoszteron (DHT) képes hozzákötődni a hajhagymák DHT receptoraihoz, és hatására a hajszálak növekedési (anagén) fázisa egyre rövidül, a hajszál maga pedig egyre gyengébb, vékonyabb lesz, míg egy idő után nem nő ki újból.

Nőknél a policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyik jellegzetes, látható tüneteként ismert a hajhullás, ami a férfi nemi hormon túlsúlyából adódhat. Férfias jellegű kopaszodás jelentkezik ilyenkor, ami azt jelenti, hogy az androgén hajhullásra jellemzően a fejtetőn és/vagy a tarkón ritkulhat leginkább a haj.

Fokozott hajhullás jelentkezhet kismamáknál a szülést követő hónapokban, ami a legtöbb esetben egy normális jelenség, mely mögött szintén hormonális változások állnak. A terhesség ideje alatt megnövekedő ösztrogénszintnek köszönhetően a hajszálak növekedési fázisa hosszabb lesz, csökken a kihulló hajszálak mennyisége, mi több, a hajkorona dúsabbnak tűnhet. Szülést követően aztán a hormonszintcsökkenés hatására egyszerre több hajszál esetén áll meg a növekedési fázis, és azok is kihullanak, amik alapesetben már korábban kihullottak volna.

A menopauza során lecsökkenő ösztrogéntermelés, az androgén hormon túlsúlya szintén a haj elvékonyodását és ritkulását okozza. „Az ösztrogénhormonszint csökkenésével hajszálainknak csökken a növekedési fázisa, vagyis előbb hullik ki a hajunk, ráadásul a hormonszintcsökkenés az új hajszálak minőségére is hatással van: vékonyabbak, törékenyebbek lesznek” – ismerteti a folyamatot Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász professzor, aki egy másik hormonális tényezőre is felhívja a figyelmet. Menopauza idején a tesztoszteron férfi nemi hormon aránya is nagyobb lesz a szervezetben, szintén hozzájárulhat a fokozott hajhulláshoz.

 

Betegségek, gyógyszer mellékhatások

A fertőzéses gócok (például kezeletlen fogászati, nőgyógyászati problémák), a krónikus gyulladások (colitis, ízületi gyulladás stb.) a cukorbetegség, a pajzsmirigy túl- vagy alul működése és még sok más betegség esetén szerepel a hajhullás a tünetek között. Ezzel egyidejűleg se szeri, se száma azoknak a gyógyszereknek, amelyeknek mellékhatásaként szintén számolhatunk a haj intenzív ritkulásával.

Táplálkozási hiányosságok, tápanyaghiány

Az már szinte köztudott, hogy a drasztikus fogyókúra vagy az egyoldalú táplálkozás alapvető vitamin- és nyomelemhiányt okozhat. Vérszegénység esetén a kialakuló vashiány lehet az egyik leggyakoribb oka hajhullásnak. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy például a nem kielégítő fehérje (protein) bevitel is hatással van a haj egészségére. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nagymértékű cukor- illetve szénhidrátbevitel is összefüggésben állhat a hajhullással, a túlzott alkoholfogyasztásról már nem is beszélve. A hőség, vagy az intenzív sporttevékenység miatti izzadás szintén könnyen felboríthatja a szervezet elektrolit-háztartását, amelyet egyes források szintén a hajhullás lehetséges okai között említenek meg.

Stressz

Mind az érzelmi, mind a fizikai stressz eredményezhet hajhullást. Tartósan stresszes állapotban „védekező/menekülő” mechanizmusok indulnak be a szervezetben és bizonyos hormonok termelése megnövekszik, megemelkedik a vérnyomás és az izmok szinte észrevétlenül, de folyamatosan feszülnek. Ennek hatására a bőr apró hajszálereibe kevesebb vér és tápanyag jut, amely a fejbőr területére is igaz. Emiatt kezd tartós stressz hatására a bőr és haj állapota is romlani. A haj esetében – az ellátási hiányra való válaszul - lényegesen megnövekszik a nyugalmi állapotban lévő hajgyökerek aránya és ez vezet végül az intenzív hajhulláshoz.

