AMIT A HAJHULLÁSRÓL TUDNI KELL

Amit a hajhullásról tudni kell!

- AVAGY, HOGYAN KERÜLJÜK EL SÁMSON SORSÁT -

Nem csak Sámson érezhette egykor, hogy elhagyja életereje hatalmas hajkoronájának elvesztésével. Mindannyian aggódni kezdünk, ha a hajunk hullani kezd, hiszen vele a szépség és az egészség vész el. Az egészséges, dús haj minden kultúrában az életerő, a szabadság, a fiatalság és a nők esetében a termékenység szimbóluma. Ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy akár nőként, akár férfiként dús, erős és egészséges hajra vágyunk.

A HAJ SZERKEZETE

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, a haj két részből áll: az ún. hajgyökérből és az élettelen hajszálból. A hajgyökér alsó részében van az ún. hajhagyma, fölötte találhatók azok a sejtek, amelyek rendkívül gyors osztódásukkal tulajdonképpen „előállítják” a hajszálat.

A haj fő alkotóelemei a keratin (97%) és a víz. A hajszál külső hámrétegét a tetőcseréphez hasonlóan egymáshoz illeszkedő lemezkék alkotják. A haj akkor fényes és könnyen kezelhető, ha ezek a fedőlemezek szabályosan helyezkednek el. Amikor a lemezkéket sérülés éri, akkor „elgörbülnek”, nem alkotnak többé egybefüggő, sima felületet. Ekkor a haj elkezd töredezni, fénytelenné és szárazzá válik. Ilyenkor nehéz kifésülni és fokozottan hajlamos az „összegubancolódásra”.

Szót kell ejtenünk még a hajgyökérnél lévő faggyúmirigyekről is, amelyek fő feladata a fejbőr és hajszálak kiszáradásának megakadályozása. Amikor éppen kellő mennyiségű faggyút termelnek, akkor a haj „selymes”, a fejbőr egészséges. Túltermelődés esetén a hajszálak összetapadnak és a fejbőr sem képes megfelelően „lélegezni”. Abban az esetben pedig, amikor kevés faggyú termelődik, akkor a haj és fejbőr is kiszárad.

A HAJ ÉLETCIKULSA

Egy bizonyos mértékben mindenkinek hullik a haja! Ennek oka a hajszálak életciklusában keresendő. A hajszálaink 80-85 %-a ún. növekedési fázisban van, amely több évig tart. A hajszálak növekedési sebessége például hormonális tényezőktől és a hajhagymák tápanyag ellátottságától is függ.

A haj növekedése azonban egyszer csak megáll, a hajhagyma pedig nem kap több tápanyagot és ezért elhal. Normális esetben a fejbőrünkön található hajszálak kb. 3 % -a van éppen ilyen fázisban.

Ezt követően a hajgyökér néhány hónapot pihen, mielőtt új hajhagymát hoz létre és amely új hajszálat kezd növeszteni. A hajunk akkor hullik ki, amikor az új hajszál tulajdonképpen „kitolja” a régit. Ebben az átmeneti fázisban a hajszálaink kb. 15 %-a „várakozik a sorsára”.

MIKOR BESZÉLÜNK HAJHULLÁSRÓL?

Láttuk tehát, hogy a hajhullás alapvetően egy természetes dolog.
De csak bizonyos mértékig!

Mi az a mérték, amikor már a hajhullás nem tekinthető természetes jelenségnek? - kérdeztük Dr. Battyáni Zita bőrgyógyászt, aki a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítményének klinikai vizsgálatát vezette.

"Amikor naponta átlagosan 100 vagy annál több hajszál marad a fésűben, és az elveszített szálak helyett nem nőnek újak, akkor hajhullásról beszélünk. Az időszakos intenzívebb hajvesztéstől még nem feltétlenül kell megijedni."

A terhesség idején kialakuló dúsabb hajkorona megritkulása a szülés után szintén gyakori jelenség. Ennek a hátterében az áll, hogy a terhesség ideje alatt a növekedési szakaszban lévő hajszálak aránya magasabb. A szülést követően a nyugvó fázisban lévő hajgyökerek aránya növekszik meg és hónapokig tart, míg visszaáll a „szokásos” arány. Hasonló a helyzet a fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása esetén is.

Azt se felejtsük el, hogy évszakváltáskor mindig több hajat veszítünk. Különösen igaz ez télen, amikor kevesebb ásványi anyag és vitamin kerül a szervezetünkbe, és amikor gyakoribb a gyulladás vagy a bakteriális fertőzés. De az év végi fokozott stressz is oka lehet annak, hogy több hajszál marad a kefénkben.

