BLOG

Hajápolás: tippek az egészséges, tündöklő hajkoronáért

2021.01.26 10:31
Hajápolás: tippek az egészséges, tündöklő hajkoronáért

Minden nő irigykedve figyeli azokat a hírességeket, akiknek fényesen ragyogó, csodálatosan dús, hosszú és persze mindig tökéletes fazonú hajuk van. A tükörbe nézve pedig szembesülnek a saját fakó, töredezett, lelapuló vagy épp szanaszét álló hajukkal, amivel közel sem elégedettek.

Persze a tudatos hajápolás rendkívül sokat nyom a latban, ám nem árt tudni, hogy az irigyelt példaképek haját egy csapatnyi fodrász veszi kezelésbe, mielőtt megjelennek a nyilvánosság előtt. 

A hétköznapokban bizony nekik sem tökéletes a frizurájuk, és abszolút irreális elvárás az, hogy a samponreklámokban megjelenő kinézetre törekedjünk. Ellenben ha betartunk néhány egyszerű hajápolási szabályt, akkor a hajunk állapota látványosan javulni fog.

Hajmosás okosan

A haj zsírosodása az egyik legkellemetlenebb probléma. Sokan el sem tudják viselni, amikor megjelenik a zsírréteg a hajukon, és azonnal megmossák. A gyakori mosás viszont kiszárítja a fejbőrt, ami ez ellen úgy védekezik, hogy még több faggyút termel, ezáltal a haj még hamarabb zsírossá válik.

Így pedig kezdetét veszi az ördögi kör, ami akár odáig is fajulhat, hogy minden nap kénytelenek vagyunk hajat mosni, mert annyira gyorsan bezsírosodik. Hogy ezt elkerüljük, maradjunk az észszerűség határain belül: hetente maximum 2 alkalommal mossunk hajat, és használjunk jó minőségű hajápoló termékeket. A köztes időben pedig készítsünk olyan frizurát, ami ügyesen elrejti, hogy a hajkoronánk nem frissen mosott. 

 

Belső hajápolás

A hajat nemcsak kívülről, hanem belülről is gondozni kell. Ez elsősorban az egészséges táplálkozást és a bőséges folyadékfogyasztást jelenti, de sokszor még ez is kevés. 

A kollagén viszont nagymértékben javíthat a haj szerkezetén, mindemellett pedig a körmöket is erősíti, és a bőrre is jó hatással van. A kollagén egy, a szervezetben is megtalálható fehérje, ami nagyban felelős az egészséges hajért. Ám ahogy telnek az évek, a mennyisége folyamatosan csökken, ez pedig előbb-utóbb kívülről is látható lesz, például gyengülő haj és ráncosodó bőr képében.

Hogyha viszont odafigyelünk a kollagénpótlásra, akkor ezeket a folyamatokat lelassíthatjuk, a bőrünk újra sima, a hajunk pedig erős és egészséges lehet. 

 

Tudatos mindennapok

A hajra nemcsak a mosás során kell vigyázni, hanem a mindennapi hajápolás során is. Szárításkor csak a legalacsonyabb hőmérsékletű, langyos levegővel fújjuk a hajat, és lehetőleg ne közvetlen közelről. 

A vizes hajat pedig tilos fésűvel tépni vagy törölközővel dörzsölgetni! Nedves állapotban ugyanis a hajszálak sokkal sérülékenyebbek. Csak ritka fogú fésűvel, óvatosan válasszuk szét a tincseket, és gyengéden, nyomkodással itassuk fel belőle a vizet egy puha anyagú törölközővel.

A hosszú hajat alváskor érdemes laza kontyba kötni, hogy éjjel forgolódás közben ne dörzsölődhessen a testünkhöz, az ágyneműhöz, és reggelre ne legyen kócos. Napközben pedig ügyeljünk arra, hogy a csat vagy a hajgumi sose legyen olyan szoros, hogy megfájduljon tőle a fejbőrünk!

A hajvégeket érdemes 2-3 havonta kicsit visszavágni, és minden mosás után hajvégápoló szérummal gondozni. Időnként használhatunk hajpakolást is, amit felkenünk a teljes hosszára, majd néhány óra után leöblítjük. Erre a célra nagyszerű például az olíva-, kókusz- vagy argánolaj. 

Persze a hajápolás mellett ne feledkezzünk meg a bőrünkről sem, hiszen hiába lesz szép hajkoronánk, ha a bőrünk közben fakó és élettelen. Használjunk minden nap a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat!