BLOG

Elegendő-e egy erős ránctalanító krém a fiatalos bőrhöz?

2024.02.08 15:25
Elegendő-e egy erős ránctalanító krém a fiatalos bőrhöz?

Az idő múlásának legszembetűnőbb jeleit általában a tükörben látjuk. Amikor a sima, feszes arcbőrön feltűnnek az első szarkalábak, majd egyre mélyülő barázdák kezdik el tarkítani, közben szép lassan megereszkedik, akkor felmerülhet az igény az erős ránctalanító krémek használatára. Vajon tényleg elég egyetlen termék a látványos változáshoz, vagy ennél azért bonyolultabb a kérdés? Cikkünkben ennek járunk utána.

Az öregedés folyamata

Bár nem szívesen törődünk bele, de valójában a testünk öregedése egy teljesen természetes élettani folyamat, ami mindenképp bekövetkezik, hiszen az idő múlását sem lelassítani, sem megállítani nem lehet. 

Ugyanígy a biológiát sem lehet teljesen felülírni, természetes, hogy egy 70 éves idős hölgynek már nem olyan feszes, puha a bőre, mint egy 20 éves fiatal lánynak. Persze ez nem jelenti azt, hogy zokszó nélkül bele kellene törődni mindebbe, hiszen egy precízen összeállított arcápolási rutinnal minden életkorban kihozhatjuk a maximumot a megjelenésünkből. 

Ma már pedig ez nem túl nehéz, hiszen rengeteg minőségi kozmetikum és professzionális kezelések egész sora közül válogathatunk. Emellett természetesen az életmód fontosságát sem szabad lebecsülni. 

 

Erős ránctalanító krém helyett “koktélszemlélet”

Bár nagyon egyszerűnek hangzik, hogy fogunk egy tégely erős ránctalanító krémet, és az majd minden bőrproblémánkat megoldja, de valójában ez a “túl szép, hogy igaz legyen” kategória.

Tény, hogy léteznek remek anti-aging összetevők – mint például a retinol, bakuchiol, C-vitamin, hyaluronsav, AHA-sav, különféle peptidek – de nem érdemes csak egyetlen egyre koncentrálni, és abból nagy mennyiséget használni. Sokkal célravezetőbb, ha “koktélszemléletet” alkalmazunk, azaz többféle összetevőt is beépítünk a rutinunkba, ezzel a változatossággal pedig kihozhatjuk belőle a legjobbat. 

Nézzünk is pár példát, hogy milyen termékeket érdemes beépíteni egy érett bőr ápolására szolgáló rutinba:

Tisztításhoz: Helia-D Professional hyaluron energetizáló tisztító hab

Hámlasztáshoz: Geek&Gorgeous Smooth Out AHA-savas hámlasztó

Feszesítéshez: 

Ráncok ellen: 

Nappali fényvédelem:

Természetesen itt nem sorolunk fel minden terméket, hiszen webáruházunk kínálata ennél sokkal szélesebb. Érdemes figyelembe venni a bőr adottságait is a választás során, hisz nem mindegy, hogy a zsíros vagy száraz típusba tartozik-e, esetleg akad-e egyéb bőrprobléma, amit kezelni kell (pl.: pigmentfoltok, rosacea). 

Egy megfelelően összeállított – aktív hatóanyagokat tartalmazó szérumokból, krémekből álló – rutin pedig sokkal hatékonyabb, mintha egyetlen erős ránctalanító krémre bíznánk a teljes arcápolást. 

 

Az életmód szerepe

A bőr öregedésében természetesen az életvitel is fontos szerepet játszik. Gondolunk itt arra, mint például az UV-sugárzás elleni védekezés, a bőséges folyadékfogyasztás, a kiegyensúlyozott táplálkozás (akár szépségvitaminok fogyasztása), és a káros szokások elhagyása. Ha ezekre is odafigyelünk, azt az egészségünk mellett a bőrünk is meghálálja.