BLOG

A természet orvossága - avagy mire jó a fekete nadálytő krém

2020.11.26 12:44
A természet orvossága - avagy mire jó a fekete nadálytő krém

Valaha az alapvető tudás része volt, hogy az emberek ismerték a környezetükben előforduló gyógynövényeket és azt, hogy melyiket, milyen módon, illetve mely problémákra lehet felhasználni.

Mára azonban nagyot fordult a világ, a természet háttérbe szorult, ezért sokan például azt sem tudják, hogy a fekete nadálytő krém mire jó. Pedig az efféle ismeretek még a modern korban is igencsak hasznosak, hiszen elődeink nem véletlenül hittek rendíthetetlenül a “természet patikájának” az erejében.

Néhány szó a fekete nadálytőről

Ezt a lágyszárú, apró, lila virágokkal rendelkező növényt már a ókorban is használták a csonttörések és sérülések kezelésére. A kedvező éghajlati jellemzőknek köszönhetően hazánkban is megterem. Rendkívül erős gyógyhatással rendelkezik, a hatóanyagok azonban meglepő módon nem a levelében vagy a virágában, hanem a fekete színű gyökerében találhatóak. Általában tavasszal vagy ősszel, a fagyok beállta előtt gyűjtik be.

A benne lévő allantoninnak köszönheti fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatását. Mivel képes fokozni a sejtek regenerációját, ezért a kezelt bőrfelületeken hamarabb megszűnnek a panaszok. Kizárólag krém és tinktúra formájában, külsőleg szabad használni, ugyanis bár a bőrbe felszívódva valóban gyógyerővel bír, belsőleg viszont károsíthatja a májat. 

 

Pontosan mire jó a fekete nadálytő krém?

A népi nevén forrasztófűként emlegetett növény kiváló sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért érdemes otthon mindig készenlétben tartani egy tégely Helia-D Herba fekete nadálytő krémet. A készítmény alkalmazható véraláfutások, ízületi fájdalmak, sportsérülések, zúzódások, rándulások kezelésére. 

A felsorolt problémák bármelyike esetén, a krémet a megtisztított, száraz bőrfelületre kell felvinni, majd gyengéden bemasszírozni, akár naponta többször is. Arra viszont ügyeljünk, hogy nyílt sebre ne használjuk! Csakis olyan sebesüléseket kezeljünk vele, ahol a bőr felszíne ép maradt, mint például az oly gyakran előforduló véraláfutások esetén. A krém hatására a regeneráció felgyorsul, a fájdalom csillapodik, a gyulladás csökken, a gyógyulási idő pedig lerövidül. 

Aki pedig már tisztában van vele, hogy mire jó a fekete nadálytő krém, az mellette kipróbálhatja a több Helia-D Herba terméket is, melyeknek közös tulajdonsága, hogy a gyógynövények erejével segítenek a különféle bőrproblémákon. 

 

A természetes módszerek nemcsak érdekesek, hanem hatásosak is

Bár a mai, modern világban egyre inkább háttérbe kerülnek a “hagyományos” gyógymódok és szépségápolási trükkök, azért azt ne felejtsük el, hogy elődeink is szépek és egészségesek akartak lenni. Bár nekik ugyan nem álltak rendelkezésre korszerű gyógyszerek és minőségi kozmetikumok, viszont a természet erejével is bámulatos dolgokat értek el.

Gondoljunk csak például Kleopátra híres mézes-tejes fürdőjére, Sissy császárné legendás tojásos-konyakos hajpakolására vagy a keleti nők szépségtitkaira. Ezek a példák jól illusztrálják, hogy bizony volt élet a mai modern készítmények előtt is. 

Persze vitathatatlan, hogy ezeknek az alkalmazása sokkal időigényesebb és macerásabb volt, mint a kész terméket levenni a polcról az üzletben. Aki viszont nyitott a tradicionális egészségmegőrzésre és szépségápolásra, annak nem csak az lehet érdekes, hogy mire jó a fekete nadálytő krém, hanem élvezettel tesz egy kis kitérőt a múltba, hogy kipróbálja, elődeink miképp használták a természet erejét.