 

A hajviselet, hajápolási szokások

Talán hihetetlenül hangzik, de maga a hajviselet is okozhatja a haj ritkulását. A gyakran és szorosan megkötött haj folyamatos húzó erőnek van kitéve, ami a hajgyökér elsorvadásához vezet. Táncosoknál, színészeknél, sportolóknál figyelték meg, hogy a szoros copf, hajfonat, konty a fejbőr adott részét jobban terheli, és ez által hajritkulást okoz.

A hajvasaló, a hajsütővas, a hajfestés vagy hajszínezés vegyi anyagai is roncsolhatják a haj szerkezetét, különösen a külső fedőlemezkéket. Ezek az anyagok ráadásul allergiás reakciót is okozhatnak a fejbőrön, ami aztán a nem kívánatos hatásokhoz vezet.

Az UV-sugárzás nemcsak a bőrre nézve, hanem a haj, illetve a fejbőr számára is károsító tényező, ezért a magas UV-értékek esetén jól szellőző kalap, sapka viselése különösen javasolt.

Összefoglalva tehát számtalan különböző oka lehet a haj normál mértékűnél erősebb kihullásának. Sőt, több ok együttesen is felléphet.

A jó hír azonban az, hogy az esetek túlnyomó részében a hajvesztés nem végleges és az okok megszüntetésével, valamint a haj megfelelő ápolásával visszafordítható a folyamat.

Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász professzor azt javasolja, kétségbeesés helyett keressük fel háziorvosunkat, és kezdjük el a lehetséges okok kivizsgáltatását.

A hajhullás elleni küzdelemben nagyon fontos, hogy legyünk türelmesek, és komplex kúrában gondolkodjunk, amellyel a beazonosított problémákat orvosoljuk. Ennek részeként a megfelelő összetételű sampon és hajszesz használata is jelentősen javíthatja hajszálaink egészségét, csökkentheti a hajhullást.

 

"ÜTŐS" HAJHULLÁS ELLENI KÚRA

 1. Helia-D Regenero Hajerősítő sampon koffeinnel
 2. Helia-D Regenero Hajhullás elleni regeneráló eszencia koffeinnel
 3. Helia‑D Regenero Szépségvitamin

VÍZPARTON NYARALÓS HAJ(SZÍN)VÉDŐ "KÉSZLET"
 1. Helia-D Regenero Hajerősítő sampon
 2. Helia-D Regenero Hajerősítő Balzsam
 3. Helia-D Regenero Hajvégápoló szérum

 

Mi számít valójában hajhullásnak és mit tehetünk ellene?

A hajszálak életciklusából fakadóan egy bizonyos szintű természetes hajhullás mindenkinél megfigyelhető. Különböző okokból azonban – melyek lehetnek öröklött tényezők vagy egészségügyi problémára utalók is – időnként előfordulhat, hogy ennek mértéke fokozódik.

Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász, a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítmények klinikai vizsgálatát vezető professzor szerint

"amikor naponta átlagosan 100 vagy annál több hajszál marad a fésűben, és az elveszített szálak helyett nem nőnek újak, hajhullásról beszélünk. Az időszakos intenzívebb hajvesztéstől azonban még nem feltétlenül kell megijedni."

Évszakváltáskor például mindig több hajat veszítünk, különösen igaz ez télen, amikor kevesebb ásványi anyag és vitamin kerül a szervezetünkbe, és amikor nagyobb a gyulladás vagy a bakteriális fertőzés kockázata. A fokozott stressz is oka lehet annak, hogy több hajszál marad a fésűben, de hormonális okokból erősebb hajhullás jelentkezhet átmenetileg szülést követően vagy a fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása esetén is.

A tartós hajhullás mindenki számára ijesztő, Dr. Battyáni Zita szerint azonban kétségbeesés helyett inkább keressük fel háziorvosunkat, és kezdjük el a lehetséges okok kivizsgáltatását.

