Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

AMIT A HAJHULLÁSRÓL TUDNI KELL

Amit a hajhullásról tudni kell!

Mindannyian aggódni kezdünk, ha a hajunk hullani kezd, hiszen vele a szépség és az egészség vész el. Az egészséges, dús haj minden kultúrában életerő, a szabadság, a fiatalság és a nők esetében a termékenység szimbóluma. Ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy akár nőként, akár férfiként dús, erős és egészséges hajra vágyunk.

Mikor beszélünk tartós és természetes hajhullásról? Írásunkból megtudhatod.

MILYEN OKOK VEZETHETNEK HAJHULLÁSHOZ?

Bőrgyógyász tanácsadónk – Dr. Battyáni Zita – szerint nagyon sokféle ok állhat az intenzív hajvesztés mögött.

Hormonális tényezők

A hajhullásnak többféle oka is lehet, férfiaknál gyakori például a nemi hormonhoz kötődő vagy öröklődő, úgynevezett androgén hajhullás, amely már fiatal korban elkezdődhet. A nőknél a menopauza után lecsökkenő ösztrogéntermelés, az androgén hormon túlsúlya szintén a haj elvékonyodását és ritkulását okozza. Fiataloknál a policisztás ovárium (PCO) is eredményezhet fokozott hajhullást, mely szintén az androgén túlsúlyon alapszik.

A hajviselet, hajápolási szokások

Talán hihetetlenül hangzik, de maga a hajviselet is okozhatja a haj ritkulását., A gyakran és szorosan megkötött haj folyamatosan húzza a hajszálakat és ez a hajgyökér elsorvadásához vezet. Táncosoknál színészeknél, sportolóknál figyelték meg, hogy a szoros copf, hajfonat, konty stb. a fejbőr adott részét jobban terheli, és ezáltal hajritkulást okoz.

A hajvasaló, a hajsütővas, a hajfestés vagy – színezés vegyi anyagai részben roncsolhatják a haj szerkezetét, különösen a már említett külső fedőlemezkéket. Másrészt ezek az anyagok akár allergiás reakciót is okozhatnak a fejbőrön, ami aztán a nem kívánatos hatásokhoz vezet.

Az UV sugárzás nem csak a bőrre nézve, hanem a haj, illetve a fejbőr számára is károsító tényező. Ennek ellenére sokan a legmagasabb sugárzás idején sem viselnek fejfedőt.

Betegségek, gyógyszer mellékhatások

A fertőzéses gócok (például kezeletlen fogászati, nőgyógyászati problémák), a krónikus gyulladások (colitis, ízületi gyulladás stb.) a cukorbetegség, a pajzsmirigy túl- vagy alul működése és még sok más betegség szerepel a hajhullás lehetséges okai között. Ezzel egyidejűleg se szeri, se száma azoknak a gyógyszereknek, amelyeknek mellékhatásaként szintén számolhatunk a hajunk intenzív ritkulásával.

Táplálkozási hiányosságok, tápanyaghiány

Az már szinte köztudott, hogy a drasztikus fogyókúra vagy az egyoldalú táplálkozás alapvető vitamin- és nyomelemhiányt okozhat. Vérszegénység esetén kialakult vashiány lehet az egyik leggyakoribb ok. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy például a nem kielégítő fehérje (protein) bevitel is hatással van a haj egészségére. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a mértéktelen cukor ill. szénhidrát fogyasztás is összefüggésben állhat a hajhullással. A túlzott alkoholfogyasztásról már nem is beszélve. A hőség, vagy az intenzív sporttevékenység miatt izzadás könnyen felboríthatja a szervezet elektrolit-háztartását, amelyet egyes források szintén a hajhullás lehetséges okai között említenek meg.

A stressz

Mind az érzelmi, mind a fizikai stressz eredményezhet hajhullást. Tartósan stresszes állapotban „védekező/menekülő” mechanizmusok indulnak be a szervezetben: bizonyos hormonok termelése megnövekszik, megemelkedik a vérnyomás és az izmok szinte észrevétlenül, de folyamatosan feszülnek. Ennek hatására a bőr apró hajszálereibe kevesebb vér és tápanyag jut. Emiatt kezd a tartós stressz hatására a bőr és haj állapota is romlani. A haj esetében – az ellátási hiányra való válaszul - lényegesen megnövekszik a nyugalmi állapotban lévő hajgyökerek aránya és ez vezet végül az intenzív hajhulláshoz.

Összefoglalva tehát számtalan különböző oka lehet a haj normális mértékűnél erősebb kihullásának. Sőt, több ok együttesen is felléphet.

