BLOG

A kombinált bőr szakszerű ápolása

2021.10.12 16:05
A kombinált bőr szakszerű ápolása

Hogyha létezik olyan bőrtípus, aminél a legnehezebb megtalálni a hozzáillő termékeket, az egyértelműen a kombinált bőr.

Sokaknak már a beazonosítása sem megy könnyen, az ápolása pedig még keményebb dió. A jó hír, hogy szerencsére nem is lehetetlen, úgyhogy vegyük is sorra a legfontosabb tudnivalókat!

Miről ismerhető fel a kombinált bőr?

A vegyes, vagy kombinált bőr kifejezés szigorúan véve nem egy önálló bőrtípust takar, hanem azt a jelenséget, amikor kettő (vagy akár több) bőrtípus keveredik. Egy gyakori példa: az arc bizonyos része - mondjuk az állat, az orrot és a homlokot összekötő T-vonal - zsíros, viszont az orcák inkább szárazak és hámlanak.

Ugyanakkor abban az esetben is kombinált bőrről beszélünk, ha valakinél egyszerre többféle bőrpobléma is fennáll; például ráncos, de egyben pattanásos, zsíros, de közben rosaceás is. 

A háttérben meghúzódó okok sokrétűek lehetnek, a genetikai adottságoktól kezdve a hormonális zavarokon át a nem megfelelő bőrápolószerek használatáig. Ez utóbbi egyébként elég gyakori, hiszen egy rosszul megválasztott, irritáló összetevőket tartalmazó bőrápoló serkentheti a zsírsejtek működését a T-vonalban, ezzel egyidejűleg az arc többi részét viszont kiszáríthatja. 

A megoldás kézenfekvő: a kombinált bőr szakszerű ápolásához különös odafigyelésre van szükség, ami azt jelenti, hogy a különböző kozmetikumokat az arc eltérő területein használjuk. Igaz, hogy ez kissé időigényes, de a szép bőrért cserébe megéri a fáradságot.

 

Tisztítás és hidratálás

Kombinált bőrre olyan arctisztító kozmetikumokat kell használni, melyek nem tartalmaznak irritációt okozó összetevőket, gyengéden, de mégis alaposan tisztítják a bőrt. Fontos, hogy a választott termék a könnyen zsírosodó részekről is eltávolítsa a felesgeles faggyút, de közben ne szárítsa ki túlságosan az alapvetően is száraz területeket.

A lemosás után töröljük át a bőrt egy ugyancsak gyengéd tonikkal, ami antioxidánsokat, bőrazonos vegyületeket és egyéb, a bőr megújulását elősegítő hatóanyagokat tartalmaz. 

A hidratáló krémet illetően lehet, hogy már több termékre is szükségünk lesz: a T-vonalra például zsíros, az orcákra pedig száraz bőrre való készítményt kenjünk fel, ha a bőrünk ezt igényli. Akár mindkettőből beszerezhetjük a nappali és éjszakai változatot is. 

Fontos még a rendszeres hámlasztás is, hiszen ezzel segítünk a bőrünknek a megújulásban.

 

A bőrproblémák célzott kezelése

Abban az esetben, ha az arcunkon egyidejűleg több bőrprobléma is jelen van, mindegyikre külön-külön figyelmet kell fordítani. 

Hogyha például pattanásokkal küzdünk, akkor a hámlasztás mellett használjunk kimondottan pattanásos bőrre való termékeket, például szalicilsavat tartalmazó arcszérumot, ami segít megtisztítani a pórusokat és egyensúlyba hozni a bőrt. 

A rosaceás részekre használjuk rosacea elleni krémeket, de csak az érintett területeken. Ugyanígy a zsírosodásra hajlamos részekre ne vigyünk fel olyan készítményt, ami intenzívebb hidratáló hatással rendelkezik, ugyanis a bőr hamar fényessé, zsíros tapintásúvá válhat. 

Hogyha száraz-zsíros kombinált bőrrel rendelkezünk, a sminkelésnél is legyünk körültekintőek: vagy használjunk két különböző összetételű, azonos színű alapozót, vagy válasszunk olyat, ami mattító hatással rendelkezik, a felvitel előtt pedig hidratáljuk a száraz területeket szérummal vagy primerrel. 

Láthatjuk, hogy a kombinált bőrt megfelelően ápolni nem nagy ördöngösség, csupán ki kell tapasztalni, hogy melyek azok a kozmetikumok, amikkel célzottan kezelhetjük az arcunk különböző területeit.