BLOG

Bőrápolás szalicilsavat tartalmazó hámlasztóval

2021.08.31 16:04
Bőrápolás szalicilsavat tartalmazó hámlasztóval

Egy alapos bőrápolási rutin nem létezhet hámlasztás nélkül, hiszen a bőrünknek szüksége van a megújulásra, és ebben nem árt egy kicsit “segíteni” neki.

Erre kiváló módszer a szalicilsavat tartalmazó hámlasztó rendszeres használata, mellyel megőrizhetjük bőrünk szépségét és üdeségét.

Mi az a szalicilsav?

A szalicilsav (más néven BHA) egy olyan kozmetikai összetevő, ami zsírban oldódik. E tulajdonsága miatt képes behatolni a bőr pórusainak mélyére, és ott kifejteni a hatását. Ennek köszönhetően igen hatékony a pattanásos, mitesszeres bőr ápolásában, ugyanis hámlasztó hatása révén kitisztítja az eltömődött pórusokat, emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A szalicilsav konkrét hatása azonban attól függ, milyen töménységben alkalmazzuk. Alacsony koncentrációban elősegíti a bőr megújulását, magasabb koncentrációban hámlaszt, a legtöményebb formájában pedig az orvoslásban használják, ugyanis kiváló a szemölcsök kezelésére. 

A szalicilsavas hámlasztás során általában 0,5-2%-os töménységben használják, ez már elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, ugyanakkor ne irritálja vagy szárítsa ki a bőrt.

 

Hogyan használjuk a szalicilsavat tartalmazó hámlasztót?

A rendszeres hámlasztás minden bőrtípus esetében fontos, de azoknak kiemelten kell ügyelniük rá, akik mitesszerekkel, pattanásokkal vagy tág pórusokkal küzdenek, hiszen ha hagyjuk a pórusokat eltömődni, azzal csak tovább rontunk a helyzeten. 

A Geek&Gorgeous Cheer Up hámlasztó kifejezetten a pattanásos, zsíros bőr ápolására lett kifejlesztve, BHA tartalmának köszönhetően kíméletesen, mégis hatékonyan gondoskodik a bőrről.

A hámlasztó mellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, a szalicilsav pedig a pórusok belsejében is képes hámlasztani, így leszámol a pattanásokkal és az utána maradó foltokkal. 

A szalicilsavas hámlasztót napi egyszer érdemes használni, a legideálisabb este, arctisztítás után. Csepegtessünk belőle egy vattakorongra vagy a tenyerünkre, majd vigyük fel az arcbőrre, kihagyva az ajkakat és a szem környékét. Várjuk meg, amíg a készítmény beszívódik, majd utána alkalmazzuk a szokásos arckrémünket. 

A hámlasztás hatására az elhalt hámsejtek leválnak, így a fakó és fáradt bőr felfrissül, sokkal üdébbé válik. 

 

Túlzásba lehet vinni a hámlasztók használatát?

Nem véletlen a mondás, hogy a “jóból is megárt a sok”. Bár a hámlasztásra a bőrnek szüksége van a megújuláshoz, mégsem célszerű átesni a ló túlsó oldalára és “túlhámlasztani” a bőrünket. Habár a BHA-savak gyengédebbek az AHA-savaknál, de ha nem figyelünk, akkor velük is könnyen túlzásba eshetünk.

A szalicilsavas hámlasztókat naponta egyszer ajánlott használni, de ha a bőrünk túlságosan érzékeny rá, mert például kipirosodik, csípni kezd vagy szemmel látható nagyságú darabokban kezd el hámlani, akkor érdemes csökkenteni az alkalmazását heti 2-3 alkalomra.

Ne feledjük, hogy minden kozmetikumnak kell egy kis idő, mire kifejti a hatását, így ne legyünk türelmetlenek. A legjobb BHA-hámlasztó sem fogja egyetlen éjszaka alatt nyom nélkül eltüntetni az összes pattanást, de ez még nem jelenti azt, hogy a készítmény hatástalan lenne. Emiatt ne használjuk többször az ajánlottnál, mert azzal csak felesleges irritációnak tesszük ki a bőrünket. Hamarosan úgyis szemmel látható lesz majd a változás.

A hámlasztás mellett természetesen fontos a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumok alkalmazása ezekkel ugyanis szintén lehet mérsékelni a zsírosodást és csökkenteni a pattanások kialakulásának esélyét.