A jó hír azonban az, hogy az esetek túlnyomó részében a hajvesztés nem végleges és az okok megszüntetésével, valamint a haj megfelelő ápolásával visszafordítható a folyamat.

ISMERJÜK MEG HAJ SZERKEZETÉT

Nagyon leegyszerűsítve, a haj két részből áll: az ún. hajgyökérből és az élettelen hajszálból. A hajgyökér alsó részében van az ún. hajhagyma, fölötte találhatók azok a sejtek, amelyek rendkívül gyors osztódásukkal tulajdonképpen „előállítják” a hajszálat.

A haj fő alkotóelemei a keratin (97%) és a víz. A hajszál külső hámrétegét a tetőcseréphez hasonlóan egymáshoz illeszkedő lemezkék alkotják. A haj akkor fényes és könnyen kezelhető, ha ezek a fedőlemezek szabályosan helyezkednek el. Amikor a lemezkéket sérülés éri, akkor „elgörbülnek”, nem alkotnak többé egybefüggő, sima felületet. Ekkor a haj elkezd töredezni, fénytelenné és szárazzá válik. Ilyenkor nehéz kifésülni és fokozottan hajlamos az „összegubancolódásra”.

Szót kell ejtenünk még a hajgyökérnél lévő faggyúmirigyekről is, amelyek fő feladata a fejbőr és hajszálak kiszáradásának megakadályozása. Amikor éppen kellő mennyiségű faggyút termelnek, akkor a haj „selymes”, a fejbőr egészséges. Túltermelődés esetén a hajszálak összetapadnak és a fejbőr sem képes megfelelően „lélegezni”. Abban az esetben pedig, amikor kevés faggyú termelődik, akkor a haj és fejbőr is kiszárad.

A HAJ ÉLETCIKULSA

Egy bizonyos mértékben mindenkinek hullik a haja! Ennek oka a hajszálak életciklusában keresendő. A hajszálaink 80-85 %-a ún. növekedési fázisban van, amely több évig tart. A hajszálak növekedési sebessége például hormonális tényezőktől és a hajhagymák tápanyag ellátottságától is függ.

A haj növekedése azonban egyszer csak megáll, a hajhagyma pedig nem kap több tápanyagot és ezért elhal. Normális esetben a fejbőrünkön található hajszálak kb. 3 % -a van éppen ilyen fázisban.

Ezt követően a hajgyökér néhány hónapot pihen, mielőtt új hajhagymát hoz létre és amely új hajszálat kezd növeszteni. A hajunk akkor hullik ki, amikor az új hajszál tulajdonképpen „kitolja” a régit. Ebben az átmeneti fázisban a hajszálaink kb. 15 %-a „várakozik a sorsára”.

MIKOR BESZÉLÜNK HAJHULLÁSRÓL?

Láttuk tehát, hogy a hajhullás alapvetően egy természetes dolog. De csak bizonyos mértékig!

Mi az a mérték, amikor már a hajhullás nem tekinthető természetes jelenségnek? - kérdeztük Dr. Battyáni Zita bőrgyógyászt, aki a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítményének klinikai vizsgálatát vezette.

"Amikor naponta átlagosan 100 vagy annál több hajszál marad a fésűben, és az elveszített szálak helyett nem nőnek újak, akkor hajhullásról beszélünk. Az időszakos intenzívebb hajvesztéstől még nem feltétlenül kell megijedni."

A terhesség idején kialakuló dúsabb hajkorona megritkulása a szülés után szintén gyakori jelenség. Ennek a hátterében az áll, hogy a terhesség ideje alatt a növekedési szakaszban lévő hajszálak aránya magasabb. A szülést követően a nyugvó fázisban lévő hajgyökerek aránya növekszik meg és hónapokig tart, míg visszaáll a „szokásos” arány. Hasonló a helyzet a fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása esetén is.

Azt se felejtsük el, hogy évszakváltáskor mindig több hajat veszítünk. Különösen igaz ez télen, amikor kevesebb ásványi anyag és vitamin kerül a szervezetünkbe, és amikor gyakoribb a gyulladás vagy a bakteriális fertőzés. De az év végi fokozott stressz is oka lehet annak, hogy több hajszál marad a kefénkben.

A tartós hajhullás azonban mindenkinek réme: ebben az esetben már olyan ápolószerekre van szükség, amelyek nem csak a hullást állíthatják meg, hanem erősebbé teszik a hajszálakat.

MIT TEHETÜNK A HAJHULLÁS ELLEN?

Dr. Battyáni Zita szerint kétségbeesés helyett inkább keressük fel háziorvosunkat, és kezdjük el a fent említett okok kivizsgáltatását.