 

A hajhullás megállításának 3 pillére

A hajhullás elleni küzdelemben nagyon fontos, hogy ne egyetlen kopaszodás elleni csodaszertől várjuk a megoldást. Gondolkodjunk komplex, több fronton indított hajhullás elleni kúrában, amelyekkel a beazonosított problémákat orvosoljuk.

 1. A kiváltó okok megszüntetése

Tüneti kezelés helyett mindig a hajhullás valódi okát derítsük ki, és a kezelés pontos részleteit eszerint alakítsuk ki. Betegség esetén mindig konzultáljunk szakorvossal, amely mellett, vagy ha a betegség kizárható, akkor helyett, néhány életmódbeli vagy táplálkozási szokás megváltoztatása is rengeteget segíthet a probléma megoldásában. A hajhullásra hatással lehet a stresszes életmód, a dohányázás, de még hajviselési szokásaink is ronthatják hajunk állapotát, esetükben csak rajtunk múlik, tudunk-e, akarunk-e tenni a változásért.

 1. A fejbőr és a haj regenerálása

A fejbőr és haj egészséges állapotának visszanyerése sajnos nem napok kérdése, és mindent megoldó csodaszer sem létezik rá. Türelmesen és kitartóan kell ápolnunk hajunkat annak érdekében, hogy visszakapja rugalmasságát, fényét és sűrűségét, eközben pedig gondoskodnunk kell a fejbőr és a hajgyökér, illetve a hajhagymák működőképes állapotának fenntartásáról is. Szerencsére ehhez ma már kiváló regeneráló készítmények állnak rendelkezésre, melyek a mindennapos hajápolás részeként segíthetik visszaállítani a fejbőr és a hajszálak egészségét.

 1. Regenerálás belsőleg

A bőr és a haj egészséges működésének helyreállítását nemcsak kívülről, de belülről is támogathatjuk. Számos olyan vitamin és ásványi anyag van, amely segíti a bőr és haj regenerálódását, ilyenek például:

 • A biotin, vagy más néven B-7 vagy H-vitamin, amit sok helyen egyenesen a szépség vitaminjának aposztrofálnak. Hiánya anyagcserezavarokhoz, hajhulláshoz és korpásodáshoz vezethet.
 • Az ún. B-komplex csoport más vitaminjai (például a B1, B2, B3, B6) is több szempontból nélkülözhetetlenek. Olyan aminosavak termelésében játszanak például szerepet, amelyek a hajszálak keratin előállításához szükségesek, a niacin, vagy B3-vitamin pedig a sejtek energiaellátásban betöltött szerepe miatt kiemelt jelentőségű.
 • Az A-vitamin minden sejt, vagy szövet fejlődéséhez szükséges, és így van ez a haj és fejbőr esetén is.
 • A cink egyik feladata a szervezetünkben a fehérjék felszívódásának elősegítése. Ha mennyisége csökken, nemcsak hajunk kezd feltűnően hullani és sérülékennyé válni, de például a sebgyógyulás folyamata is lassul.
 • A szelén (a C-vitaminhoz hasonlóan) erős antioxidáns, mely elengedhetetlen a hajszálak egészségéhez. Hiánya esetén hajhullás és akár a fejbőr gyulladásos megbetegedései is kialakulhatnak, mely szintén hatással van a haj állapotára is.

 

Helia-D Regenero Szépségvitamin

Gyógynövényeket és vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítő filmtabletta,

amely erősíti a hajszerkezetet, körmöket és hozzájárulhat a bőrkép tökéletesítéséhez.

 

Mindezeket a bőrünk és hajunk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazza például a Helia-D Regenero Szépségvitamin, amelyben a fentieken túl nagy csalán és mezei zsurló kivonatot is találunk. A nagy csalán a legismertebb gyógynövényeink egyike, rengeteg jótékony alkalmazhatóságán túl, hajhullást csökkentő és a hajat erősítő hatása is van. A mezei zsurlót a benne lévő kovasav szilícium tartalma miatt alkalmazzák elsősorban a töredező körmök és a hajhullás ellen, de nem elhanyagolható esetében az sem, hogy gyulladáscsökkentő hatással is bír.