BLOG

A hajhullás okai és kezelése

2022.04.29 10:22
A hajhullás okai és kezelése

A szokásosnál nagyobb mértékű hajvesztés igen ijesztő jelenség lehet. A hajhullás okait sajnos sokszor nem egyszerű feltérképezni, hiszen rengeteg tényező állhat a háttérben. Ne feledjük, hogy a hajhullás legtöbbször csak egy tünet, a szervezetünk egy jelzése arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben!

Mikor beszélhetünk kóros hajhullásról?

A hajszálaknak megvan a saját életciklusuk, melynek része az elhalási, más néven telogén fázis is. Ilyenkor a hajgyökértől elvált hajszál kihullik, hogy helyére új nőhessen. Ebben semmi rendellenes nincs, a fejünkön lévő összes hajszál körülbelül 15-20%-a van egyszerre a telogén fázisban. Ez annyit jelent, hogy napi 80-100 hajszál kihullása még normálisnak mondható.

Gond akkor van, ha ennél többet veszítünk el egy-egy nap, illetve ha a hajunk látványosan ritkul, szárazabbá válik, esetleg kopaszodó foltok jelennek meg a fejbőrünkön. Ilyenkor már kóros hajhullásról van szó, melyet több ok is előidézhet.

 

Mik lehetnek a hajhullás okai?

A hajhullás okai lehetnek például az alábbiak:

  • Tápanyaghiányos táplálkozás: a hajnak nemcsak külső, hanem belső táplálásra is szüksége van. Hogyha nem viszünk be elég vitamint és ásványi anyagot (különös tekintettel a B-vitaminokra), azt a hajunk, bőrünk és körmünk állapota is megsínyli. Fordítsunk gondot az egészséges táplálkozásra, és fogyasszunk étrend-kiegészítőként szépségvitamint!
  • Hormonális problémák: a nemi hormonok egyensúlyának felborulása is előidézhet hajhullást. Amennyiben az androgén hormon túlsúlyba kerül, akkor a haj növekedési fázisa lerövidül, a hajszálak pedig elvékonyodnak és meggyengülnek. Férfiaknál ez örökletes lehet, nőknél pedig a pajzsmirigy alulműködés, a PCOS és a menopauza okozhat fokozott hajhullást. A kismamáknál is gyakori ez a jelenség, de esetükben általában csak átmeneti állapotról van szó.
  • Gyógyszerek mellékhatása: sokan nem olvassák el a rendszeresen szedett gyógyszerek betegtájékoztatóját, így nem is sejtik, hogy a készítmény mellékhatásaként jelentkezhet hajhullás is.
  • Betegségek: a szervezetben fellépő fertőzéses gócok – például kezeletlen nőgyógyászati, fogászati problémák – vagy a krónikus gyulladások szintén kihatnak a haj állapotára, akárcsak a cukorbetegség vagy az autoimmun betegségek. 
  • Helytelen hajápolási szokások: a szoros hajviseletek, a gyakori festés, vasalás, a durva fésülés szintén károsítja a hajat, és a hajszálak elvesztését okozhatja.
  • Stressz: a tartós stressz képes felborítani a szervezet működésének egyensúlyát, ezáltal a hajszálakba kevesebb tápanyag jut, ami szintén a hajhullás okainak egyike lehet.

 

Mit tehetünk, hogy megállítsuk a hajhullást?

Először is fényt kell deríteni a kiváltó okra, és ennek a kezelésével kezdeni, akár gyógyszeres terápiával, akár életmódváltással! Ezzel egyidőben a haj regenerációjára is gondot kell fordítani! Használjuk a hajhullás elleni Regenero termékcsaládot, mely többféle sampont, balzsamot, eszenciát és hajvégápolót is tartalmaz. 

A készítményekben található 26 gyógynövényből álló komplex hatóanyagai erősítik egymás hatását, ezáltal csökkentik a hajhullást, javítják a fejbőr vérellátását, és erősítik a haj szerkezetét.

A belső táplálás azonban szintén kulcsfontosságú: hagyjunk fel az olyan káros szokásokkal, mint például a dohányzás, táplálkozzunk egészségesen, vitamindúsan, kerüljük a feldolgozott ételeket, és fogyasszunk sok folyadékot!

A hajunkra és a bőrünkre is használjunk minőségi kozmetikumokat, melyekből nem jutnak be káros anyagok a szervezetünkbe! Csökkentsük a stresszt, és szakítsunk időt a kellő mennyiségű pihenésre, sportolásra!