HELIA-D TUDÁSTÁR

Hajhullás nőknél

2022.05.10 08:12
Hajhullás nőknél

Kevés kismama van, aki olyan szerencsés, hogy a szülést követő hónapokban nem észlel fokozott hajhullást. A jelenség aggasztó lehet, pláne, hogy hetekig, hónapokig is fennállhat, ám a legtöbb esetben átmeneti hajvesztésről van szó, amit hormonok okoznak.

Hajhullás a szülést követő időszakban

A babavárás hónapjaiban a magasabb ösztrogénszintnek köszönhetően megnő a hajszálak növekedési fázisa, így kevesebb hajszál hullik ki mint általában, ez a változás pedig még a szülést követő első hónapokban is fennáll. A kismamák azt érzékelhetik, hogy hajkoronájuk dúsabb, sőt fényesebb, egészségtől ragyogó, mi több, a hormonszintváltozás hatására a haj minősége is változhat: göndörebb, vagy épp egyenesebb lehet, könnyebben zsírosodhat vagy ellenkezőleg, szárazabb lehet mint korábban.

Körülbelül a szülést követően harmadik hónaptól indul be a hormonszint visszarendeződése a szervezetben. A női nemi hormonok aránya csökken, így egyszerre több hajszál esetén is megáll a növekedési fázis, és azok is elkezdenek kihullani, amik alapesetben már korábban kihullottak volna.

A szülést követő hónapok fokozott hajvesztését más tényezők is erősíthetik: a kialvatlanság, az édesanyák fokozottabb testi és lelki igénybevétele is erősítheti a hajhullást, és fontos ügyelni rá, hogy vitaminhiány se alakuljon ki, a kismamáknál előforduló vashiány például szintén okozhat hajhullást.

A hormonális okok miatti hajhullás bár időszakos, akár 6-9 hónapig is eltarthat, mely idő alatt érdemes nemcsak a változatos, kiegyensúlyozott étrendre, és a lehetőségekhez mérten a pihenésre figyelni, de egy hajerősítő, regeneráló hajápolási rutint is javasolt kialakítani.

Nagyon fontos, hogy bármilyen készítmény mellett is döntünk, legalább 4-6 hetes időtartamot adjunk neki, hogy lássuk, eredményes-e az esetünkben. A hajhullás megállítása, a fejbőr és a haj alkotórészeinek regenerálása nem napok kérdése. A választás során figyeljünk rá, hogy:

  • célzott hajápolókat válasszunk, ilyen lehet a Helia-D Regenero Koffein sampon és a Helia-D Regenero Hajhullás Elleni Regeneráló esszencia koffeinnel kettőse. A készítmények tartalmazzák a hajszálak növekedését fokozó, 26 növény kivonatával előállított Regenero gyógynövény komplexet, a fejbőr vérkeringését is javító niacinamide-ot, a hajszálakat belülről erősítő panthenolt, valamint koffeint, ami stimulálja az egészséges sejtek termelődését és megvédik azokat a hajhagymák működését gátló, szabad gyökök általi károktó.
  • a termékeket megfelelően használjuk, mindig tartsuk be a leírásukban javasolt gyakoriságot, alkalmazási módot.
  • kívülről és belülről egyaránt segítsük a regenerálódást. A Helia-D Regenero Szépségvitamin biotint, és a B-komplex csoport más vitaminjait (például a B1, B2, B3, B6) is tartalmaz, amik többek között olyan aminosavak termelésében játszanak szerepet, amik a hajszálak keratin előállításához szükségesek. Megtalálható benne még A-vitamin, ami a sejtek fejlődéséhez szükséges, a fehérjék felszívódását elősegítő cink, valamint szelén, ami erős antioxidánsként képes az ún. oxidatív stressz mérséklésére.
  • egyformán gondoskodjunk a haj minden elemének megfelelő tápanyagellátásáról, ápolásáról és védelméről a fej bőrétől kezdve a hajhagymákon át egészen a hajat kívülről védelmező fedőlemezekig.

Mit tehetünk a menopauza okozta hajhullás ellen?

Ijesztő és aggasztó változás, ha azt látjuk, a menopauza hatására hajkoronánk egyre csak ritkul, hajszálaink vékonyabbá válnak, ám fontos tudni: ha ez a folyamat átmeneti jellegű, megfelelő kezeléssel javíthatunk rajta.

Ezért hullik erősebben a hajunk a menopauza hatására

Menopauza idején két szempontból is jobban ki vagyunk téve a hajhullás kockázatának. Hogy megértsük, mi zajlik szervezetünkben, fontos érteni, milyen a hajszálaink életciklusa. Alapesetben a hajszálak 80-85 százaléka ún. növekedési fázisban van, amely egy több évig tartó szakasz. Amikor ez megáll, a hajszál elválik a gyökértől, majd a haj gyökere elsorvad, és a hajszál kihullik. Ekkorra azonban a szőrtüsző ismét alkalmassá válik rá, hogy az új hajszál növekedési fázisa megkezdődjön és idővel megjelenjen az új hajszál.

„Az ösztrogénhormonszint csökkenésével azonban ez a folyamat felborul, hajszálaink növekedési fázisa lecsökken, vagyis előbb hullik ki a hajunk, ráadásul a hormonszintcsökkenés az új hajszálak minőségére is hatással van: vékonyabbak, törékenyebbek lesznek – mondja Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász professzor. – A változásnak köszönhetően negyvenes éveink után azt vehetjük észre, hogy egyre lassabban, nehezebben nő a hajunk, amelynek sűrűsége is csökken. E tekintetben a hajritkulás a homlok és halánték területén, illetve a fejtetőn jellemző.”

