BLOG

A titokzatos matrixyl peptidek nyomában

2020.12.18 09:59
A titokzatos matrixyl peptidek nyomában

Az átlagember a ránctalanító készítményektől csak annyit vár, hogy segítsenek késleltetni az öregedést, és halványítsák a ráncokat.

 

Akit azonban ennél mélyrehatóbban érdekel a kozmetika tudománya, az azt is tudni szeretné, hogy mégis hogyan működnek, és mitől ilyen hatékonyak ezek a termékek. Nekik hoztunk ma egy érdekes bejegyzést a matrixyl peptidek köréből, ami jelenleg az egyik leghatékonyabb ránctalanító anyag, a többség azonban még a nevét sem hallotta. 

Az intelligens jelzőrendszer

A tudósokat mindig is foglalkoztatta az emberi test titokzatos működése. Vajon mégis hogy képes a bőr magától meggyógyulni és regenerálódni a sérülések után? Ez a gondolat foglalkoztatta Francois-Xavier Maquart professzort, a Reimsi Egyetem Orvosi Karának kutatóját is. 

Az már a professzor kutatócsapata előtt is ismert volt, hogy a testünk különböző jelzőrendszerekkel rendelkezik, mint például a hormonok, citokinek vagy a növekedési faktorok. A működésük dióhéjban annyi, hogy a sejtek üzenetet küldenek egymásnak, különféle anyagok (főleg fehérjék) segítségével, ezt pedig a többi sejt érzékeli. 

A nagy felfedezés azonban az volt, hogy rájöttek, a sejtek közti állományok (matrixok) is képesek ugyanerre a “mutatványra”. Az üzenetek azonban kisebbek a fehérjéknél, annak csupán részei, vagyis peptidek. Ezeket nevezte el a professzor matrikine-nek. 

A matrikine-ek csodája pedig abban rejlik, hogyha a bőr sejtközötti állományában található kollagén valamilyen okból kifolyólag - például sérülés miatt - lebomlik, akkor a részecskéi (amik szintén peptidek), eljutnak a kollagén termelődéséért felelős fibroblaszt sejtekhez, és kollagénpótlásra serkentik őket. 

 

A matrixyl peptidek és a kozmetikai ipar

A francia kutatócsapat eredményeire természetesen a kozmetikai ipar is rögtön felfigyelt. Hiszen a bőr öregedéséért nagyban felelős a csökkenő kollagénszint, a matrikine-ek pedig képesek arra, hogy kollagéntermelésre “szólítsák fel” az ezért felelős sejteket.

A spanyol Sederma cég ezért kísérletezni kezdett, és nekik sikerült először előállítani a matrixyl peptideket, amik olyan matrikine-ek, amik a bőr sérülése nélkül is képesek előidézni a fibroblaszt sejtek kollagéntermelő folyamatait. Ennek a felfedezésnek köszönhetően a matrikine-eket immár az olyan ránctalanító készítményekben is sikerrel lehet alkalmazni, mint a Helia-D Professional feszesítő szérum.

 

Bőrápolás professzionális módszerekkel

A matrixyl peptidek kétségkívül hatásosnak bizonyultak, hiszen köztudott, hogyha a bőr kollagénszintje csökken, akkor veszít a feszességéből, és előbb-utóbb a ráncok is megjelennek. Ezzel alapjában véve nincs is semmi gond, hiszen egy természetes folyamatról beszélünk, ami együtt jár a test öregedésével.

Persze ez nem jelenti azt, hogy bele is kellene törődni. A matrixyl peptidek ugyanis képesek beleavatkozni ebbe a folyamatba, és arra ösztönözni a szervezetet, hogy több kollagént termeljenek. Ráadásul a matrikine tartalmú termékek immár nem csak szakemberek számára érhetőek el, hiszen a Helia-D Professional termékcsaládjának tagjait nem csak a kozmetikusok, hanem bárki megvásárolhatja, aki szeretne professzionális törődést nyújtani a bőrének. 


A tudatos bőrápolás és a megfelelő kozmetikumok használata ugyanis a fiatalos megjelenés egyik legfontosabb alappillére. Ne sajnáljuk hát az időt a megfelelő szépségápolásra, ugyanis a fiatalság bár nem tart örökké, ám egy kis odafigyeléssel az idő múlása látványosan lelassítható.