BLOG

A reggeli rutin legfontosabb eleme: nappali arckrém fényvédővel

2023.08.29 14:31
A reggeli rutin legfontosabb eleme: nappali arckrém fényvédővel

Manapság már nincs olyan tudatos bőrápolási rutin, amiben ne kapna helyet egy nappali arckrém fényvédővel. Hisz elmúltak már azok az idők, amikor nyugodt szívvel lehetett a napon sütkérezni és a fényvédő egy “szezonális”, nyári termék volt, aminek csak a strandon vettük hasznát.

A többség szerencsére már sokkal jobban vigyáz a bőrére, különösen az arcon, ahol először látszanak meg az öregedés jelei, és amit a testünk többi részével ellentétben nem lehet ruházattal elrejteni. Ám az nem elég, hogy beszerzünk egy fényvédőt, hanem azt is tudni kell, hogyan kell megfelelően használni. Ehhez adunk most néhány tippet.

 

Nappali arckrém fényvédővel – alkalmazzuk egész évben

Az előbb már említettük, hogy a fényvédő nem egy szezonális jellegű termék, de erről nem árt egy kicsit bővebben is beszélni. Az bár igaz, hogy a testünket például télen nem szükséges tetőtől talpig bekenni naptejjel, hisz több réteg ruhát viselünk, de az arcon bizony még ilyenkor sem szabad megfeledkezni róla.

A Hydramax SPF 50+ fényvédő arckrém bátran legyen a rutinunk állandó szereplője, amit az év 365 napján használunk. Hisz ne feledjük, hogy UV-sugárzás ősztől tavaszig is van, így indokolt az állandó védelem. 

Az UVA-sugarak ráadásul áthatolnak a felhőkön, sőt még az ablaküvegen is, ezért borús időben és zárt térben is érik a bőrünket. A mélyebb rétegekbe hatolva károsítják, öregítik, szárazabbá teszik, emellett a melanoma kialakulásában is szerepet játszanak. Az UVB-sugarak a bőr felső rétegének ártanak, illetve a víz, a homok és a hó visszaveri őket, így a hatásuk fokozottan érvényesül.

Válasszunk olyan nappali arckrémet fényvédővel, ami mindkét fajta sugárzást kiszűri. Ne legyünk restek minden egyes reggel használni. 

 

Ne spóroljunk vele, alkalmazzunk bőséges mennyiséget

A fényvédő nem egy sima hidratáló krém, a funkcióját csak akkor tudja megfelelően ellátni, ha kellő mennyiséget viszünk fel belőle. A szakértők szerint ez egy átlagos méretű arc esetében nagyjából 1,2 gramm, azaz körülbelül egynegyed teáskanálnyi. 

Ezt kimérve, elsőnek talán megdöbbentően soknak tűnik, de valójában nem az – ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy a termék a kellő mértékű védelmet nyújtsa. Érdemes akár több részletben felkenni, és várni néhány percet a rétegek közt, amíg beszívja a bőrünk, ezzel elkerülhetjük, hogy “tocsogjon” az arcunk a fényvédőben. 

 

Ne feledkezzünk el a rendszeres újrakenésről

Ma még sajnos a legjobb fényvédő sem képes arra, hogy egyetlen felkenéssel egész napos hatást nyújtson. Hisz a krém előbb-utóbb lekopik, leizzadjuk, véletlenül letöröljük a kezünkkel, plusz egy idő után eleve csökken a benne lévő összetevők hatékonysága.

Ezért nagyon fontos, hogy napközben is kenjük újra. Amikor zárt térben vagyunk, akkor azelőtt, hogy kilépnénk a szabadba, ha pedig egész nap odakinn időzünk, akkor 2-3 óránként vigyünk fel belőle egy újabb réteget. 

A mennyiség ugyanaz legyen, mint a fent leírt, negyed teáskanálnyi. Mindebből láthatjuk, hogy egy átlagos, 50 ml-es arckrémnek ilyen módon kevesebb, mint egy hónap alatt el kell fogynia, ha nekünk ennél sokkal tovább kitart, akkor biztos, hogy a bőrünk nem kap elegendő védelmet. 

 

További ötletek

A jó minőségű kozmetikumok és fényvédő krém rendszeres használata mellett az alábbiakkal is óvhatjuk a bőrünket.

Erős napfényben viseljünk baseball sapkát vagy kalapot, ami árnyékot ad az arcunknak. Hordjunk napszemüveget, ami nemcsak a szemünket, hanem a körülötte lévő vékony, érzékeny bőrt is óvja az UV-sugárzástól. Valamint ne feledjük a régi bölcsességet, miszerint 11 és 15 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni.