HELIA-D TUDÁSTÁR

Hidratált és dehidratált bőr

2020.06.24 11:27
Hidratált és dehidratált bőr

A bőr hidratálása minden életkorban fontos. Ez egy olyan alapvető bőrápolási rutin, amelyet naponta el kell végeznünk és egész életünkben elkísér minket, legyen szó arcápolásról vagy testápolásról.

Officina by Helia-D

A hidratált és dehidratált bőr

A bőrünk hidratálására is úgy kell gondolnunk, mint a szervezetünk folyadékpótlására, hiszen víz nélkül nincs élet. Aki rendszeresen hidratálja a bőrét, annak idősebb korában is a valós életkoránál várhatóan fiatalabb marad a bőrképe.

 

Mikor beszélünk dehidratált vagy vízhiányos bőrről?

A dehidratált vagy vízhiányos bőr nem bőrtípus kérdése, inkább egy aktuálisan fennálló bőrállapotot jelent. Míg bőrtípus szerint tartozhatunk normál, zsíros, kevert, száraz vagy extra száraz csoporthoz, a vízhiánytól szenvedhetnek ugyanúgy a zsírosodásra, aknéra hajlamos és a kevert bőrűek is.  A helyes bőrápolási rutin kialakításánál alapvetően a bőrtípust, illetve az aktuális bőrállapotot kell figyelembe vennünk.

Milyen tünetei vannak a vízhiányos bőrnek?

Érdekes módon, a vízhiányos bőr és a száraz bőr tünetei nagyfokú hasonlóságot mutatnak egymással:

  • bőrfelszíni feszülő érzés
  • színtelen, fakó bőrkép
  • hámlás és akár viszkető érzés.

A zsíros bőrűek a vízhiány következtében azt tapasztalhatják meg, hogy bár a bőr felszínük hámló és száraz, de ugyanakkor több mitesszer vagy akne jelenik meg az arcon, a háton, illetve a dekoltázsban is. Ennek – többek között - az is lehet az oka, hogy a bőr a hidratáció csökkenésére fokozottabb faggyútermeléssel reagál a felbomlott egyensúlyra. Tehát a vízhiányos bőr esetében nem a bőr faggyútartalmával van probléma, hanem a víztartalommal.

Összefoglalva: A vízhiány, bármelyik bőrtípus esetében okozhat kellemetlen tüneteket, de nem minden száraz bőr vízhiányos, mert akár egyidőben tapasztalható a száraz és a zsíros bőrérzet. Ezt az állapotot az életmód és a környezeti hatások egyaránt befolyásolhatják, s ezek következtében időről időre újra kialakulhatnak a kellemetlenséget okozó tünetek. Számos szubjektív és objektív tényező okozhat dehidratációt, ilyenek például a dohányzás, a stressz, a kevés folyadékbevitel, az egészségtelen táplálkozás, a túlzott napozás, a szmog, vagy éppen a hideg idő

Mielőtt rátérnénk a vízhiányos bőr kezelésére, érdemes tisztáznunk két fontos fogalmat ahhoz, hogy megértsük, milyen folyamatok miatt válik szárazzá a bőr.

 

Az arcbőr hidratálása Vízhiányos bőr Hialuronsav A bőr táplálása

 

Transzepidermális vízveszteség - másodlagos hidratálás

A bőrfelszínt normál esetben védi egy természetes hidrolipid réteg, amelyet vizes és olajos összetevők alkotnak.  A dehidratált bőr ennek a bőrfelszínen lévő emulziós rétegben lévő egyensúly megváltozása következtében alakul ki. A hidrolipid rétegben lévő olajos komponensek képesek megakadályozni a bőr ún. transzepidermális vízveszteségét – angolul: „transepidermal water loss” (TWEL). A hidratáló kozmetikumokban lévő olajos összetevők - emolliensek - legfontosabb funkciója a bőr nedvességtartalmának megőrzése és a bőrfelszín puhítása, lágyítása. Ezt nevezzük ún. „másodlagos” hidratálásnak is. Ilyen emolliensek például a shea vaj, a szkvalén, amelynek forrása növényi olajok, például a búzacsíra olaj vagy az olíva.

Vízmegkötés - humectant hatás

A dehidratált bőr kezelésében fontos, a bőr hidratációjának a helyreállítása. Tehát, a vízveszteséget megakadályozó emolliens összetevőkön túl lényeges, hogy vizet is juttassunk a bőrbe olyan anyagokkal, amelyek képesek azt megkötni.

A vízmegkötést az ún. humektant (humectant) összetevők segítik, mert olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amellyel magukhoz tudják vonzani a vízmolekulákat.

Ilyen vízmegkötő összetevő a hialuronsav, az urea, a glicerin, a peptidek vagy az aloe vera.


Hidratálás vagy táplálás – mire van szüksége a vízhiányos bőrnek?

Az angol nyelv a hidratálás kapcsán különbséget tesz „hydration” és a „mouisturizing” fogalmak között.  Ezeket a feliratokat láthatjuk a hidratáló kozmetikai termékek angol nyelvű elnevezéseiben. Mindkét fogalom hidratálást jelent, de tartalmi van különbség a két megnevezés között. A magyar nyelvben viszont mindkét esetben hidratálásnak fordítjuk.

