HELIA-D TUDÁSTÁR

Körforgás, ami sajnos lelassulhat – A haj életciklusa

2022.03.26 11:52
Körforgás, ami sajnos lelassulhat – A haj életciklusa

Ha valaminek az életciklusáról van szó, legtöbbször egy görbe képe juthat eszünkbe, mely a csúcsot követően leszálló ágba kerül, ellaposodik. Szerencsére hajszálaink életciklusára a körforgás jellemző: képesek „újjászületni”. Miért hullik akkor mégis a hajunk?

 

A haj felépítése

Ahhoz, hogy megértsük hajszálaink növekedését (és kihullásának okait), fontos, hogy tisztában legyünk felépítésükkel is. Nagyon leegyszerűsítve a haj két részből áll: hajgyökérből és az élettelen hajszálból. A hajgyökér alsó részében van a hajhagyma, fölötte találhatók azok a sejtek, melyek rendkívül gyors osztódásukkal tulajdonképpen „előállítják” a hajszálat.

A haj fő alkotóelemei a keratin (97%) és a víz. A hajszál külső hámrétegét a tetőcseréphez hasonlóan egymáshoz illeszkedő lemezkék alkotják. A haj akkor fényes és könnyen kezelhető, ha ezek a fedőlemezek szabályosan helyezkednek el. Amikor a lemezkéket sérülés éri, „elgörbülnek”, nem alkotnak többé egybefüggő, sima felületet. Ekkor a haj elkezd töredezni, fénytelenné és szárazzá válik. Nehézkessé válik a fésülése, fokozottan hajlamos lesz az „összegubancolódásra”.

Szót kell ejtenünk még a hajgyökérnél található faggyúmirigyekről is, amelyek fő feladata a fejbőr és hajszálak kiszáradásának megakadályozása. Amikor éppen kellő mennyiségű faggyút termelnek, akkor a haj „selymes”, a fejbőr egészséges. Túltermelődés esetén a hajszálak összetapadnak és a fejbőr sem képes megfelelően „lélegezni”, ilyenkor érezzük úgy, túl zsíros a hajunk. Abban az esetben pedig, amikor kevés faggyú termelődik, a haj és a fejbőr is kiszárad, utóbbin viszkető, piros, száraz foltok is jelentkezhetnek.

 

 

A haj életciklusa

Egy bizonyos mértékben mindenkinek hullik a haja! Ennek oka a hajszálak életciklusában keresendő. Alapesetben hajszálaink 80-85 %-a ún. növekedési (anagén) fázisban van, amely több évig tart. A hajszálak növekedési sebessége hormonális tényezőktől és a hajhagymák tápanyag ellátottságától is függ.

A haj növekedése azonban egyszer csak megáll, a hajhagyma pedig nem kap több tápanyagot, ezt nevezzük katagén fázisnak. Ebben a nagyjából 2-3 hetes szakaszban a hajszál elválik a gyökértől, de még nem hullik ki. A következő, elhalási (telogén) fázisban aztán a hajszál elhal, és 2-3 hónap után kihullik, mikorra már a szőrtüsző alkalmassá válik rá, hogy az új hajszál növekedési fázisa megkezdődjön. És ezzel vissza is jutunk az anagén fázisba, megjelenik az új hajszál, ami tulajdonképpen „kitolja” a régit. Ebben a nyugalmi, telogén fázisban a hajszálaink kb. 15-20 %-a „várakozik a sorsára”.

Ez a hajváltás 15-20 alkalommal is végbemehet életünk során, egyes szakaszainak hosszát azonban számos külső és belső tényező befolyásolja, például genetikai adottságok, külső környezeti hatások, betegségek, hormonális változások. Amikor ezek negatív irányba fordítják a folyamatot, hajhullást tapasztalhatunk. Szerencsére ezek jó része az okok megszüntetésével kezelhető, a haj megfelelő ápolásával hajszálaink életciklusa javítható.

 

"ÜTŐS" HAJHULLÁS ELLENI KÚRA

 1. Helia-D Regenero Hajerősítő sampon koffeinnel
 2. Helia-D Regenero Hajhullás elleni regeneráló eszencia koffeinnel
 3. Helia‑D Regenero Szépségvitamin

 

Mi számít valójában hajhullásnak és mit tehetünk ellene?

A hajszálak életciklusából fakadóan egy bizonyos szintű természetes hajhullás mindenkinél megfigyelhető. Különböző okokból azonban – melyek lehetnek öröklött tényezők vagy egészségügyi problémára utalók is – időnként előfordulhat, hogy ennek mértéke fokozódik.

Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász, a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítmények klinikai vizsgálatát vezető professzor szerint

"amikor naponta átlagosan 100 vagy annál több hajszál marad a fésűben, és az elveszített szálak helyett nem nőnek újak, hajhullásról beszélünk. Az időszakos intenzívebb hajvesztéstől azonban még nem feltétlenül kell megijedni."