A tartós hajhullás azonban mindenkinek réme: ebben az esetben már olyan ápolószerekre van szükség, amelyek nem csak a hullást állíthatják meg, hanem erősebbé teszik a hajszálakat.

MILYEN OKAI LEHETNEK A TARTÓS HAJHULLÁSNAK?

Bőrgyógyász tanácsadónk – Dr. Battyáni Zita – szerint nagyon sokféle ok állhat az intenzív hajvesztés mögött, például:

Hormonális tényezők

A hajhullásnak többféle oka is lehet, férfiaknál gyakori például a nemi hormonhoz kötődő vagy öröklődő, úgynevezett androgén hajhullás, amely már fiatal korban elkezdődhet. A nőknél a menopauza után lecsökkenő ösztrogéntermelés, az androgén hormon túlsúlya szintén a haj elvékonyodását és ritkulását okozza. Fiataloknál a policisztás ovárium (PCO) is eredményezhet fokozott hajhullást, mely szintén az androgén túlsúlyon alapszik.

A hajviselet, hajápolási szokások

Talán hihetetlenül hangzik, de maga a hajviselet is okozhatja a haj ritkulását., A gyakran és szorosan megkötött haj folyamatosan húzza a hajszálakat és ez a hajgyökér elsorvadásához vezet. Táncosoknál színészeknél, sportolóknál figyelték meg, hogy a szoros copf, hajfonat, konty stb. a fejbőr adott részét jobban terheli, és ezáltal hajritkulást okoz.

A hajvasaló, a hajsütővas, a hajfestés vagy – színezés vegyi anyagai részben roncsolhatják a haj szerkezetét, különösen a már említett külső fedőlemezkéket. Másrészt ezek az anyagok akár allergiás reakciót is okozhatnak a fejbőrön, ami aztán a nem kívánatos hatásokhoz vezet.

Az UV sugárzás nem csak a bőrre nézve, hanem a haj, illetve a fejbőr számára is károsító tényező. Ennek ellenére sokan a legmagasabb sugárzás idején sem viselnek fejfedőt.

Betegségek, gyógyszer mellékhatások

A fertőzéses gócok (például kezeletlen fogászati, nőgyógyászati problémák), a krónikus gyulladások (colitis, ízületi gyulladás stb.) a cukorbetegség, a pajzsmirigy túl- vagy alul működése és még sok más betegség szerepel a hajhullás lehetséges okai között. Ezzel egyidejűleg se szeri, se száma azoknak a gyógyszereknek, amelyeknek mellékhatásaként szintén számolhatunk a hajunk intenzív ritkulásával.

Táplálkozási hiányosságok, tápanyaghiány

Az már szinte köztudott, hogy a drasztikus fogyókúra vagy az egyoldalú táplálkozás alapvető vitamin- és nyomelemhiányt okozhat. Vérszegénység esetén kialakult vashiány lehet az egyik leggyakoribb ok. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy például a nem kielégítő fehérje (protein) bevitel is hatással van a haj egészségére. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a mértéktelen cukor ill. szénhidrát fogyasztás is összefüggésben állhat a hajhullással. A túlzott alkoholfogyasztásról már nem is beszélve. A hőség, vagy az intenzív sporttevékenység miatt izzadás könnyen felboríthatja a szervezet elektrolit-háztartását, amelyet egyes források szintén a hajhullás lehetséges okai között említenek meg.

A stressz

Mind az érzelmi, mind a fizikai stressz eredményezhet hajhullást. Tartósan stresszes állapotban „védekező/menekülő” mechanizmusok indulnak be a szervezetben: bizonyos hormonok termelése megnövekszik, megemelkedik a vérnyomás és az izmok szinte észrevétlenül, de folyamatosan feszülnek. Ennek hatására a bőr apró hajszálereibe kevesebb vér és tápanyag jut. Emiatt kezd a tartós stressz hatására a bőr és haj állapota is romlani. A haj esetében – az ellátási hiányra való válaszul - lényegesen megnövekszik a nyugalmi állapotban lévő hajgyökerek aránya és ez vezet végül az intenzív hajhulláshoz.

Összefoglalva tehát számtalan különböző oka lehet a haj normális mértékűnél erősebb kihullásának. Sőt, több ok együttesen is felléphet.

A jó hír azonban az, hogy az esetek túlnyomó részében a hajvesztés nem végleges és az okok megszüntetésével, valamint a haj megfelelő ápolásával visszafordítható a folyamat.

