Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

A tokaji aszú csodálatos bőrápoló hatása

2018.12.05 16:43
A tokaji aszú csodálatos bőrápoló hatása

A világ legnemesebb italai közé tartozó tokaji aszú egészségre gyakorolt jótékony hatásai már évszázadok óta ismertek. Ám az utóbbi évtizedekben arra is fény derült, hogy az értékes aszúszemekből különleges eljárással készült tokaji aszú a szépség forrása is, mivel hidratál és serkenti a bőr anyagcseréjét.

Ezeket a rendkívüli előnyöket élvezhetjük a Helia-D Botanic Concept arc-, test-, és kézápoló kozmetikai termékcsaládjának segítségével.

A szőlőszemek bőrélénkítő, frissítő tulajdonságait már több száz évvel ezelőtt próbára tették az arisztokrata hölgyek. A szőlőből készült nedű, a bor bőrre gyakorolt pozitív hatásairól azonban a közelmúltig mégis igen keveset tudtunk. Pedig a bor kiváló kozmetikai alapanyag is. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen éghajlati körülmények között, milyen talajon termett a szőlő és hogyan kezelték, illetve dolgozták fel.

A tokaji aszúborok termőterületét, Tokaj-Hegyalját egyedi mikroklíma jellemzi, amelyhez egyaránt hozzájárul a vulkanikus agyag- és lösztalaj, a környező folyók, a Tisza és a Bodrog hatása, valamint a sok napsütés. Ezt tovább fokozza, hogy a tokaji aszút fahordókban érlelik, melyekből a hosszú évek alatt további értékes vegyületek oldódnak ki a borba.

Az aszúgyártás lelke azonban nem más, mint a nemes penész, a Botrytis cinerea megtelepedése és elszaporodása a szőlőszemeken. A már érett fürtökre telepedő gombafajta - köszönhetően a váltakozó őszi esős és száraz időnek – először bevonatot képez az összetöppedő szőlőszemeken, majd a bogyó belsejében is jelentős változásokat indít el: például növeli a cukortartalmat és csökkenti a víz mennyiségét. Ezekből a kézzel, egyenként leszedett bogyókból készül a tokaji aszú. Minél több aszús bogyó van benne, annál jellegzetesebb, édesebb a tokaji aszú.

Tokaji aszú eszencia, az egyedi összetevő

A Helia-D Botanic Concept termékcsaládban még a tokaji aszúnál is különlegesebb, nektárszerű nedű, a főként cukrokat és aminosavakat tartalmazó tokaji eszencia található. A Helia-D Botanic Concept termékek egyedülálló komponenseként a tokaji aszú eszencia többféle jótékony hatást fejt ki:

• Felerősíti a többi összetevő hidratáló hatását

A tokaji aszú eszencia fokozza az arcápoló termékcsalád hidratáló és bőrsejteket megújító hatását. A kozmetikumokban található szőlőmagolaj, sheavaj, körömvirág- és napraforgóolaj, B5-provitamin vagy E-vitamin tápláló, regeneráló hatása egyaránt jobban érvényesül a katalizátor szerepét betöltő tokaji eszencia jelenlétében. A Helia-D Botanic Concept krémek ezért is képesek igen kedvezően befolyásolni a bőr anyagcseréjét és fokozni tónusát. Az arckrémek hidratáló hatáshoz az is hozzájárul, hogy a tokaji aszú eszencia az aszúhoz képest nagyobb mennyiségben és változatlan állapotban tartalmaz olyan szőlőfehérjéket, melyek vízmegtartó, bőrtápláló hatással rendelkeznek.

• Javítja a bőrszövet vérkeringését, ezáltal felgyorsítja a hatóanyagok felszívódását

Kísérletek támasztják alá, hogy a kozmetikai termékekben alkalmazott tokaji aszú eszencia speciális hatása, hogy hosszabb időn át lesz melegebb tőle a bőr. Ez azzal függ össze, hogy javítja a bőr kapilláris keringését. A kapillárisok a bőr hajszálerei, főként hozzájuk kötődik a bőrszövet sejtjeinek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátása. Nem csoda, hogy optimális működésük hozzájárul a tartósabb, gyorsabb hidratációhoz, végső soron pedig a bőr jobb tónusához, üdeségéhez.

• Töménysége révén baktériumellenes, fertőtlenítő hatása is jelentős

Az eszenciában az aszúhoz képest sokkal koncentráltabb állapotban találhatunk baktericid hatású polifenolokat és fenolsavakat. A Botrytis cinerea, a nemes penész által termelt botryticin nevű természetes antibiotikum is koncentrált formában található benne. A baktériumellenes hatás különös jelentőséget kap a normál és kombinált bőrtípus ápolásában, ezért segíthetnek egyes Helia-D Botanic Concept készítmények a pattanások csökkentésében és a bőr irritációjának enyhítésében is.

A nők és a tokaji aszú

A tokaji aszú több évszázados történetében mindig is kiemelkedő szerepet játszottak a hölgyek:

- Az első aszúbort egyenesen Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony számára készítette húsvétra, ünnepi italként Szepesi Laczkó Máté udvari pap a 17. században.

- Később, a 18. században, a Napkirály, XIV. Lajos állítólag éppen szeretőjét, Madame Pompadourt kínálta a II. Rákóczi Ferenctől kapott tokaji aszúval, amikor megállapította, hogy ez „a borok királya, a királyok bora”.

- A 20. század végén, 1978-ban a szépségápolás történetében is mérföldkövet jelentett, hogy a Helia-D gyártója szabadalmaztatta a tokaji aszú kivonatával készült hidratáló kozmetikai termékeket.

- A 21. században pedig rendelkezésünkre áll a Helia-D Botanic Concept termékcsalád is, amelynek nappali és éjszakai arckrémjei, kéz- és testápoló készítményei szintén a tokaji aszú kivételes tulajdonságain alapulnak.