BLOG

Gyakori kérdések a nyári bőrápolás kapcsán

2021.06.29 11:03
Gyakori kérdések a nyári bőrápolás kapcsán

Beköszöntött a nyár, nyakunkon a strandidő, és egyébként is, ilyenkor mindenki szeret többet időzni a szabadban, és feltöltekezni a nap melengető sugaraival.

Akik azonban odafigyelnek az egészségükre, azok nem feledkeznek el a tudatos nyári bőrápolásról.

Mire kell különösen ügyelni az év legmelegebb hónapjaiban? Megválaszoljuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Szabad-e fényvédő nélkül a napra menni?

A válasz egyszerű: nem, semmiképpen sem ajánlott! Az UV-sugarak ellen egész évben érdemes védekezni, nyáron viszont sokszor erős vagy extrém erős a sugárzás mértéke, így ha valamikor tilos kihagyni a fényvédők használatát, akkor az pont a nyári időszak! 

A napsugarak dobogós helyet foglalnak el a bőrt öregítő tényezők közt, ráadásul a perzselő hőségben pár perc alatt is rákvörösre lehet pirulni. A nyári bőrápolás egyik legfontosabb eleme tehát a fényvédők mindennapos használata. Arcra válasszuk a Helia-D Professional SPF 30-as fényvédő arckrémjét, a test többi részére pedig a Fabulon naptejeket. Ne legyünk restek a nap folyamán akár többször is krémezni, pláne, ha sokat tartózkodunk a szabadban.

 

Nyáron is kell hidratálókrémet használni?

A hőségben a bőrünk is jobban izzad, ezért ebben az időszakban sokan még hidratálókrémet sem használnak szívesen, hiszen úgy érzik, hogy nem tud alatta rendesen szellőzni a bőrük. Holott a hidratálás egész évben fontos, hiszen a bőr érzékeny víz-olaj egyensúlya könnyen felborul.

Ezért igen, nyáron is érdemes minden reggel és este hidratálókrémet használni, de ha a szokásos termékeket túl sűrűnek, nehéznek érezzük, akkor ideiglenesen váltsuk le olyan készítményekre, amelyek könnyed formulával rendelkeznek és gyorsan beszívódnak. Mint például a Helia-D Aquaboom termékcsalád

 

A nyári bőrápolás egyik legfontosabb kérdése: tényleg nem szabad nyáron hámlasztani?

A kémiai hámlasztókról sokan tudják, hogy fényérzékenyebbé teszik a bőrt. Ez viszont csak az AHA-savas hámlasztókra igaz, így ha ilyet használunk, akkor vagy érdemes mellőzni a nyári bőrápolás során, vagy mellette alkalmazzunk még erősebb (akár SPF 50-es) fényvédőt. 

Ami viszont jó hír, hogy a PHA és BHA savak nem növelik a bőr fényérzékenységét, így ezeket a nyári hónapokban sem kell “kényszerpihenőre” küldeni. Azonban ezekkel a hámlasztókkal is érdemes óvatosabban bánni, és napozás/nyaralás előtti hetekben mellőzni a használatát. A fényvédő ezek mellé is kötelező természetesen!

 

Hogyan sminkeljünk nyáron?

A nagy melegben célszerű mellőzni a sok sminket, hogy a bőrünk szabadon tudjon lélegezni. Az alapozó és a púder például kiváltható egy BB-krémmel, de szemhéjfestékből, rúzsból is válasszunk könnyedebb állagút. 

Ne feledjük, hogy az izzadás miatt a sminkünk elkenődhet, ezért szemceruzából, szemhéjtusból és szempillaspirálból érdemes vízállót használni, ezek ugyanis kevésbé hajlamosak lefolyni. Ezeket is csak akkor kenjük fel, ha nagyon muszáj, egyébként meg szavazzunk inkább a sminkmentességre. 

 

Milyen kozmetikumokat vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Egy utazásra természetesen nem kell bepakolni az egész pipereszekrény tartalmát, de azokat a termékeket semmiképp se hagyjuk otthon, amikre szükség lesz a mindennapos nyári bőrápolás során.

Amik mindenképp kerüljenek be a bőröndbe:

  • Naptej
  • Fényvédős arckrém
  • Éjszakai hidratálókrém
  • Arctisztító
  • Testápoló
  • Kézkrém
  • Arcszérum

E kis lista természetesen csak irányadó, hiszen mindenki maga tudja, milyen kozmetikumokra van szüksége a bőrének. 

Bár némi odafigyeléssel elkerülhető a leégés a napon, de a biztonság kedvéért készüljünk fel erre az eshetőségre is, és vigyünk magunkkal napégés kezelésére szolgáló (pl. aloe vera tartalmú) krémet is.