A professzor egy másik változásra is felhívja a figyelmet, hajhullást okozhat ugyanis menopauza idején az is, hogy a tesztoszteron férfi nemi hormon aránya nagyobb lesz a szervezetben. Ennek aktív formája, a dihidrotesztoszteron (DHT) az, ami genetikai okokra visszavezethető egyéni érzékenység esetén szintén hozzájárulhat a fokozott hajhulláshoz.

Mi az a mérték, amikor már a hajhullás nem tekinthető természetes jelenségnek?

Dr. Battyáni Zita bőrgyógyász professzor, a Helia-D Regenero hajhullás elleni készítmények klinikai vizsgálatának vezetője szerint "amikor naponta átlagosan 100 vagy annál több hajszál marad a fésűben, és az elveszített szálak helyett nem nőnek újak, hajhullásról beszélünk. Az időszakos, intenzívebb hajvesztéstől még nem feltétlenül kell megijedni."

Ilyen esetben ugyanis maga a hajhagyma nem pusztul el, ezért lehetőség van javítani a folyamaton. Kétségbeesés helyett a legjobb amit tehetünk, ha felkeressük háziorvosunkat, és elkezdjük a fent említett okok kivizsgáltatását. Mindig gondolkodjunk komplex hajhullás elleni kúrában, amelynek része lehet a fejbőr és a haj regenerálását segítő hajápoló készítmények használata is.

Ilyenek a Helia-D által, bőrgyógyászok közreműködésével megalkotott Helia-D Regenero termékcsalád tagjai, mint a Helia-D Regenero Koffein samponban vagy a Helia-D Regenero Hajhullás Elleni Regeneráló esszencia koffeinnel, amelyek 26 gyógynövény erejét tartalmazzák. A gyógynövények mellett a fejbőr és a haj számára fontos koffein, niacinaimid és panthenol is megtalálható a készítményekben, amelyek segíthetik a javulási folyamatot.

Mit várhatunk ezektől a hatóanyagoktól?

A Helia-D Regenero gyógynövény komplex, 26 növény, többek között mezei zsúrló, nagycsalán, kamilla, körömvirág, csipkebogyó, édeskömény, diólevél és rozmaring alkoholos oldata. A gyógynövények közül a nagycsalánt a bőr keringését fokozó hatásúként, több másikat gyulladás- és irritációcsökkentőként tart nyilván a szakirodalom. A Regenero komplex fejlesztésekor a Dr. Battyáni Zita professzor által végzett tesztek során több alanynál is azt tapasztalták, hogy a hajszálak növekedése fokozódott, valamint a még életképes hajhagymák újra növekedésnek indultak.

A niacinamid a B3-vitamin vízben oldódó formája, mely javítja a fejbőr vérkeringését, rugalmasságot és egészséges fényt biztosít a hajnak, így létfontosságú szerepet játszik a hosszú és erős haj növekedésében. A keratin építésének elősegítésével javítja a fizikailag/kémiailag sérült haj szerkezetét, és segítséget nyújt a száraz vagy sérült fejbőr helyreállításában is.

A panthenol, más néven B5 provitamin, a hajszálak belsejébe beépülve erősíti azokat, és megőrzi a hajhagymák egészségét, így túlmutat a tüneti kezelésen. Vízmegkötő képességének köszönhetően a hajszálak erősebbek, rugalmasabbak lesznek, azáltal pedig, hogy egyenletessé teszi a hajszálak szerkezetét, megkönnyíti a kifésülhetőséget, szép megjelenést és ragyogást biztosít.

A koffein olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek stimulálják az egészséges sejtek termelődését és megvédik azokat a szabad gyökök által okozott károktól, amik gátolják a hajhagymák működését. Alkalmazása ezért megállíthatja a haj hullását. Aktivizálja az emberi haj növekedését, olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek mélyen behatolnak a hajgyökérbe, és jótékony hatást fejtenek ki a haj növekedésére.

Pro Tipp: Hajhullás elleni mintarutin

Ha olyan átfogó hajerősítő, hajhullás elleni rutint szeretnél kialakítani, mely otthon is egyszerűen, kényelmesen elvégezhető, az alábbi Helia-D Regenero készítményeket ajánljuk figyelmedbe:

  1. Helia-D Regenero Hajerősítő sampon koffeinnel: a samponban megtalálható a fenti hatóanyagok mindegyike, amelyek rendszeres használata fokozhatja a fejbőr mikrocirkulációját, ezáltal stimulálva az elgyengült hajhagymák működését. A sampon kíméletesen tisztítja a fejbőrt és a hajat, bőrbarát pH-értékű.
  2. Helia-D Regenero Hajhullás elleni regeneráló esszencia koffeinnel: összetevői csökkenthetik a hajhullást és segíthetik megállítani a hajvesztést. Komponensei megerősítik a hajszálakat, javítják tartásukat és minőségüket. A készítmény hatékony a korpásodás ellen, úgy alkották meg, hogy összetevői optimalizálják a faggyúmirigyek működését.
  3. Helia-D Regenero Szépségvitamin: A hajszálak külső ápolása mellett belsőleg is sokat tehetünk egészségükért. A biotin, cink és szelén hozzájárulnak a haj normál állapotának fenntartásához, a mezei zsurló kivonat elősegítheti a haj növekedését, a PABA (azaz a para-amino-benzoesav) pedig a haj egészségét segíti megőrizni. Szépségvitaminunkban mindez megtalálható, valamint még további kilenc komponens, melyek nemcsak a hajszálak, de a köröm és a bőr egészségét is támogatják.