BLOG

Hasznos tippek a száraz kézfej ellen

2020.11.27 08:45
Hasznos tippek a száraz kézfej ellen

Nyakunkon a tél, a zimankóval együtt pedig lassan a száraz kézfejek időszaka is beköszönt. Sajnos a bőrnek sem a kinti hideg, sem a fűtött, száraz levegő nem kedvez, így ebben az időszakban szinte mindenkinek hámlik, húzódik, viszket a bőre, legfőképp a kézfejeken.

Egy kis odafigyeléssel és némi gondoskodással azonban sokat tehetünk azért, hogy a kezünk még a legnagyobb zimankóban is selymes és puha maradhasson.

Ne tegyük ki a bőrt szükségtelenül az időjárás viszontagságainak!

Csontig hatolóan hideg szél, párás, nyirkos levegő, repkedő mínuszok, kemény fagy… ebben az időszakban legszívesebben ki sem mozdulnánk a meleg szobából, viszont az élet sajnos ilyenkor sem áll meg. Ugyanúgy el kell járnunk munkába, bevásárolni, sőt, a szervezetnek még télen is szüksége van a friss levegőre, ezért a kültéri sportolást sem szabad teljesen elhanyagolni. 

Viszont ez nem jelenti azt, hogy a bőrünket ne kellene megvédeni a hidegtől! Öltözzünk melegen, a száraz kézfej megelőzése érdekében pedig viseljünk kesztyűt. Olyan anyagút válasszunk, amin keresztül a bőrünk tud szellőzni, de mégis melegen tartja. Vegyük fel minden alkalommal, amikor kilépünk az ajtón. 

 

Óvatosan a kézmosással és a fertőtlenítéssel!

A gyakori kézmosás eddig is a mindennapjaink szerves részét képezte, viszont a jelenlegi járványhelyzetben még fontosabbá vált. Persze adódhatnak olyan helyzetek, amikor nincs rá lehetőség, ekkor pedig előkerülnek az alkoholos kézfertőtlenítők, amelyek ugyan nagyszerűen leszámolnak a szennyeződésekkel, viszont a száraz kézfejek egyik fő okozói. Akinek pedig egyébként is érzékenyebb a bőre, annál könnyen kirepedezést és vérző sebeket is okozhat. 

Bár a higiéniát természetesen nem szabad félvállról venni, viszont ha lehet, akkor a zsúfolt helyeken viseljünk inkább egyszer használatos gumikesztyűt, így kevesebbszer kell a fertőtlenítő után nyúlni. A szappanok pedig szintén irritálhatják a bőrt, ezért kézmosáskor használjunk kíméletes, bőrbarát termékeket, például a Zelka natúr szappanokat, melyek természetes összetevőik segítségével hidratálják és táplálják a bőrt. 

 

A száraz kézfej legjobb ellenszere: a rendszeres krémezés

Kézmosáskor a víz eltávolítja a bőr természetes zsírrétegét, ha pedig gyakran végezzük, akkor ideje sincs újratermelődni, így a bőr hamar kiszárad. Ez ellen szerencsére könnyen tehetünk, csupán annyi a dolgunk, hogy rendszeresen használunk hidratáló kézkrémet. Ez annyit jelent, hogy nemcsak reggel és este, hanem akár minden egyes kézmosás után. 

A Helia-D extra száraz bőrre való intenzív hidratáló kézkrémje többek között ureát és körömvirágolajat is tartalmaz, ami gazdagon táplálja, puhítja és fiatalítja a bőrt. Mindemellett csökkenti a viszketést és az irritációt, valamint elősegíti az ápoló anyagok bejutását a bőrbe, ezáltal leszámol a száraz kézfej problémájával. 

Persze a napi többszöri hidratálást nem mindig egyszerű betartani, ezért a legjobb, ha a krémeket olyan helyen tartjuk, ahol szem előtt van: például a mosdókagylón, a szappan mellett, az éjjeliszekrényen és a táskánkban. Végső esetben akár a mobilunkon is beállíthatunk egy ismétlődő emlékeztetőt - a lényeg, hogy ne feledkezzünk el a rendszeres kézápolásról.

Sajnos a téli időszak nem csak a kézfej bőrével bánik kíméletlenül, hanem az egész testünkön érezhetjük a kedvezőtlen hatásait. Ezért érdemes ilyenkor a szokottnál egy kicsit több időt fordítani a bőrápolásra, és rendszeresen használni a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat.