BLOG

Hogyan segíthetnek a rosacea elleni krémek?

2021.09.23 10:11
Hogyan segíthetnek a rosacea elleni krémek?

Szinte alig akad olyan ember, akinek ne lennének időnként problémái az arcbőrével. Túlzott zsírosodás, szárazság, irritáció, pattanások, rosacea… 

A tudatos bőrápolással ezeket általában jól karban lehet tartani, főleg, ha speciális kozmetikumokat, például rosacea elleni krémet használunk a tünetek csökkentésére.

Mi az a rosacea?

A rosacea egy krónikus bőrbetegség, ami az arcbőrön jelentkezik. A kialakulásának az oka ismeretlen, de valószínűleg az örökölt tényezőknek és a helytelen életmódnak egyaránt nagy szerepe van benne. A lakosság körülbelül 10%-át érinti, és a nőknél valamivel gyakoribb. 

Tipikus tünete a tartós bőrpír, melyet a bőr alatti kis hajszálerek tágulata okoz, ezen felül rosaceára utalnak a pattanásszerű, váladékozó göböcskék, a viszkető, égő érzés, az extrémen érzékeny bőr, illetve szárazság és hámlás is jelentkezhet. Az szintén figyelmeztető jel, ha a bőr alatti seprűvénák jól láthatóvá válnak. 

Eleinte a bőrpirosság csak időnként jelentkezik, majd ahogy a betegség súlyosabbá válik, a kipirultság nagyobb területen jelenik meg és állandóvá válik. Rossz hír, hogy a rosacea az orvostudomány jelenlegi állása szerint véglegesen még nem gyógyítható, ám a megfelelő kezeléssel jól kordában tartható és a tünetek is jelentősen csökkenthetőek.

Ehhez azonban bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. A diagnózis felállítása után az orvos vényköteles gyógyszereket ír fel, melyek csökkentik a gyulladást, a pirosságot és antibakteriális hatással bírnak. Ezen felül természetesen lehet alkalmazni egyéb készítményeket, például rosacea elleni krémeket is. 

 

Hogyan hatnak a rosacea elleni krémek?

A rosaceás bőrnek speciális ápolásra van szüksége, ezért a használt kozmetikumokat nagy körültekintéssel kell megválasztani, nehogy tovább rontsunk a bőr állapotán. A Helia-D Professional vadgesztenyés krém kifejezetten a rosaceában szenvedő bőrre lett kifejlesztve. 

Megnyugtatja az irritált bőrt, rugalmasabbá teszi az érfalakat, javítja a bőr általános állapotát, összehúzza a pórusokat, megelőzi a mitesszerek kialakulását és mattítja a bőrt. A vadgesztenye kivonaton kívül Pronale Sensitive Skin növényi komplex is található benne, ami antioxidáns, gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatással rendelkezik. 

A termékcsaládban nappali és éjszakai rosacea elleni krém is található, így bőrünknek minden napszakban komplex ápolást nyújthatunk. Ám ne feledjük, hogy a rosacea kezelése ennél jóval összetettebb, így minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tudatos bőrápolásra.

 

Hogyan ápoljuk a rosaceás bőrt?

Első és legfontosabb, hogy tartsuk be a bőrgyógyász tanácsait és használjuk az általa felírt készítményeket, gyógyszereket. Mivel a rosaceás bőr fokozottan fényérzékeny, ezért minden egyes nap (még télen, illetve borús időben is) kötelező gondoskodni a fényvédelemről. Az UV-sugárzás ugyanis súlyosbíthatja a tüneteket, a napfény fokozhatja a pirosságot, illetve az égő érzést. 

Válasszunk érzékeny bőrre kifejlesztett kozmetikumokat, melyek kevésbé tartalmaznak olyan összetevőket, amire a bőr irritációval reagálhat. Egy gyengédebb BHA vagy PHA hámlasztó is helyet kaphat az arcápolási rutinban, ugyanis a hámlasztással segítünk a bőrnek a megújulásban.

Rosaceás bőr esetén érdemes a “kevesebb több” elvet alkalmazni, vagyis használjunk kevesebb kozmetikumot, ám azok legyenek a bőrtípusunknak megfelelőek. A rosacea elleni krém mellé elegendő lehet csupán egy arclemosó és egy fényvédő a megfelelő ápoláshoz.