BLOG

Hagyományos kontra natúr szappanok - mi a különbség köztük?

2021.02.26 11:35
Hagyományos kontra natúr szappanok - mi a különbség köztük?

Nagyanyáink korában a szappanok voltak a leggyakoribb tisztálkodószerek - ezt használták fürdéshez, hajmosáshoz, arctisztításhoz és kézmosáshoz is.

Aztán a tusfürdők elterjedésével egyre inkább háttérbe szorultak, napjainkban azonban ismét egyre népszerűbbek - igaz, nem a hagyományos változatok, hanem sokkal inkább a kézműves natúr szappanok. Vajon miért szeretjük őket, mi lehet a titkuk?

Mi a gond a normál szappanokkal?

Normál tömbszappanokat még ma is szép számmal találunk az üzletek polcain, de a háztartásokban már egyre kevésbé. Ennek az oka az, hogy a folyékony szappan vagy a tusfürdő használata egyszerűbb, és a bőrrel is kíméletesebb. Hiszen mindannyian ismerjük azt a kellemetlen érzést, amikor egy alapos szappanos kézmosás után a bőrünk kellemetlenül húzódik, annyira kiszáradt. 

Ez azért van, mert a hagyományos szappanokban olyan erős zsíroldó hatású vegyi összetevők vannak, amik teljesen eltávolítják a bőr természetes zsírrétegét, fájó, feszülő érzést hátrahagyva. Ez valakinek ugyan nem okoz túl nagy gondot, ám akinek érzékenyebb vagy ekcémás a bőre, annak nagyon is megkeserítheti a mindennapjait.

Aki tusoláskor a teljes testét szappannal tisztítja, az gyakorlatilag tetőtől-talpig kiszárítja bőrét. A haj pedig sprőd és durva tapintású lesz, ha szappannal mossuk meg.

Mindezekből tisztán látszik, hogy a szappant miért száműzték sokan a fürdőszobájukból. Viszont arról is érdemes beszélni, hogy ezek mellett az “ipari termékek” mellett ma már léteznek kézműves natúr szappanok is, amik teljesen más kategóriába tartoznak. 

 

Natúr szappanok, a kíméletes bőrápolók

Aki a korábbi kellemetlen tapasztalatai miatt ózkodik a szappanoktól, annak mindenképp érdemes egy kis kitérőt tennie a natúr szappanok világába - garantáltan meglepő élményben lesz része. A kézműves szappanok legfőbb jellemzője, hogy nem tartalmaznak agresszív tisztítószereket, kizárólag bőrbarát, természetes alapanyagokat.

Egy natúr szappanos tisztálkodás nem csak a szennyeződésektől szabadítja meg a bőrt, hanem egyben ápolja is. A Zelka rózsaszín agyagreszelékes szappan például a nevében említett összetevőn felül tartalmaz még levendula- és geránium-illóolajat, valamint tökmag-, kókusz-, olíva- és szőlőmagolajat is. Ennyi értékes hatóanyagnak pedig a bőrünk is örülni fog!

A natúr szappanokkal történő tisztálkodás során a bőr puha és bársonyos tapintású lesz, és sokkal ritkábban kell majd a testápolós flakon után nyúlnunk. A normál szappanoktól eltérően tehát nem szárítják, hanem sokkal inkább hidratálják a bőrt.

Akinek pedig egyébként is problémás a bőre (például túl száraz, zsíros vagy irritált), azok számára ajánlott a Zelka megoldáscsomagok használata. A bennük lévő termékeket a márka alapítója, Tünde úgy állította össze, hogy célzottan egy-egy bőrproblémára kínáljanak természetes, mégis hatásos megoldást. 

 

Muszáj minden kozmetikumot natúrra lecserélni?

Ha valaki kézműves szappanra vált, az természetesen nem jelenti azt, hogy ezután kizárólag natúrkozmetikumokat használhat. Bár ez is egy út, de ha vannak olyan nem natúr, viszont jól bevált kozmetikumaink, amiket már jó ideje megelégedéssel használunk, azoktól természetesen nem szükséges megválni.

Egy gondosan összeállított, tudatos bőrápolási rutinban szépen megférnek egymás mellett a normál és a natúr készítmények, hiszen végeredményben amúgy is az a legfontosabb, hogy a bőrünk megkapja azt a mindennapos törődést, amire szüksége van.