BLOG

Hogyan előzhető meg a petyhüdt szemhéj kialakulása?

2021.11.03 09:54
Hogyan előzhető meg a petyhüdt szemhéj kialakulása?

Az idő múlásának első jelei általában az arcon mutatkoznak meg. Az addig feszes, rugalmas bőr egyre inkább megereszkedik, megjelennek az első apró ráncok, a petyhüdt szemhéj, a szem alatti táskák.

Bár az öregedés folyamatát teljesen megállítani nem lehet, a tudatos bőrápolással azonban tovább megőrizhetjük bőrünk fiatalságát.

Mitől alakul ki a petyhüdt szemhéj?

A szem az egyik legfontosabb érzékszervünk, melynek a védelméért a szemhéj felel. Ez a vékony, de rugalmas bőrréteg születésünk óta szüntelenül “dolgozik”, hiszen egy ember percenként átlagosan 20 alkalommal pislog. A szemhéj védi a szemet a mechanikai behatásoktól, sérülésektől, emellett eloszlatja a könnyet a szemgolyón, így előzve meg a szem kiszáradását. 

A szemhéj bőre azonban rendkívül vékony, így az öregedés jelei is hamarabb látszanak meg rajta. Hiszen ahogy telnek az évek, a szervezetben csökken a kollagén mennyisége, amitől a bőr veszít a rugalmasságából. A szemkörnyék bőre egyébként is kevesebb kollagénrosttal rendelkezik, így a petyhüdt szemhéjak már az első apróbb ráncokkal egyidőben megjelenhetnek. 

Ahogy telnek az évek, a szemhéj egyre inkább megereszkedik, előrehaladott állapotban pedig már csak a plasztikai műtét jöhet szóba. Azonban jó hír, hogy ilyen mértékű állapotromlás nem pár hét alatt következik be, így odafigyeléssel, a szemhéj bőrének körültekintő ápolásával megelőzhetjük a problémát. 

 

Milyen praktikákkal kerülhetjük el a szemhéjak megereszkedését? 

Nézzünk meg pár otthon is alkalmazható, egyszerű módszert, amivel sokat tehetünk a petyhüdt szemhéj kialakulásának megelőzéséért:

  • Szemkörnyékápoló kozmetikumok: mivel a szemhéj bőre vékonyabb és érzékenyebb, mint az arc egyéb területei, ezért speciális gondoskodásra van szüksége. A Helia-D Cell Concept feszesítő szemránckrém orchidea őssejt kivonatot tartalmaz, ami serkenti a bőr kollagéntermelését, növeli a bőr feszességét, csökkenti a ráncokat. Rendszeres használatával a szemkörnyék bőre simább és rugalmasabb lesz. 
  • Kamilla és zöld tea: mindkét növény nyugtatja a fáradt szemeket, csökkenti az esetleges duzzanatot, mellette pedig frissítő hatással van a bőrre. Tegyünk egy-egy kiáztatott, kihűlt teafiltert mindkét szemhéjunkra, és pihenjünk csukott szemmel legalább 10 percig.
  • Kávé: a kávéban található koffein élénkítő hatással van a bőrre, nem véletlen, hogy sok kozmetikumban is megtalálható. Tegyünk két kis vászonzsákocskába némi kávézaccot vagy őrölt kávét, és helyezzük a szemünkre pár percre.
  • Tisztítás, hidratálás: a megfelelő arcápolás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Minden reggel és este használjunk gyengéd, a bőrtípusunknak megfelelő arctisztító kozmetikumokat, majd ha már a bőrünk tiszta, ne feledkezzünk el a hidratálásról. Alapszabály, hogy soha ne aludjunk sminkben! Mindig mossuk le lefekvés előtt, különösen a szemünkről. Hogyha odafigyelünk a bőrápolásra, elkerülhetjük a petyhüdt szemhéjak megjelenését.

Az életmódbeli tényezők szerepe

A bőr öregedéséért - különösen, ha olyan kényes területről van szó, mint a szemek környéke - a helytelen életmód is nagyban felelős. 

Az egészségtelen táplálkozás, a túl kevés folyadékfogyasztás, a sok stressz, a dohányzás, a fényvédelem elhanyagolása látszólag nincs különösebb hatással a bőr állapotára, holott ezek a káros külső hatások felgyorsíthatják a bőr öregedését.

Ezért ne csak arra fordítsunk gondot, hogy bőrünket nap mint nap különféle kozmetikumokkal ápoljuk, hanem törekedjünk az egészséges táplálkozásra, az elegendő pihenésre és a stressz csökkentésére is.