BLOG

A téli bőrápolás 4 legfontosabb alapszabálya

2024.02.23 15:53
A téli bőrápolás 4 legfontosabb alapszabálya

Az évszakok váltakozása a szervezetünkre is hatással van, ezért érdemes hozzáigazítani nemcsak az öltözködésünket, hanem a szépségápolási rutinunkat is. Ebben a cikkben a téli bőrápolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról lesz szó.

Miért megterhelő a bőr számára a téli időszak?

Sokan tapasztalják azt, hogy a hideg évszak viseli meg legjobban a bőrüket. Ez nem is véletlen, hiszen ha belegondolunk, kültakarónk ezekben a hónapokban gyakran találkozik hirtelen markáns hőmérsékletváltozással (amikor a fűtött szobából kimegyünk a hidegbe), a kinti levegő gyakran párás, a benti száraz, emellett a fagyos szél sem épp kíméletes vele. 

Mindez ahhoz vezet, hogy a bőr felső rétege szárazzá és érdessé válik, berepedezhet, viszketés, hámlás jelentkezhet, az erre hajlamosaknál ekcémás foltok is kialakulhatnak. 

A feladat tehát egyértelmű: gondoskodni kell arról, hogy megőrizzük a bőr hidratáltságát és elkerüljük a kiszáradást. Ennek a megvalósítása viszont már összetett feladat, több dologra is oda kell figyelni. Nézzük is a részleteket.

 

1. Alapos hidratálás minden egyes nap

A száraz bőrnek nagy szüksége van arra, hogy pótoljuk az elvesztett nedvességet. Ez általában az olajokat jelenti, így a téli időszakban érdemes testesebb, zsírosabb testápoló krémet használni, ami védőréteget képez a bőr felszínén, és segít bent tartani a nedvességet. 

Készítsünk oda egy flakon testápolót a fürdőszobába, és ne felejtsük el minden este fürdés után tetőtől talpig bekrémezni magunkat, különös tekintettel a sarkakra, könyökökre és a térdekre. 

2. A kézfejek hidratálása

A hideg talán a kézfejek bőrét viseli meg a legjobban, hisz általában fedetlen, így szabadon éri a szél, a hideg és meleg levegő, illetve a gyakori szappanos kézmosás sem igazán kíméli. Érdemes tehát extra ápolásban részesíteni.

Erre a legjobb egy intenzíven hidratáló kézkrém, amit lehetőség szerint használjunk naponta többször is. Éjszakára pedig kenjük be a kezeinket extra száraz bőrre való, zsíros kézkrémmel, és húzzunk rá pamutkesztyűt. Reggelre csodásan puhák és bársonyosak lesznek. 

 

3. Arcápolás

A kezekhez hasonlóan az arc bőre is védtelen a káros környezeti hatásokkal szemben, ezért ugyancsak kiemelt figyelmet kell szentelni neki a téli bőrápolásban. Előfordulhat, hogy a nyári könnyed állagú arckrém ilyenkor kevésnek bizonyul, így érdemesebb lehet itt is egy testesebb, száraz bőrre való termékre váltani. Mellette használjunk hidratáló szérumot, ami szintén segít pótolni a hiányzó nedvességet. 

S bár télen alacsonyabb az UV-sugárzás, de nem szűnik meg teljesen, így a fényvédelemre ilyenkor is oda kell figyelni! A hétköznapokban elég lehet egy 20-30 faktoros krém is, de ha például síelni megyünk a hegyekbe, ott ilyenkor is érdemes 50 faktoros készítményt használni, hiszen a hóról visszaverődő napfényben is le tud égni az arcunk. 

 

4. A téli bőrápolás nem csak a megfelelő kozmetikumok használatát jelenti

Amennyiben a különféle krémekkel szorgalmasan ápoljuk a bőrünket, az már félsiker, de emellett érdemes megtenni még az alábbiakat is a kiszáradás elkerülése érdekében:

  • Párásítsunk a lakásban! A száraz levegő a bőrünktől is elvonja a nedvességet, így érdemes párásító készüléket használni, legalább a hálószobában.
  • Ha odakint tombolnak a mínuszok, öltözzünk rétegesen, vegyünk fel sapkát, sálat és kesztyűt is, hogy minél kisebb bőrfelület maradjon szabadon.
  • Bár mindenkinek jólesik ilyenkor a forró fürdő, de a meleg víz nagyon szárít, maradjunk inkább a langyos zuhanynál.

Hogyha mindezekre odafigyelünk, a bőrünk sokkal könnyebben vészeli át a téli időszakot.