BLOG

A hajhullás lelki háttere – avagy hogyan befolyásolja a mentális egészségünk a hajunk állapotát?

2023.01.18 14:45
A hajhullás lelki háttere – avagy hogyan befolyásolja a mentális egészségünk a hajunk állapotát?

A fokozott hajvesztés ijesztő jelenség, és a legtöbben azonnal vitaminhiányra vagy valamilyen betegségre gyanakszunk, holott érdemes lenne a hajhullás lelki hátterével is foglalkozni. Hisz az is előfordulhat, hogy a probléma pszichés eredetű, főleg ha stresszes életvitelt folytatunk.

Test és lélek egysége

Az ősi gyógyászati rendszerek a testet és a lelket mindig is egy egységként kezelték, ezzel szemben a nyugati orvoslás inkább a szervi okokra helyezi a hangsúlyt. Napjainkra viszont már nyilvánvalóvá vált, hogy e kettőt nem lehet szétválasztani, és a tradicionális gyógyászatnak mégiscsak igaza van abban, hogy a testi és a lelki egészség kéz a kézben jár egymással.

Ez elsősorban azoknál a betegeknél válik nyilvánvalóvá, akik testi panaszokkal fordulnak orvoshoz, ám a vizsgálatok semmiféle rendellenességet nem mutatnak. Ilyenkor mindig gyanakodni kell arra, hogy a probléma valójában lelki eredetű.

A hajhullás pedig tipikusan egy ilyen tünet: a szervezet egy jelzése arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben, de a háttérben meghúzódó ok nem csupán fizikai, hanem pszichés is lehet. Ez esetben viszont nem elég a hajhullást helyileg kezelni, hanem a kiváltó okokkal is foglalkozni kell!

 

Mi lehet a hajhullás lelki háttere?

Bár napjainkban bevett szokás mindent a stressz számlájára írni, és sokan már csak legyintenek rá, holott a legtöbb esetben tényleg ez az oka a különféle panaszoknak. A stressz ugyanis számos élettani folyamatra hatással van. Alapvetően egy hasznos dolog, hiszen ha valódi vészhelyzet fenyeget, akkor a testünk “küzdj vagy menekülj” üzemmódra kapcsol, ami segíthet elhárítani a veszélyt. Ám ideális esetben ez csak egy átmeneti állapot.

Aki azonban stresszes életet él, annak a szervezete folyamatosan “készenléti” állapotban van. Ez pedig olyan folyamatokat indít el, mint a vitaminraktárok kiürülése, valamint a fejbőrben lévő erek összeszűkülése. Ez utóbbi azt eredményezi, hogy romlik a fejbőr vérellátása, a hajhagymákhoz nem jutnak el a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok, ezáltal a hajszálak elgyengülnek majd kihullanak, a hajhagymák pedig képtelenek új szálakat növeszteni. 

A hosszú távon fennálló stressz sok energiát felemészt, így a szervezet kénytelen átcsoportosítani az erőtartalékait, és az olyan – a túlélés szempontjából – kevésbé fontos folyamatokat, mint a haj tápanyagellátása, háttérbe szorítani. 

Emiatt tehát nagyon fontos, hogy a hajhullás lelki hátterét se hanyagoljuk el, hisz hiába teszünk meg mindent kívülről, és használunk kiváló kozmetikumokat, ha a probléma gyökere a lelkünkben található.

 

Mit tehetünk ilyen esetben?

A stressz okozta hajhullás kezelése két részből áll: a kiváltó ok megszüntetéséből, valamint a haj külső és belső támogatásából. Ez utóbbi sokkal egyszerűbb: használjunk hajhullás elleni hajápolókat, valamint fogyasszunk magas vitamintartalmú étrend-kiegészítőt, amivel pótolhatjuk a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat! Ezek a készítmények javítják a fejbőr vér- és tápanyagellátását, illetve serkentik a hajnövekedést, és erősítik a hajszálakat.

Ugyanakkor a hajhullás lelki hátterének megoldását sem szabad elhanyagolni. Hogyha a stressz forrása egy konkrét dologhoz köthető – például túl sok munka vagy egy rossz párkapcsolat – akkor ennek megoldásán vagy kiiktatásán kell dolgozni. 

Amennyiben egyedül nem megy, forduljunk szakemberhez, a terápia ugyanis rengeteget segíthet. Tanuljunk meg és alkalmazzunk stresszcsökkentő technikákat, amiket bármikor bevethetünk, ha úrrá lesz rajtunk a feszültség!