Hogy mi a valódi különbség a két fogalom között, az a különböző hidratáló termékformák esetében látható és tapasztalható.

A hidratáló hatóanyagokat koncentrált formában tartalmazó, de könnyű állagú folyékony, vízszerű termékek, mint a szérumok és boosterek dobozára a „hydration” megnevezés kerül. Míg a sűrűbb állagú hidratáló arckrémekre vagy testápolási termékekre jellemzően a „mouisturizer” kifejezést írják. Ez nem véletlen, hiszen a fenti termékformák hatásmechanizmusa más és más. A hidratáló szérum a bőr mélyebb rétegeibe szívódik fel és ott fejti ki hatását, a boosterek a bőrfelszínt töltik fel és azonnali hidratálást eredményeznek. Ezzel szemben a krémek vagy testápolók használatának célja igazából a bőr puhítása, lágyítása a nedvességtartalom megkötése, vagy a bőrben lévő nedvesség megtartása.

 

„Hydration” – azonnali hidratálás

Hidratáló hialuronsav szérum:

A hidratáló szérumokat, amelyek koncentráltan tartalmaznak aktív hidratáló hatóanyagokat, könnyed, vizes állag jellemzi, a termékek dobozaira is a hydration elnevezés kerül. A szérumokban jelenlévő kis vagy közepes molekulasúlyú hialuronsav kombináció miatt a hatóanyag képes a bőr mélyebb rétegeibe eljutni, így a hatásuk hosszabban tart. 

Hidratáló hialuronsav booster:

A hidratáló boosterek nagyobb molekulasúlyú vagy keresztkötéses hialuronsavat tartalmaznak, inkább a bőr felszínén hatnak és látványosan, szinte azonnal feltöltik és hidratálják a bőrfelszínt.

„Moiusturizing” – táplálás, bőrpuhítás

Hialuronsavas hidratáló arckrém, testápoló:

A moiusturizing arckrémek, testápolók – a hialuronsav hatóanyagon túlmenően – tartalmaznak más olyan kiegészítő összetevőket is – pl. ureát, allatoint, glicerint, növényi olajokat – melyeknek szerepük, hogy segítsék a bőr a nedvességet megtartását.

A hydration tehát kifejezetten a hidratáló hatóanyagok – mint például a hialuronsav – jelenlétét jelentik az kozmetikumban és az azonnali felszívódásra/hidratálásra utalnak. A mouisturizer fogalma az a hidratáló és tápláló, ápoló - a nedvességet megtartó hatóanyagok együttes jelenlétét jelenti az adott termékben.

Hogy kinek melyik hidratálásra van szüksége, azt a bőrtípus, a bőr aktuális állapota és az egyéni tapasztalatok is befolyásolják.

 

Hogyan segít a hialuronsav a vízhiányos bőr kezelésében?

Először is tisztázzuk, hogy mi hialuronsav:

A hialuronsav (hialuronan, hialuronát) egy természetes nagy molekulájú szénhidrát, amely saját súlyának többszörösét is képes vízben megkötni. A szervezet nedvesség megtartó képességének fontos bástyája, amely természetes formában megtalálható különböző mértékben szerveinkben, szöveteinkben.

 Az emberi szervezetben lévő hialuronsav összmennyisége körülbelül 15 gramm, melynek 30%-a naponta lebomlik. 56%-a a bőrben helyezkedik el, 35%-a az izmokban és a csontokban, 9%-a pedig az ízületi folyadékokban, valamint a sejtek közötti állományban. Azonban a kor előre haladtával az emberi test hialuronsav tartalma folyamatosan csökken. Ez a csökkenés a legszembetűnőbben az arcbőrön észlelhető, hiszen a legnagyobb arányban a bőr raktározza a hialuronsavat. Az öregedési folyamat során az arcbőr volumene fokozatosan csökken, a bőrfelszín petyhüdtté válik, és egyre inkább megjelennek a finomabb majd az egyre mélyebb ráncok is.

A hialuronsavat először az orvostudomány fedezte fel még a 1930-as években, s hamar bebizonyosodott, hogy ez komoly lehetőségek ígéretét jelenti, mivel olyan tiszta anyagról van szó, amely nem okoz irritációt, hiszen természetes módon van jelen a szervezetünkben. Az orvos gyógyászatban hasznosított eredményes eljárások és kutatások minél szélesebb körű alkalmazást tettek lehetővé. Először a szürkehályog kezelésében, a sebgyógyítás kapcsán majd az ízületi kopások kezelésében is forradalminak számító módszerek kidolgozásával.  