Évszakváltáskor például mindig több hajat veszítünk, különösen igaz ez télen, amikor kevesebb ásványi anyag és vitamin kerül a szervezetünkbe, és amikor nagyobb a gyulladás vagy a bakteriális fertőzés kockázata. A fokozott stressz is oka lehet annak, hogy több hajszál marad a fésűben, de hormonális okokból erősebb hajhullás jelentkezhet átmenetileg szülést követően vagy a fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása esetén is.

A tartós hajhullás mindenki számára ijesztő, Dr. Battyáni Zita szerint azonban kétségbeesés helyett inkább keressük fel háziorvosunkat, és kezdjük el a lehetséges okok kivizsgáltatását.

 

A hajhullás megállításának 3 pillére

A hajhullás elleni küzdelemben nagyon fontos, hogy ne egyetlen kopaszodás elleni csodaszertől várjuk a megoldást. Gondolkodjunk komplex, több fronton indított hajhullás elleni kúrában, amelyekkel a beazonosított problémákat orvosoljuk.

 1. A kiváltó okok megszüntetése

Tüneti kezelés helyett mindig a hajhullás valódi okát derítsük ki, és a kezelés pontos részleteit eszerint alakítsuk ki. Betegség esetén mindig konzultáljunk szakorvossal, amely mellett, vagy ha a betegség kizárható, akkor helyett, néhány életmódbeli vagy táplálkozási szokás megváltoztatása is rengeteget segíthet a probléma megoldásában. A hajhullásra hatással lehet a stresszes életmód, a dohányázás, de még hajviselési szokásaink is ronthatják hajunk állapotát, esetükben csak rajtunk múlik, tudunk-e, akarunk-e tenni a változásért.

 1. A fejbőr és a haj regenerálása

A fejbőr és haj egészséges állapotának visszanyerése sajnos nem napok kérdése, és mindent megoldó csodaszer sem létezik rá. Türelmesen és kitartóan kell ápolnunk hajunkat annak érdekében, hogy visszakapja rugalmasságát, fényét és sűrűségét, eközben pedig gondoskodnunk kell a fejbőr és a hajgyökér, illetve a hajhagymák működőképes állapotának fenntartásáról is. Szerencsére ehhez ma már kiváló regeneráló készítmények állnak rendelkezésre, melyek a mindennapos hajápolás részeként segíthetik visszaállítani a fejbőr és a hajszálak egészségét.

 1. Regenerálás belsőleg

A bőr és a haj egészséges működésének helyreállítását nemcsak kívülről, de belülről is támogathatjuk. Számos olyan vitamin és ásványi anyag van, amely segíti a bőr és haj regenerálódását, ilyenek például:

 • A biotin, vagy más néven B-7 vagy H-vitamin, amit sok helyen egyenesen a szépség vitaminjának aposztrofálnak. Hiánya anyagcserezavarokhoz, hajhulláshoz és korpásodáshoz vezethet.
 • Az ún. B-komplex csoport más vitaminjai (például a B1, B2, B3, B6) is több szempontból nélkülözhetetlenek. Olyan aminosavak termelésében játszanak például szerepet, amelyek a hajszálak keratin előállításához szükségesek, a niacin, vagy B3-vitamin pedig a sejtek energiaellátásban betöltött szerepe miatt kiemelt jelentőségű.
 • Az A-vitamin minden sejt, vagy szövet fejlődéséhez szükséges, és így van ez a haj és fejbőr esetén is.
 • A cink egyik feladata a szervezetünkben a fehérjék felszívódásának elősegítése. Ha mennyisége csökken, nemcsak hajunk kezd feltűnően hullani és sérülékennyé válni, de például a sebgyógyulás folyamata is lassul.
 • A szelén (a C-vitaminhoz hasonlóan) erős antioxidáns, mely elengedhetetlen a hajszálak egészségéhez. Hiánya esetén hajhullás és akár a fejbőr gyulladásos megbetegedései is kialakulhatnak, mely szintén hatással van a haj állapotára is.

Mindezeket a bőrünk és hajunk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazza például a Helia-D Regenero Szépségvitamin, amelyben a fentieken túl nagy csalán és mezei zsurló kivonatot is találunk. A nagy csalán a legismertebb gyógynövényeink egyike, rengeteg jótékony alkalmazhatóságán túl, hajhullást csökkentő és a hajat erősítő hatása is van. A mezei zsurlót a benne lévő kovasav szilícium tartalma miatt alkalmazzák elsősorban a töredező körmök és a hajhullás ellen, de nem elhanyagolható esetében az sem, hogy gyulladáscsökkentő hatással is bír.