A hajhullás elleni küzdelemben nagyon fontos, hogy ne egyetlen kopaszodás elleni csodaszertől várjuk a megoldást. Gondolkodjunk egy komplex, több „fronton” indított hajhullás elleni kúrában, amelyekkel a beazonosított problémákat orvosoljuk.

A kiváltó okok megszűntetése

Az előbb felsorolt okok között számos olyan található, amelyekre mi magunk hatással lehetünk, kezdve a hajviseletünktől a táplálkozási szokásainkon át a stresszes életmódunkig.

A fejbőr és a haj regenerálása

A fejbőr és haj egészséges állapotának visszanyerése sajnos nem napok kérdése és nem is lehetséges egy mindent megoldó „csodaszerrel”. Türelmesen és kitartóan kell ápolnunk a hajunkat annak érdekében, hogy visszakapja rugalmasságát, fényét és sűrűségét. Eközben pedig gondoskodnunk kell a fejbőr és a hajgyökér, illetve a hajhagymák működőképes állapotának fenntartásáról is. Szerencsére ehhez a „munkához” kiváló készítmények állnak rendelkezésre.Regenerálás belsőleg

A bőr és a haj egészséges működésének helyreállításához nemcsak „kívülről”, hanem „belülről” is neki kell állnunk. Jónéhány olyan vitamin és ásványi anyag van, amely „belsőleg” nyújt segítséget ahhoz, hogy a bőr és haj megkapja a számára szükséges támogatást a regenerálódáshoz. Ilyenek például:

  • A biotint, vagy másnéven B-7 vagy H-vitamint, sok helyen egyenesen a szépség vitaminjának aposztrofálják. Hiánya anyagcserezavarokhoz, hajhulláshoz és korpásodáshoz vezet.
  • Az ún. B-komplex csoport más vitaminjai (például a B1, B2, B3, B6,) sok szempontból nélkülözhetetlenek. Többek között olyan aminosavak termelésében játszanak szerepet, amelyek a hajszálakat keratin előállításához szükségesek. Közülük a niacin (B3-vitamin) a sejtek energiaellátásban tölt be fontos szerepet.
  • Az A-vitamin minden sejt, vagy szövet fejlődéséhez szükséges, és így van ez a haj és fejbőr esetén is.
  • A cink egyik feladata a fehérjék felszívódásának elősegítése. Amikor nincs elegendő belőle a szervezetünkben, akkor nem csak hajunk kezd feltűnően hullani és sérülékennyé válni, hanem például a sebgyógyulást is hátráltatja.
  • A szelén (a C-vitaminhoz hasonlóan) erős antioxidáns, ezáltal képes az ún. oxidatív stressz mérséklésére. Ezzel függ össze az immunerősítő hatása is,
Mindezt a bőrünk és hajunk számára nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazza például a Helia-D Regenero Szépségvitamin, amelyet azok számára fejlesztettük ki, akik egészséges hajat, bőrt és körmöket szeretnének.  A fentieken túl például nagy csalán és mezei zsúrló kivonatot is tartalmaz.

A mezei zsúrlót a benne lévő kovasav szilícium tartalma miatt alkalmazzák a töredező körmök és a hajhullás ellen, de gyulladáscsökkentő hatását is kimutatták. A nagy csalán a legismertebb gyógynövényeink egyike és rengeteg jótékony alkalmazhatóságán túl, hajhullást csökkentő és a hajat erősítő hatása is van. Nem véletlen, hogy a Helia-D Regenero gyógynövény komplex egyik alkotóeleme is egyben.

Hogyan segíthet a hajhullás megszűntetésében a megújult és mostantól VEGÁN

HELIA-D REGENERO termékcsalád?

A Helia-D élen jár a hajhullás elleni problémák megoldásában: az innovatív kutatási eredményeket felhasználva egyesítettük 26 gyógynövény erejét koffeinnel, valamint további, a hajszerkezet számára fontos hatóanyaggal egészítettük ki termékeinket!

Ilyen összetevő például a Niacinamid és a Panthenol, melyek a már bizonyított hatóanyagaink mellett még nagyobb segítséget adhatnak az egészséges és szép haj megszerzéséhez és megtartásához.

A gondosan összeválogatott 26 gyógynövényből álló Regenero oldat jótékony hatást gyakorolhat a fejbőr vérkeringésére és hozzájárulhat a hajszálak megerősítéséhez.

