Ingyenes kiszállítás 15 000 Ft feletti vásárlás esetén!

BLOG

A tudatos bőrápolás kialakítása lépésről lépésre

2023.04.25 11:16
A tudatos bőrápolás kialakítása lépésről lépésre

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a tudatos bőrápolás, vagyis amikor a bőrünk sajátosságaihoz igazodva választjuk meg a használni kívánt kozmetikumokat, ezáltal célzottan kezeljük az egyes problémákat. Vajon hogyan kell összeállítani egy tudatosnak nevezhető rutint? Nézzük is meg a legfontosabb lépéseket!

 • Határozzuk meg a bőrtípusunkat!

Azaz állapítsuk meg, hogy hol helyezkedik el a száraz-zsíros skálán! Az, hogy kinél mennyire intenzív a faggyútermelés, általában a genetika határozza meg, azaz változtatni nem nagyon lehet rajta, maximum annyit tehetünk, hogy hozzáigazítjuk a rutint és a megfelelő kozmetikumokat válogatjuk össze.

Négyféle típust különböztetünk meg:

 • Száraz
 • Normál
 • Kombinált 
 • Zsíros 

S miről ismerhetjük fel ezeket? A száraz bőr húzódik, feszül, akár hámlik is, a normál se nem száraz, se nem zsíros, épp a kettő között van. A kombináltnál a T-vonal általában zsírosabb, míg az arc többi része normál vagy száraz, a zsírosnál pedig az egész arcbőr fényesen csillogó, olajos tapintású. 

 • Állapítsuk meg a bőrproblémáinkat!

Ide tartozik minden olyan dolog, ami gondot okoz és szeretnénk rajta változtatni. Tehát a ráncok, a pigmentfoltok, a pattanások, a rosacea, a tág pórusok vagy épp a vízhiány. 

Előfordulhat, hogy olyan szerencsések vagyunk, hogy semmilyen problémát nem észlelünk (bár ez elég ritka), ugyanakkor az is megeshet, hogy egyszerre több gond is jelentkezik. Például pigmentfoltok és ráncok is tarkítják az arcunkat, vagy a pattanások mellett rosacea is megfigyelhető. 

Ezeket mind jegyezzük fel, hiszen a bőrtípus és a -problémák alapján kell összeállítani a tudatos bőrápolásra épülő rutinunkat.

 

 • Állítsuk össze az alaprutint!

Az alaprutin tulajdonképpen 3 termékből áll: lemosó, hidratáló- és minőségi fényvédő krém. Ezeket a bőrtípushoz mérten célszerű megválasztani.

Száraz és normál bőr esetén például érdemes olajos vagy krémes lemosót, illetve sűrűbb állagú fényvédőt és testesebb hidratálót használni.

Kombinált és zsíros bőrnél pedig jobban járunk egy olajmentes, gélállagú lemosóval, egy könnyed hidratálóval és egy mattító hatású fényvédővel. 

Ezt a három terméket minden nap használjuk, az arctisztítót reggel és este is, a krémek közül a fényvédőt értelemszerűen reggel, a hidratálót pedig este, vagy akár reggel is, ha szeretnénk.

 

 • Kezeljük célzottan a bőrproblémákat!

Azaz bővítsük az alaprutint, hogy a tudatos bőrápolás jegyében maximális törődést nyújtsunk a arcunknak!

Ez már igényel némi utánajárást, hiszen tisztában kell lennünk vele, hogy milyen problémákra melyik a legideálisabb hatóanyag. Célszerű szérumokat és kémiai hámlasztókat választani, amik a krémeknél koncentráltabb hatóanyag-tartalommal bírnak.

Néhány példa segítségképp:

 • Ráncokra: retinoidfélék, C-vitamin, antioxidáns összetevők, anti-aging peptidek
 • Pigmentfoltokra: retinol, niacinamide, C-vitamin
 • Érzékenységre: azelainsav, panthenol, PHA-sav
 • Pattanásokra: szalicilsav, niacinamide

Persze ez még korántsem a teljes lista, ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rengeteg kiváló kozmetikum közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja azokat, amik számára a legtökéletesebbek.

 

 • A tudatos bőrápolás egyik legfontosabb szabálya: figyeljük a bőrünk visszajelzéseit!

Előfordulhat, hogy bár nagy körültekintéssel jártunk el a termékek kiválasztása során, egyik-másik mégsem váltja a be a hozzá fűzött reményeket. 

Egyrészt legyünk türelmesek, bizonyos hatóanyagoknak hónapokra is szükség van, mire látható lesz az eredmény. Másrészt ha azt tapasztaljuk, hogy a bőrünk nem tolerál egy-egy terméket, akkor próbáljunk ki egy másikat!