MIT TEHETÜNK A HAJHULLÁS ELLEN?

Dr. Battyáni Zita szerint kétségbeesés helyett inkább keressük fel háziorvosunkat, és kezdjük el a fent említett okok kivizsgáltatását.

A hajhullás elleni küzdelemben nagyon fontos, hogy ne egyetlen kopaszodás elleni csodaszertől várjuk a megoldást. Gondolkodjunk egy komplex, több „fronton” indított hajhullás elleni kúrában, amelyekkel a beazonosított problémákat orvosoljuk.

A kiváltó okok megszűntetése

Az előbb felsorolt okok között számos olyan található, amelyekre mi magunk hatással lehetünk, kezdve a hajviseletünktől a táplálkozási szokásainkon át a stresszes életmódunkig.

A fejbőr és a haj regenerálása

A fejbőr és haj egészséges állapotának visszanyerése sajnos nem napok kérdése és nem is lehetséges egy mindent megoldó „csodaszerrel”. Türelmesen és kitartóan kell ápolnunk a hajunkat annak érdekében, hogy visszakapja rugalmasságát, fényét és sűrűségét. Eközben pedig gondoskodnunk kell a fejbőr és a hajgyökér, illetve a hajhagymák működőképes állapotának fenntartásáról is. Szerencsére ehhez a „munkához” kiváló készítmények állnak rendelkezésre.

Regenerálás belsőleg

A bőr és a haj egészséges működésének helyreállításához nemcsak „kívülről”, hanem „belülről” is neki kell állnunk. Jónéhány olyan vitamin és ásványi anyag van, amely „belsőleg” nyújt segítséget ahhoz, hogy a bőr és haj megkapja a számára szükséges támogatást a regenerálódáshoz. Ilyenek például:

  • A biotint, vagy másnéven B-7 vagy H-vitamint, sok helyen egyenesen a szépség vitaminjának aposztrofálják. Hiánya anyagcserezavarokhoz, hajhulláshoz és korpásodáshoz vezet.
  • Az ún. B-komplex csoport más vitaminjai (például a B1, B2, B3, B6,) sok szempontból nélkülözhetetlenek. Többek között olyan aminosavak termelésében játszanak szerepet, amelyek a hajszálakat keratin előállításához szükségesek. Közülük a niacin (B3-vitamin) a sejtek energiaellátásban tölt be fontos szerepet.
  • Az A-vitamin minden sejt, vagy szövet fejlődéséhez szükséges, és így van ez a haj és fejbőr esetén is.
  • A cink egyik feladata a fehérjék felszívódásának elősegítése. Amikor nincs elegendő belőle a szervezetünkben, akkor nem csak hajunk kezd feltűnően hullani és sérülékennyé válni, hanem például a sebgyógyulást is hátráltatja.
  • A szelén (a C-vitaminhoz hasonlóan) erős antioxidáns, ezáltal képes az ún. oxidatív stressz mérséklésére. Ezzel függ össze az immunerősítő hatása is,
Mindezt a bőrünk és hajunk számára nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazza például a Helia-D Regenero Szépségvitamin, amelyet azok számára fejlesztettük ki, akik egészséges hajat, bőrt és körmöket szeretnének.  A fentieken túl például nagy csalán és mezei zsúrló kivonatot is tartalmaz.

A mezei zsúrlót a benne lévő kovasav szilícium tartalma miatt alkalmazzák a töredező körmök és a hajhullás ellen, de gyulladáscsökkentő hatását is kimutatták. A nagy csalán a legismertebb gyógynövényeink egyike és rengeteg jótékony alkalmazhatóságán túl, hajhullást csökkentő és a hajat erősítő hatása is van. Nem véletlen, hogy a Helia-D Regenero gyógynövény komplex egyik alkotóeleme is egyben.

Kollagént és hyaluronsavat tartalmazó étrend-kiegészítő filmtabletta a bőr, haj és körmök szépségéért.
Hajhullás elleni vitamin, kifejezetten a szép haj, és a körmök egészségéhez szükséges vitaminokat tartalmazó gyógynövényeket és vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítő filmtabletta.
Végül, de nem utolsó sorban, ejtsünk néhány szót egy igazán kiváló hatóanyagról, amely az elmúlt években üstökösként robbant be a hajápolásba: a koffeinről!

A koffein erejével

A Helia-D élen jár a hajhullás elleni problémák megoldásában: az innovatív kutatási eredményeket felhasználva egyesítette a koffein és a gyógynövények erejét. Megalkottuk a Helia-D Regenero Koffein sampont és a Helia-D Regenero Hajhullás Elleni Regeneráló eszenciát koffeinnel, az egészséges, gyönyörű és erős hajért.

