BLOG

Hogyan állítsuk össze a téli bőrápolási rutint?

2021.12.21 14:11
Hogyan állítsuk össze a téli bőrápolási rutint?

Az évszakok változását nem csak az öltözködésben kell követni, hanem a szépségápolásban is. 

A hideg évszakban a bőrünk másféle törődést igényel, így ideje némileg változtatni a szokásainkon, és összeállítani egy téli bőrápolási rutint, amivel ebben az időszakban is maximális törődést nyújthatunk.

Miért viseli nehezen a bőrünk a telet?

Mindenki számára ismerős a téli hónapok alatti bőrszárazság, a feszülő, kellemetlen érzés, az intenzív viszketés (amit többnyire a szárazság okoz), esetleg a hámló, kirepedező vagy a kipirosodó bőr. Ezekért a tünetekért általában a kinti hideg, szeles időjárás a felelős, de ronthat a helyzeten a fűtött szoba száraz levegője is. 

Emellett télen sokan viselnek sűrűbb anyagú, kevésbé jól szellőző ruhadarabokat, melyek igaz, hogy melegen tartanak, ugyanakkor jobban dörzsölik a bőrt, mint a lenge, lágy szövésű textilek. 

Egy szó mint száz, a száraz bőr sokaknak problémát okoz, ezért érdemes kicsit több figyelmet szentelni az intenzív hidratálásnak, és összeállítani egy téli bőrápolási rutint.

 

Miből álljon a téli bőrápolási rutin?

Helyezzük a hangsúlyt a hidratálásra, ugyanis az elsődleges feladat a hideg hatására vízhiányossá váló bőr rendbetétele lesz.

Először is cseréljük le az arctisztítónkat, ha szükséges. Hogyha olyan készítményt használunk, amelytől télen kiszárad a bőr, akkor válasszunk helyette egy intenzívebben hidratáló lemosót, amely ugyancsak eltávolítja a szennyeződéseket, de ezzel egyidőben puhává, selymessé is teszi. A tonikot ebben az időszakban akár el is hagyhatjuk, hacsak nincs olyan állapotban a bőrünk, hogy folyamatosan szüksége van rá.

A hámlasztásról télen sem szabad megfeledkezni, de itt is célszerű olyan terméket használni, ami gondoskodik a bőr hidratálásáról is. Ilyen például az AHA-sav, ami segít a nedvességet a bőrbe zárni, és a száraz foltok ellen is hatékony. Persze ha már megvan a jól bevált kozmetikumunk, azt nem szükséges száműzni, de hetente egy-két alkalommal érdemes beiktatni egy AHA-savas hámlasztó készítményt is a téli bőrápolási rutinba.

Hogyha a szokásos hidratálókrémünk nem nyújt elegendő táplálást, akkor a hideg hónapok alatt ezt is érdemes lecserélni egy testesebb, sűrűbb krémre, vagy ha ragaszkodunk a jól bevált termékhez, akkor a reggeli és esti használat mellett kenjünk vele be az arcunkat napközben is egy-két alkalommal. 

A hétvégi ráérős napokon pedig kényeztessük a bőrünket hidratáló arcmaszkkal vagy több lépéses, szérumokat is tartalmazó arcápolási programmal, melyekkel látványosan javíthatunk a bőrünk állapotán. 

Télen a szemkörnyék is hajlamosabb a kiszáradásra, ezért erre a területre érdemes egy gazdagon tápláló szemránckrémet használni, amivel a vékony, érzékeny bőrfelületet is gondosan ápolhatjuk.

 

Ne csak az arcunkra gondoljunk!

A hideg közel sem csak az arcbőrt viseli meg, ezért a téli bőrápolási rutinból ne hagyjuk ki a többi testrészünket sem! Főként a kézfejek sínylik meg a hideg és a fűtött levegő szárító hatását, ezért ilyenkor egy száraz bőrre való kézkrém elengedhetetlen kelléke a napi bőrápolásnak. Krémezzünk minél gyakrabban, akár minden kézmosás után!

Bár a forró fürdő nagyon jól tud esni egy hideg téli napon, azonban a meleg víz a bőrt is kiszárítja. Maradjunk inkább a kellemesen langyos zuhanynál, fürdés után pedig tetőtől-talpig krémezzük be magunkat hidratáló testápolóval. 

A lábfejeket illetve a sarkak bőrét is érdemes rendszeresen ápolni. Minden testtájon használjuk a célnak megfelelő kozmetikumokat, így puha, selymes bőrrel vészelhetjük át a hideg hónapokat.