BLOG

Arcápolási rutin érzékeny bőrre - tippek és tanácsok

2021.10.18 16:16
Arcápolási rutin érzékeny bőrre - tippek és tanácsok

Manapság bőrápoló kozmetikumokból nincs hiány, azonban még mindig nem könnyű azoknak a dolga, akik érzékeny bőrrel rendelkeznek.

A szenzitív bőr ugyanis igen kényes, nagyon finoman kell vele bánni, mert sok összetevőt nem tolerál. Nézzük, mire érdemes odafigyelni.

Arcápolási rutin érzékeny bőrre - tippek és tanácsok

Manapság bőrápoló kozmetikumokból nincs hiány, azonban még mindig nem könnyű azoknak a dolga, akik érzékeny bőrrel rendelkeznek. A szenzitív bőr ugyanis igen kényes, nagyon finoman kell vele bánni, mert sok összetevőt nem tolerál. Nézzük, mire érdemes odafigyelni.

 

Miről ismerhető fel az érzékeny bőr?

Először is fontos tudni, hogy a bőrérzékenység nem egy típust, hanem egy bőrproblémát jelent. Tehát egy érzékeny bőr is lehet száraz, zsíros vagy éppen kombinált. A hátterében pedig sok minden állhat: genetikai hajlam, allergia, gyulladás, illetve olyan bőrgyógyászati betegségek kísérő tünete is lehet, mint az ekcéma, rosacea vagy szeborrea. 

Ami azonban általánosságban elmondható, hogy az érzékeny bőrt az alábbi tünetekről lehet felismerni:

  • hámlás, száraz foltok
  • viszketés 
  • kipirosodás 
  • húzódó érzés 
  • csípő-égető érzés egyes kozmetikumok alkalmazása után

Ezek a panaszok azonban nem feltétlenül jelentkeznek egyszerre, valamint előfordulhat, hogy a bőr egyszer jobb, máskor rosszabb állapotban van. A tüneteket azonban jelentősen csökkenthetjük a körültekintő bőrápolással. 

 

Alaprutin érzékeny bőrűeknek

Érzékeny bőr esetén a “kevesebb több” elvet érdemes követni, vagyis inkább használjuk csak a legszükségesebb termékeket, amíg a panaszok nem csillapodnak. Az alaprutin álljon egy lemosóból, hidratáló krémből és egy fényvédőből.

Az Officina Care Concept termékcsalád kifejezetten az érzékeny bőr gyengéd ápolását célozza meg, ugyanis bőrnyugtató hatású összetevőket tartalmaz, melyek erősítik a bőr sérült védekező funkcióját és intenzíven hidratálnak.

A készítmények mindegyikében megtalálható az Officina Hydra Complex, amely innovatív bőrápoló hatóanyagok egyesítéséből született. Részt vesz az érzékeny bőr kíméletes ápolásában, a kiszáradás megelőzésében, az irritáció csökkentésében.

 

Hogyan építsünk be új dolgokat a bőrápolási rutinba?

Érzékeny bőr esetén fontos, hogy fokozatosan bővítsük a használt kozmetikumok listáját, különben nem tudjuk kiszűrni, hogy a bőr melyik készítményre reagál kedvezőtlenül. Hogyha megvan a 3 lépéses alaprutin, akkor az első hetekben ne használjunk semmi mást, hogy a bőr állapota rendeződhessen.

Abban az esetben, ha eltűnik a pirosság, a hámlás, a húzódás, akkor az alap termékek jók, azokat bátran használjuk tovább. Néhány hét elteltével bevezethetünk egy újabb készítményt a rutinba, mondjuk egy gyengédebb hámlasztót, egy szérumot, vagy ránctalanító krémet. Figyeljük meg, miképp reagál rá a bőrünk. 

Hogyha az irritáció ismét jelentkezik, akkor az új kozmetikum valamely alkotóelemét nem tolerálja, ha viszont egy hét elteltével sem okoz panaszt, akkor továbbra is használhatjuk. 

A lényeg, hogy egyszerre mindig csak egyetlen új készítményt kezdjünk el alkalmazni, különben nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy melyikre reagál érzékenyen a bőrünk. 

Némely összetevőt (pl. AHA-sav, retinol) az érzékeny bőrűeknek egyébként is ajánlott kerülnie, mert irritációt okozhatnak. Szerencsére létezik gyengédebb alternatívájuk: az AHA-nak a BHA és a PHA, a retinolnak pedig a bakuchiol, így szenzitív bőr esetén sem kell lemondani például a hámlasztásról vagy a feszesítésről. 

A lényeg, hogy olyan kozmetikumokat használjunk, melyekben a kíméletes, ápoló összetevők vannak többségben, és folyamatosan figyeljük a bőrünk visszajelzéseit. Hogyha egy termék mégsem válna be, ne keseredjünk el, hanem keresgéljünk tovább.