A hialuronsav igazi diadalútjára viszont a kozmetikai iparban történt kutatások után került sor, s vált igazi adu-ász molekulává az intenzív hidratáló és a finomabb felületi ránctalanító kozmetikai termékek kifejlesztése során, valamint a plasztikai beavatkozásokban széleskörűen használt kulcshatóanyagként. A hialuronsavban rejlő hatalmas potenciál annak köszönhető, hogy ennek az anyagnak a jelenléte a szervezetet karmesterként irányítja, szabályozza a bőr vízmegtartó képességét.  A kozmetikai kutatásokban olyan hialuronsav származékokat kísérleteztek ki, amelyek célzottan és különféle formában képesek feltölteni a bőr különböző rétegeit attól függően, hogy melyik módszer a legalkalmasabb a legjobb eredmény elérésére.

 

Miért válasszunk hialuronsavas terméket vízhiányos bőrre?

A hialuronsav az alábbi pozitív tulajdonságai miatt sokoldalú, kockázatmentes alkalmazást tesz lehetővé, egy igazi jolly-joker hatóanyagnak számít a dekorkozmetikában. A hidratálásban és a ránctalanításban is széleskörűen bizonyított, igazoltan hatásos komponensnek bizonyult, amely más hatóanyag összetevőkkel is jól működik együtt.

A hialuronsav:

  • fokozza a bőr saját nedvességmegtartó képességét
  • erősíti a bőr természetes védőrétegét
  • rugalmassá és puhává teszi a bőrfelszínt
  • simítja a bőrfelszínen lévő apró ráncokat
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • felveszi a harcot a bőröregedést felgyorsító szabadgyökökkel szemben

Hogyan válasszunk hialuronsavas terméket vízhiányos bőrre?

Minden kozmetikai termék választása esetén kiindulási alapnak kell a bőrtípusunkat kell vennünk. A bőrtípus genetikai örökség, az életünk során nem változik alapvetően. Előfordul, hogy az idő előrehaladtával csökkenhetnek a zavaró tünetek idősebb korban, például a zsíros bőr kevésbé lesz zsíros, vagy fokozódhat a bőrszárazság a száraz bőr esetén, például a hormonális változások hatására.

A bőrtípus szerinti választással nem tévedhetünk, bár tudjuk, hogy az csak egy ajánlott irány, kiindulási alap. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy nem mindig sorolható egy adott típusba mindenki, sokfélék vagyunk, sokféle saját a bőrünket illető tapasztalattal és igénnyel.

 

Kevert bőrtípus, zsíros, problémás bőrtípus - vízhiányos bőr:

Bár a zsíros és kevert bőr a fokozottabb faggyútermelés miatt sokszor fénylik, ugyanakkor a zsíros bőrűek is tapasztalhatják a bőr felületen lévő szárazságot, viszketést és hámlást. A kevert bőrtípus esetében pedig csak az arc bizonyos részein tapasztalható zsírosodás az orr-homlok-áll területén, tehát vannak zsírosabb és szárazabb területek is.

Ebben az esetben a vízhiányt könnyedebb formulákkal érdemes kezelni, olyanokkal, amelyek a „hydration”, tehát a könnyen felszívódó kategóriába tartoznak. Ezek a készítmények úgy hidratálják a bőrt, hogy közben nem tömítik el a pórusokat és nem okoznak újabb bőrproblémákat, például plusz pattanásokat.

 

Az Officina by Helia-D HydraConcept Hyaluron széruma négy különböző, kis molekulasúlyú hialuronsavat tartalmaz, amelyek a bőr mélyebb rétegeiben fejtik ki hidratáló hatásukat.

A különböző molekula méretű, kiváló vízmegkötő képességű hialuronsav molekulák egymás hatását kiegészítve segítenek a bőr mélyhidratálásában, feszesítésében.

 

Ajánlás a napi bőrápoló rutinban:

Reggel, akár önállóan sminkalapként is használható. Éjszakára, enyhén nedves bőrbe masszírozva.

 

Kevert bőrtípus esetén a szérum mellé – ha a bőr igényli – a rutin kiegészíthető egy könnyen felszívódó lágy „mouisturizing” hidratáló krémmel, amely fokozza a szérumos kezelés hatását.

Az Officina by Helia-D Hydra Concept light (könnyű) nappali krém vagy az Officina by Helia-D Hydra Concept éjszakai hidratáló krém lágy, krémgéles textúrájú arckrém. Intenzív hidratálást nyújt a bőrnek, hatása azonnal érzékelhető és a hidratáltságot hosszan fenntartja. Gyorsan felszívódik, nem hagy zsíros nyomot a bőrön. Az Officina Hydra Complex Light nappali krém összetevői - egyebek mellett a hyaluronsav, allantoin, glicerin, urea- kiváló vízmegkötő képességük révén erőteljes és hosszan tartó hidratáltságot nyújtanak, javítják a bőr rugalmasságát, emellett feszesítő, revitalizáló, bőrpuhító hatásúak.

A rétegezés alapszabálya mindig a következő sorrend: szérum, utána arckrém.

 

Ajánlás a napi bőrápoló rutinban:

Reggel: szérum akár önállóan sminkalapként is használható, de a bőr igénye szerint a szérum után a nappali hidratáló krém.

Este: szérum enyhén nedves bőrbe masszírozva majd, akinek a bőre több és gazdagabb ápolást kíván, annak ajánlott ezt a rutint lezárni a gazdagabb éjszakai hidratáló krémmel is.