A niacinamid a B3-vitamin vízben oldódó formája, amely jótékony hatással bír minden bőrtípusra és hajra. A niacinamid létfontosságú szerepet játszik a hosszú és erős haj növekedésében, mivel javítja a vérkeringést, rugalmasságot és egészséges fényt biztosít a hajnak. Ezenkívül javítja a fizikailag/kémiailag sérült haj szerkezetét a keratin építésének elősegítésével. Ezenkívül segítséget nyújt a száraz vagy sérült fejbőr helyreállításában.

A pantenol a pantoténsav provitaminja, más néven B5 -vitamin. Egyenletessé teszi a hajszálak szerkezetét, ami könnyű fésülhetőséget, szép megjelenést és ragyogást biztosít. Vízmegkötő képessége a hajszálakat is erősebbé és rugalmasabbá teszi. A hajszálak belsejébe beépülve erősíti azokat és megőrzi a hajhagymák egészségét, így túlmutat a tüneti kezelésen.

De vajon mit tud a koffein, ha nem a reggeli kávéról, hanem a szép hajról van szó?


Erről is faggattuk Dr. Battyáni Zita bőrgyógyászt:

"A koffein antioxidánsokat tartalmaz, amelyek stimulálják az egészséges sejtek termelődését és megvédik azokat a szabad gyökök által okozott károktól, amelyek gátolják a hajhagymák működését. Alkalmazása megállíthatja a haj hullását. Kutatások szerint a koffeinnek előnyös tulajdonsága, hogy az emberi haj növekedését aktivizálja, ugyanis olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek mélyen behatolnak a hajgyökérbe és jótékony hatást fejtenek ki a haj növekedésére."

"A koffein felgyorsíthatja a haj növekedési ciklusát és így növelheti még a hajszál hosszát is."

A Helia-D Regenero Koffein samponban a már említett gyógynövény komplexet, a niacinamidot és a panthenolt koffeinnel egészítettük ki. A sampon fokozza a fejbőr mikrocirkulációját, ezáltal stimulálja az elgyengült hajhagymák működését és energiával tölti fel a hajszálakat. Kíméletesen tisztítja a fejbőrt és a hajat, bőrbarát pH értékű.

A samponhoz hasonlóan az eszenciának (hajszesznek) is van koffeines változata. A Helia-D Regenero Hajhullás Elleni Regeneráló eszencia koffeinnelcsökkenti a hajhullást és segít megállítani a hajvesztést. Megerősíti a hajszálakat, javítja tartásukat és minőségüket. Hatékony a korpásodás ellen. Optimalizálja a faggyúmirigyek működését. Elősegíti, hogy a haj újra növekedésnek induljon (életképes hajhagymák esetén).

A Helia-D Regenero tényleg hatásos?

Az eredményekről beszélgettünk Dr. Battyáni Zita bőrgyógyásszal, aki a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítményének klinikai vizsgálatát vezette.

"A Regenero termékcsaládot 25 fős csoporton teszteltük, amelynek tagjai többek között hajhullással küzdöttek. A negyedik hét végére szinte minden érintettnél jelentős mértékben csökkent az elvesztett hajszálak száma. Négyheti kezelés után finom pihés szőrnövekedést észleltünk elsősorban a széli területeken. A vizsgálat hatodik hetében szinte már mindenkinél értékelhető változást tapasztaltunk. Számomra a legmeggyőzőbb az volt, hogy a saját szememmel láttam, hogy észrevehetően csökkent egy olyan terület a fejbőrön, ahol 15-20 éve nem volt haj. Azért ne legyünk telhetetlenek. A régóta kihullott hajszálak helyett nem várható, hogy az eredetinek megfelelő erősségű hajszálak jelentkeznének.  Itt elsősorban a hajvesztés megállítását, és a korai kezelés során várhatunk jelentősebb javulást."

Minden kúra alapja a türelem

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szervezetben zajló káros folyamatok visszafordítása, a hajhullás megállítása, a fejbőr és a haj minden alkotórészének regenerálása nem napok kérdése. Fontos, hogy:

  • a célnak megfelelő készítményeket válasszunk;
  • a termékeket megfelelőképpen használjuk;
  • kívülről és belülről egyaránt segítsük a regenerálódást;
  • egyformán gondoskodjunk a haj minden elemének megfelelő tápanyagellátásáról, ápolásáról és védelméről a fej bőrétől kezdve a hajhagymákon át egészen a hajat kívülről védelmező fedőlemezekig.

Mit is értünk „komplett” hajregeneráló kúra alatt?
A legjobb, ha mindenki magának a saját haj problémáival összefüggésben tervezi meg a kúrát, de azért mutatunk néhány példát:

Tartsuk észben, a kényeztetést és a gondos ápolást meghálálja a hajunk!