BLOG

AHA, PHA és BHA hámlasztók – mikor melyiket használjuk?

2022.09.23 11:21
AHA, PHA és BHA hámlasztók – mikor melyiket használjuk?

A kémiai hámlasztók egyetlen tudatos bőrápoló otthoni rutinjából sem hiányozhatnak, hiszen támogatják a bőr megújulási folyamatait, és hatékonyak bizonyos problémák (például pigmentfoltok, pattanások, rosacea) kezelésében is. Ám közel sem mindegy, hogy AHA, PHA vagy BHA hámlasztót használunk, ugyanis ezeknek a fő hatóanyaga – ezáltal a funkciója is – különbözik egymástól.

Kémiai kontra fizikai hámlasztók

Pár mondat erejéig érdemes kitérni arra, hogy miért célszerűbb kémiai hámlasztókat használni, mint a fizikaiakat (vagyis bőrradírokat). Ez utóbbiak úgy távolítják el az elhalt bőrsejteket, hogy a bennük lévő szemcsék ledörzsölik a bőr felső rétegét. Csakhogy közben mikrosérülések keletkeznek, ráadásul könnyen túl durvák lehetünk a használat során, ami miatt fájó, kipirosodott bőr lesz a “jutalmunk”.

A kémiai hámlasztók viszont teljesen más elven működnek: a bennük lévő savak gyakorlatilag feloldják a bőr elhalt hámsejtjeit, így dörzsölés nélkül is képesek eltávolítani azokat. A megfelelő erősségben és gyakorisággal alkalmazva sokkal gyengédebbek a bőrhöz.

 

Mit tudnak az AHA hámlasztók?

A legismertebbek talán az AHA-savat (Alpha Hydroxy Acid) tartalmazó készítmények, melyek a Geek&Gorgeous márka kínálatában is megtalálhatóak. Fő ismérve az anti-aging hatás, vagyis elsősorban az öregedő, fáradt, vagy UV-sugárzás által károsodott bőr ápolására ideális. 

Vízoldékony, a bőrfelszín külső rétegében hat, halványítja a pigmentfoltokat, helyreállítja a nedvességmegtartó képességet. Többféle erősségben kapható, de az érzékeny bőrűeknek érdemes vigyázni vele, ugyanis irritációt okozhat! Célszerű fokozatosan bevezetni a rutinba, hogy a bőrünk hozzászokhasson.

 

Mire képesek a BHA hámlasztók?

A BHA hámlasztók Betha Hydroxy Acid-ot, vagy más néven szalicilsavat tartalmaznak. Az AHA-val ellentétben ez a hatóanyag zsírban oldódik, így azoknak lesz kiváló bőrápoló, akik zsírosodásra hajlamos, pattanásos, tág pórusú bőrrel küzdenek.

A szalicilsav képes a bőr mélyebb rétegeibe hatolni, és belülről hámlasztani a pórusokat, ezáltal csökkenti a meglévő pattanásokat, és segít megelőzni az újabbak megjelenését. Tisztító hatása által meggátolja a pórusok eltömődését, emellett összehúzza őket.

További előnyös tulajdonsága, hogy gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért a rosaceás bőr hámlasztására is használható. Sokkal gyengédebb, mint az AHA-sav, így érzékeny bőrön sem okoz irritációt a használata. 

 

Mit kell tudni a PHA hámlasztókról?

A PHA, azaz Polyhydroxy Acid az AHA-hoz hasonló anti-aging hatású, viszont sokkal kíméletesebb, így azok is alkalmazhatják, akiknek a bőrük túlságosan szenzitív az említett savval szemben.

Ugyancsak remekel az öregedő, fakó, napkárosodott bőr ápolásában, javítja a hidratáltságot, elősegíti a sejtek megújulását, és csökkenti a pigmentfoltok intenzitását. 

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hámlasztót?

Foglaljuk tehát össze a lényeget: az AHA és PHA tartalmú készítmények a pigmentfoltok és a bőröregedés jelei ellen hatékonyak, a BHA hámlasztók pedig a zsíros, tág pórusú, pattanásos bőr állapotán javítanak.

Persze nem muszáj csak egyet választani közülük, hisz bátran lehet őket kombinálni is – e szempontból mindig a bőr sajátosságai a mérvadóak!

Amennyiben egyszerre többféle készítményt is használunk, akkor azokat lehetőleg ne egy rutinban, hanem felváltva alkalmazzuk. Például hetente 1-2 alkalommal AHA, a köztes napokon pedig BHA hámlasztót vigyünk fel a bőrünkre! Emellett pedig természetesen ne feledkezzünk meg az egyéb kozmetikumokról sem.