BLOG

Harc a pigmentfoltok ellen

2021.05.25 14:30
Harc a pigmentfoltok ellen

A pigmentfolt egy olyan bőrprobléma, ami sokaknak okoz kellemetlenséget. A makacs barnás elszíneződések ráadásul az évek elteltével egyre csak szaporodnak.

A pigmentfoltok elleni küzdelem - ha időben cselekszünk - nem lehetetlen, de sok türelem, kitartás és a kiváltó tényezők kiiktatása egyaránt szükséges a sikerhez.

Mi az oka a pigmentfoltok kialakulásának?

A bőrünk tartalmaz egy melanocita nevű sejtet, ez állítja elő a melanint, ami a bőr pigmentációjáért felelős. A melaninnak rendkívül fontos szerepe van: elnyeli a napból érkező UV-sugarakat, ezáltal védi a bőrt a leégéstől és a napfény károsító hatásaitól. Emiatt van az, hogy akinek természetesen sötétebb a bőre (tehát több melanint tartalmaz), az kevésbé ég le a napon. 

A melanin tehát hasznos anyag, de ha a termelődésében zavar keletkezik, akkor az egyensúly felborul, és több keletkezik belőle, mint amennyire szükség lenne. Ezek az extra pigmentek pedig pici “buborékokba” állnak össze, és ahogy elérik a bőr felszínét, megjelennek a pigmentfoltok.

A melanintermelés fokozódását okozhatja hormonális probléma, a bőr gyulladása vagy irritációja, de ezek csak ritka esetben fordulnak elő. A leggyakoribb kiváltó ok ugyanis nem más, mint a napfény. Aki sok időt tölt a napon megfelelő fényvédelem nélkül, annak előbb-utóbb alighanem szembe kell néznie a pigmentfoltokkal is. 

 

A pigmentfoltok különböző fajtái

A pigmentfoltokat három nagy típusra oszthatjuk, nézzük meg röviden, mit kell tudni róluk:

  • Napfoltok: ez fordul elő a leggyakrabban, idősebb korban szinte mindenkinél megjelenik. Nevéből adódóan az oka a napból eredő UV-sugárzás, ami hosszú távon (évtizedek alatt) károsítja a bőrt, főleg, ha nem használunk fényvédőt. Nem csak az arcon jelenhet meg, hanem minden olyan bőrfelületen, amit gyakran ér a nap; például a kézfejeken vagy a dekoltázson. Teljesen eltüntetni szinte lehetetlen, de például a Cell Concept halványító szérummal szépen el lehet halványítani. Ennél azonban sokkal hatékonyabb, ha inkább a megelőzést vetjük be a pigmentfoltok ellen.
  • PIH: gyulladásos bőrbetegségek, például pattanások idézik elő. Miután a pattanás már eltűnt, a folt még egy darabig ott maradhat, de egy idő után magától is megszűnik. Ha ezt nem akarjuk kivárni, akkor használhatunk AHA-savat vagy retinolt, amivel felgyorsíthatjuk a folyamatot. 
  • Májfolt: többnyire a hormonszintek ingadozása okozza, megjelenhet terhesség alatt vagy fogamzásgátló szedése közben. Általában nagyobb foltokban jelentkezik, és a legtöbb esetben magától is elmúlik, amint a hormonális egyensúly helyreáll. Ne feledjük, hogy itt a pigmentfoltok elleni módszerek csak tüneti kezelést adnak, a fő feladat a hormonháztartás rendbetétele, amihez orvosi segítségre van szükség.

 

Mit használjunk a pigmentfoltok ellen?

Mivel a barnás elszíneződések többnyire a napfény hatására keletkeznek, ezért a fényvédelem fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ne csak nyáron és ne csak az arca használjunk fényvédő kozmetikumokat, hanem egész évben azokon a testrészeken, amiket gyakran ér napsugárzás.

A kémiai hámlasztók elősegítik a bőr felső rétegének megújulását, ezáltal gyorsítják a felesleges pigmentek távozását. Ezenfelül érdemes bevetni még a C-vitamin tartalmú készítményeket, amelyek képesek némileg mérsékelni a pigmentek termelődését, ezáltal hatékonyak a pigmentfoltok kialakulása ellen. 

Tartsuk észben, hogy minden bőrhibát könnyebb megelőzni, mint megszüntetni, ezért a mindennapokban is törekedjünk a tudatos bőrápolásra, hogy óvjuk testünk külső védőrétegét a káros környezeti hatásokkal szemben.