BLOG

Hogyan történjen a vízhiányos bőr ápolása?

2023.10.19 08:38
Hogyan történjen a vízhiányos bőr ápolása?

A vízhiányos bőr ápolása összetett feladat, hiszen meg kell szüntetni a túlzott nedvességvesztést és helyreállítani a bőr védőrétegét. Amennyiben viszont tisztában vagyunk az elméleti alapokkal és felépítünk egy tudatos rutint, akkor hatékonyan számolhatunk le a problémával.

Mitől lehet vízhiányos a bőr?

A dehidratációt több tényező is okozhatja, melyek sokszor együttesen állnak fenn. Példának okáért az alábbiak:

  • Környezeti tényezők: UV-sugárzás, légszennyezés, fűtött vagy légkondicionált levegő, szél stb.
  • Helytelen kozmetikumhasználat: a túlságosan erősen tisztító, szárító hatású összetevők, illetve bizonyos termékek (pl.: hámlasztó, retinol) gyakori használata
  • Káros szokások: dohányzás és alkoholfogyasztás
  • Pszichés tényezők: stresszes életmód, alváshiányból eredő fáradtság
  • Egyes gyógyszerek: a koleszterinszintet csökkentő vagy a pattanások kezelésére használt készítmények is okozhatnak vízhiányt.

A vízhiányos állapot jellemzője, hogy a bőr külső védőrétege, a barrier megsérül, emiatt a nedvességvesztés túlságosan intenzív lesz, így a bőrfelszín dehidratálttá válik. Tapintásra száraz, húzódó, pergamenszerű, illetve hámlás, kipirosodás és irritáció is jelentkezhet. 

 

A vízhiányos bőr ápolása: alapelvek a megfelelő rutin kialakításához

Ennél a problémánál a fő cél a nedvességtartalom helyreállítása, melyben nagy szerepet játszanak a hidratáló krémek. Érdemes olyan készítményt választani, ami kiemelkedő arányban tartalmaz intenzíven hidratáló összetevőket. A legismertebb közülük a hyaluronsav, de az urea, a glicerin és a niacinamid is nagy segítség a vízhiányos bőr ápolásában. 

Ezek a termékek segítenek pótolni az elvesztett nedvességet, ezáltal csökkenteni a kellemetlen tüneteket. Nagyon fontos még a mindennapos fényvédelem, hiszen az UV-sugárzás köztudottan öregíti és károsítja a bőrt, illetve a dehidratált állapot kialakulásához is nagymértékben hozzájárul. 

Érdemes még tisztában lenni azzal, hogy vízhiány esetében nem az olajokat kell pótolni, hisz ahogy a jelenség nevéből is kiderül, a bőrben lévő kevés víz okozza a problémát. Ebben az esetben tehát ne a zsíros, nehéz krémektől reméljük a megoldást, hanem inkább a hidratáló hatású összetevőket részesítsük előnyben. 

Ez főleg igaz a zsíros bőrtípusra, ami szintén lehet vízhiányos, ám az olajos hatóanyagokkal csak tovább fokozzuk a túlzott faggyútermelést. 

 

Hogyan tisztítsuk?

Mindenképp kerüljük el a további dehidratációt, ezért gyengéden tisztító arclemosó termékeket használjunk. A géles állagú, pH-semleges lemosók például jók lehetnek, de célszerű olyan készítményt használni, ami hidratáló hatóanyagokat is tartalmaz. 

Az arcmosás során legyünk gyengédek, ne dörzsöljük erősen a bőrt, és a törölközővel is csak finoman itassuk fel a vizet róla. Tisztítás után használjunk hyaluronsavat tartalmazó szérumot. 

 

Hámlasztás, de csak óvatosan

A vízhiányos bőr ápolása során is szükség van arra, hogy időnként eltávolítsuk az elhalt hámréteget, de fontos, hogy ezt is gyengéden tegyük! Használjunk kémiai hámlasztót, amivel – a bőrradíroktól eltérően – nem ledörzsöljük, hanem feloldjuk az elhalt bőrsejteket. Nem szabad azonban túlzásba esni, heti 1-2 alkalommal bőven elég hámlasztani. 

 

Folyadékfogyasztás

A jó minőségű kozmetikumok használata bár látványos eredményeket hozhat, de végső soron emlékezzünk arra, hogy a szépség belülről fakad, ezért ne feledkezzünk meg a bőséges mennyiségű folyadékfogyasztásról sem, hiszen így a víz minden sejtünkhöz – beleértve a bőrünket is – megfelelően el tud jutni.