BLOG

Fürdés utáni viszketés: mi okozza, hogyan kezelhető?

2023.12.27 11:24
Fürdés utáni viszketés: mi okozza, hogyan kezelhető?

Sokszor nincs is jobb, mint egy kellemes kádfürdővel, esetleg zuhanyzással indítani vagy befejezni a napot. A fürdés utáni viszketés viszont meglehetősen bosszantó tud lenni, pláne ha egész nap kitart, vagy éjszaka nem tudunk rendesen aludni tőle. Vajon mi okozhatja és hogyan lehet tenni ellene? Ezt a témát járja körbe blogcikkünk.

Mitől jelentkezhet a fürdés utáni viszketés?

A viszketést alapvetően két dolog okozhatja: a bőr felső rétegének kiszáradása vagy irritációja. Fontos elkülöníteni a kettőt, hiszen ha az utóbbi áll fenn, akkor előfordulhat, hogy allergiásak vagyunk valamelyik kozmetikai összetevőre, emiatt le kell cserélnünk a fürdéshez használt készítményeket. 

Ilyenkor viszont általában a viszketés csak az egyik figyelmeztető jel, mellette megjelenhetnek piros, hámló foltok, ekcémára hajazó tünetek. 

Ennél viszont sokkal gyakoribb (pláne a téli időszakban), amikor a bőrünk egyszerűen csak kiszárad, ezért viszket fürdés után. 

Ennek több oka is lehet: 

  • kemény vagy túl forró víz
  • durva tisztálkodás, például szivaccsal, kefével, fürdőrózsával való erős dörzsölés
  • hosszas fürdőzés
  • bőrradírozás fürdés közben
  • durva anyagú törölköző használata
  • erősen szárító hatású tisztálkodószerek (pl.: normál szappan)

Gyakran ezen okok közül több is fennáll egyszerre, így nem is meglepő, hogy a bőrünk a fürdést követően húzódik. A hidratáló testápoló használata semmiképp se maradjon el, de érdemes arra törekedni, hogy minél jobban kíméljük kültakarónkat a mindennapos tisztálkodás során. Ehhez tartsuk be az alábbiakat:

 

Kádfürdőzés – de csak okosan

Bármennyire is jólesik elterülni egy kád forró vízben, a bőrünket sajnos megviselheti, ezért válasszuk inkább a zuhanyzást, a kádfürdőzést pedig csökkentsük le heti maximum 1-2 alkalomra. 

Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ilyenkor se tartson 20 percnél tovább, és persze ne legyen forró a víz sem. 

 

Megfelelő hőmérséklet

Tény, hogy amikor kinn tombolnak a mínuszok, kevés kellemesebb dolog akad egy forró zuhanynál. A meleg víz viszont nagyon kiszárítja a bőrt, és ez egyenes út a fürdés utáni viszketéshez. Legyünk előrelátóak, és kézmeleg, 30-35oC-os vízzel tisztálkodjunk. 

 

Gyengéd tisztítás

Érdemes a normál tusfürdőt lecserélni például egy natúr szappanra, ami tápláló, hidratáló hatású összetevőket tartalmaz. Ilyen például a Zelka Mádi Mátka Tokaji Aszús, az olívamag őrleményes, illetve a kecsketejes és olívás szappanja. 

A természetes összetevőkből álló termékek kíméletesen, mégis hatékonyan tisztítanak, emellett ápolják és hidratálják a bőrt. Ezzel elkerülhető a kiszáradás. 

 

Óvatos törölközés

A vizes bőr rendkívül sérülékeny (főleg, ha a kádban ülve jó alaposan “kiáztattuk”), ezért az erős dörzsölés egyáltalán nem tesz jót neki. Törölközés közben inkább csak finoman nyomkodjuk rá a textíliát, így itassuk fel a nedvességet. A régi, sok mosástól megkeményedett, durva szálú törölközőket cseréljük le puha, jó nedvszívó anyagúakra. 

 

Az elvesztett nedvesség pótlása

A fürdés utáni szárítkozást követően ne öltözzünk fel rögtön, hanem előtte kenjük be magunkat tetőtől talpig hidratáló testápolóval. Ezzel mérsékeljük a fürdés miatt jelentkező bőrszárazságot, és megelőzhetjük a viszketést. 

A krémezés után várjunk néhány percet, hogy a készítmény rendesen beszívódjon (addig lehet fogat mosni, fésülködni, vagy elvégezni a szokásos arcápolási rutint), és csak ezután vegyük fel a ruhánkat vagy a pizsamánkat. 

Ha mindezekre odafigyelünk, és mellette jó minőségű kozmetikumokat használunk, akkor megszabadulhatunk a kínzó fürdés utáni viszketéstől.