BLOG

Fókuszban a kollagén: napi adag, várható hatás, beviteli forrás és egyéb fontos kérdések

2024.01.15 15:17
Fókuszban a kollagén: napi adag, várható hatás, beviteli forrás és egyéb fontos kérdések

A címben említett anyag manapság az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, noha sokan anélkül kezdik el szedni, hogy alaposabban utánanéznének például a különböző típusoknak, vagy annak, hogy ideálisan mennyi legyen a kollagén napi adagja. Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

A kollagén jelentősége

Először talán érdemes tisztázni az alapokat. A kollagén egy olyan fehérje, ami az emberi szervezetben is megtalálható, de az életkor előrehaladtával egyre kevesebb lesz belőle. Ez pedig probléma, hiszen a testünk egyik fontos építőkövéről van szó, ami többek között hozzájárul a bőr, körmök és haj egészségéhez, de a csontoknak, ízületeknek, a vérnek és az idegrendszernek is szüksége van rá.

A hiányzó mennyiség pótlásáról ezért érdemes gondoskodni. S bár található valamennyi kollagén bizonyos ételekben (pl.: tőkehal, tojás, zselatin, kocsonya, csontleves), de ezekből jóformán lehetetlen annyit fogyasztani, hogy fedezzük a szervezet egyre növekvő szükségletét. 

Szerencsére ebben segítenek az étrend-kiegészítő formájában kapható kollagének, melyek koncentrált, jól felszívódó, hidrolizált formában tartalmazzák ezt a fontos fehérjét. Ezeket általában marhából vagy halból állítják elő. 

 

Mennyi legyen a kollagén napi adagja?

A napi kollagénszükséglet meghatározásában nincs egységes iránymutatás, hisz függ attól, hogy az illető hány éves, milyen életmódot folytat, milyen célból, illetve hogy milyen típusú terméket fogyaszt. 

Abban azonban egyetértenek a különböző források, hogy legalább 5000 milligrammot érdemes bevinni belőle naponta. Ezenfelül viszont különféle ajánlások léteznek.

Hogyha életkor szerint nézzük:

  • 25 éves kor alatt napi 5000 mg
  • 26 és 35 éves kor között napi 10000 mg
  • 36 és 55 év között napi 15000 mg
  • 56 éves kor felett napi 20000 mg 

Amennyiben az alkalmazás célja szerint nézzük:

  • Hogyha a bőr és a haj egészségének megőrzése a cél, napi 5-10000 mg egy 8-12 hetes kúra formájában évente legalább 1-2 alkalommal,
  • ízületi problémákra napi 10000 mg legalább 5 hónapon keresztül,
  • 10-15000 mg folyamatosan, ha az egész testünket szeretnénk fiatalosabbá tenni,
  • 20-30000 mg az izomtömeg növeléséért, csak aktívan sportolóknak, kúraszerűen ajánlott.

A jó hír, hogy a kollagént szerencsére nem igazán lehet túladagolni, ám ha hosszabb távon túl nagy dózist fogyasztunk, az irritálhatja a gyomrot. Mindemellett nincs is értelme, hiszen nem lesz annyival erősebb a hatása.

A táplálékkiegészítő mellett külsőleg, arckrém formájában is alkalmazhatjuk, ha kifejezetten a bőrfiatalító hatására szeretnénk koncentrálni.

 

Milyen formában vigyük be és mikor lesz látható a hatása?

Az étrend-kiegészítők között létezik por, kapszula és ital formula is. A kapszulában relatíve kevés a hatóanyag, ezért ezt inkább kiegészítésként célszerű alkalmazni, legtöbben a port részesítik előnyben. Ebből létezik natúr és ízesített változat is. 

Utóbbi nagy előnye, hogy a por feloldásával egy finom ital keletkezik, melynek elkortyolgatásával növeljük a napi folyadékbevitelt is, ami szintén nagyon fontos az egészség és a szépség megőrzéséhez.

A kollagén napi adagjának rendszeres fogyasztásával a bőr simább és feszesebb lesz, a haj és a körmök megerősödnek, az ízületi fájdalmak csökkennek, hatékonyabbá válik az izomépítés, javul az emésztés és a sérülések gyorsabban gyógyulnak. 

Ezek a hatások viszont természetesen nem máról holnapra jelentkeznek, legalább heteknek, de inkább hónapoknak kell eltelnie ahhoz, hogy lássuk és érezzük a változást. A külsőleges hatásokat viszont remekül fel lehet turbózni egy jó minőségű kozmetikumokból álló szépségápolási rutinnal is.