De vajon mit tud a koffein, ha nem a reggeli kávéról, hanem a szép hajról van szó?
Erről is faggattuk Dr. Battyáni Zita bőrgyógyászt:
 

"A koffein antioxidánsokat tartalmaz, amelyek stimulálják az egészséges sejtek termelődését és megvédik azokat a szabad gyökök által okozott károktól, amelyek gátolják a hajhagymák működését. Alkalmazása megállíthatja a haj hullását. Kutatások szerint a koffeinnek előnyös tulajdonsága, hogy az emberi haj növekedését aktivizálja, ugyanis olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek mélyen behatolnak a hajgyökérbe és jótékony hatást fejtenek ki a haj növekedésére."

"A koffein felgyorsíthatja a haj növekedési ciklusát és így növelheti még a hajszál hosszát is."

A Helia-D Regenero Koffein samponban a már említett gyógynövény komplexet – ezt a rendkívül hatékony oldatot - koffeinnel egészítettük ki. A sampon fokozza a fejbőr mikrocirkulációját, ezáltal stimulálja az elgyengült hajhagymák működését és energiával tölti fel a hajszálakat. Kíméletesen tisztítja a fejbőrt és a hajat, bőrbarát pH értékű.

A samponhoz hasonlóan az eszenciának (hajszesznek) is van koffeines változata. A Helia-D Regenero Hajhullás Elleni Regeneráló eszencia koffeinnel csökkenti a hajhullást és segít megállítani a hajvesztést. Megerősíti a hajszálakat, javítja tartásukat és minőségüket. Hatékony a korpásodás ellen. Optimalizálja a faggyúmirigyek működését. Elősegíti, hogy a haj újra növekedésnek induljon (életképes hajhagymák esetén).

Minden kúra alapja a türelem

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szervezetben zajló káros folyamatok visszafordítása, a hajhullás megállítása, a fejbőr és a haj minden alkotórészének regenerálása nem napok kérdése. Fontos, hogy:

  • a célnak megfelelő készítményeket válasszunk;
  • a termékeket megfelelőképpen használjuk;
  • kívülről és belülről egyaránt segítsük a regenerálódást;
  • egyformán gondoskodjunk a haj minden elemének megfelelő tápanyagellátásáról, ápolásáról és védelméről a fej bőrétől kezdve a hajhagymákon át egészen a hajat kívülről védelmező fedőlemezekig.

Mit is értünk „komplett” hajregeneráló kúra alatt?
A legjobb, ha mindenki magának a saját haj problémáival összefüggésben tervezi meg a kúrát, de azért mutatunk néhány példát:

A Helia-D Regenero tényleg hatásos?

Az eredményekről beszélgettünk Dr. Battyáni Zita bőrgyógyásszal, aki a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítményének klinikai vizsgálatát vezette.

"A Regenero termékcsaládot 25 fős csoporton teszteltük, amelynek tagjai többek között hajhullással küzdöttek. A negyedik hét végére szinte minden érintettnél jelentős mértékben csökkent az elvesztett hajszálak száma. Négyheti kezelés után finom pihés szőrnövekedést észleltünk elsősorban a széli területeken. A vizsgálat hatodik hetében szinte már mindenkinél értékelhető változást tapasztaltunk. Számomra a legmeggyőzőbb az volt, hogy a saját szememmel láttam, hogy észrevehetően csökkent egy olyan terület a fejbőrön, ahol 15-20 éve nem volt haj. Azért ne legyünk telhetetlenek. A régóta kihullott hajszálak helyett nem várható, hogy az eredetinek megfelelő erősségű hajszálak jelentkeznének.  Itt elsősorban a hajvesztés megállítását, és a korai kezelés során várhatunk jelentősebb javulást."

Tartsuk észben a kényeztetést és a gondos ápolást meghálálja a hajunk!

Raktárkészlet: VAN
2 790 Ft
Egységár: 37 Ft/ml
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
Raktárkészlet: VAN
1 190 Ft
Egységár: 5,95 Ft/ml
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
ÚJ
Raktárkészlet: VAN
1 890 Ft
Egységár: 19 Ft/ml
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
Raktárkészlet: VAN
2 750 Ft
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
Raktárkészlet: VAN
1 390 Ft
Egységár: 50 Ft/db
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
Ár Radar árösszehasonlító és piac shopalike.hu